bildirgec.org

freebsd hakkında tüm yazılar

Debian GNU/linux 6.0 squeeze çıktı

eytisim | 08 February 2011 10:58

24 aylık geliştirmeden sonra nihayet Debian 6’nın kararlı sürümü çıktı. Debian diğer dağıtımlara göre daha temkinli ve yavaş ilerleyen bir dağıtım. Tabi bu da kullanıcılara onun daha kararalı olduğu yönünde bir algıya neden olmuyor değil. Distrowatch sitesinin ilk 5 listesinin üçünün Debian dağıtımı olması da kullanıcıların ona olan ilgisini gösteriyor.

Jolicloud Chrome OS a Rakip!!!

Beacool | 02 March 2010 16:33

Jolicloud Chrome OS a Rakip!!!

O bir alternatif...
O bir alternatif…

Son zamanlarda işletim sistemlerinin gittikçe daha değişik şekillere bürünmesini ve son kullanıcıya farklı yollardan erişmeye çalışmasını görüyoruz. Emin olduğum bir konu var ki birkaç yıl içinde bildiğimiz “makinene kur her şeyi ondan çalıştır” sistemi yerini daha farklı şekillere bırakacak.

Kurulum ekranı...
Kurulum ekranı…

Chrome OS bu değişimin öncülüğünü yapsa da daha resmi çıkışı duyurulmadan alternatifleri piyasada boy göstermeye başladı. En yakın rakibi ise Jolicloud! 600 mb lık bir paket halinde ve bedava olarak dağıtılan bu sistemin hedefi daha efektif ve işletim sistemi yükünden kurtulmuş hızlı netbooklar yaratmak. Bu idealist yaklaşım ne denli başarılı olur ve nedenli Google gibi bir devin karşısında durabilir onu zaman gösterecek ama denemeye değer.

Linux tabanlı bir sistem olan Jolicloud 2.6.32.4 Kernel üzerine kurulmuş X.org 1.6.0 Xserver ve Gnome 2.24.0 arayüze sahip Firefox 3.5.3 (XULRunner 1.9.1.3) ve Prism 1.0b2 (XULRunner 1.9.1.3) gibi kuvvetli browserlarla kuvvetlenen sistemin desteklediği medyalar ise;

Debian artık FreeBsd Çekirdeğini destekleyecek

eytisim | 07 April 2009 17:25

Malum, birçok linux dağıtımı mevcut. Bunlar kendi aralarında ufak tefek değişiklikler gösteriyor. Kimisi kullanım kolaylığı sunuyor, kimisi güvenilirlik konusunda avantajlı. Kullanıcılar bu kriterler doğrultusunda kendi seçimlerini yapıyorlar. Bazen de kullanıcılar seçim yaparken dağıtımın geliştirildiği ülkeyi göz önünde bulunduruyor. Herhalde dağıtımlar arasında en belirgin farklılıları içeren (Kişisel tercihim olmakla beraber) Debian olsa gerek. Debian dünyanın dört bir tarafından geliştiricinin katıldığı, güvenilirlik konusunda en tutucu (ki bu nedenle yenilikler konusunda yavaş kalabiliyor) olan dağıtım.
Slashdot’ta çıkan bir habere göre artık Debian FreeBSD çekirdeğini de desteklemeye başlamış. Bu sayede dünyada birbirinden farklı çekirdekleri destekleyen ilk dağıtım Debian oldu.

Dünya’nın en büyük Unix Cheatsheeti*

samibey | 22 August 2008 17:32

*Cheatsheet:Profesörlerin izin verdiği, sınava yanınıza alarak girebileceğiniz ve içine ne isterseniz yazabileceğiniz, önlü arkalı kullanabileceğiniz eğer boş yer kaldıysa köpeğinizin fotoğrafını bile koyabileceğiniz 8×11 inch boyutlarındaki doldurulmadan önce düz beyaz olan kağıt (Tanım: Ekşi Sözlük’ten inaf)

İpucu kağıdı ya da kopya kağıdı olarak özetleyebiriz.

Sistem

Çalışan çekirdek ve sistem bilgileri

  1. uname -a # Çekirdek (kernel) sürümünü verir (ve BSD sürümünü)
  2. cat /etc/SuSE-release # SuSE sürümünü verir
  3. cat /etc/debian_version # Debian sürümünü verir

Donanım Bilgileri
Kernel detected hardware
Çekirdek tarafından tespit edilen donanım

  1. dmesg # Tespit edilen donanım ve boot mesajları
  2. lsdev # Yüklü donanım ile ilgili bilgiler
  3. dd if=/dev/mem bs=1k skip=768 count=256 2>/dev/null | strings -n 8 # BIOS’u okur
    Linux
  4. cat /proc/cpuinfo # CPU modeli
  5. cat /proc/meminfo # Donanım hafızası
  6. grep MemTotal /proc/meminfo # Fiziksel hafızayı gösterir
  7. watch -n1 ‘cat /proc/interrupts’ # Kesmeleri (Interrupt) takip edin
  8. free -m # Used and free memory (-m MB için)
  9. cat /proc/devices # Düzenlenmiş (Yapılandırılmış-Configured) araçlar
  10. lspci -tv # PCI donanımı gösterir
  11. lsusb -tv # USB donanımı gösterir
  12. lshal # Tüm donanımı özellikleriyle birlikte gösterir.
  13. dmidecode # Show DMI/SMBIOS: BIOS’tan hw bilgisini alır

Kalabalık etmesin diye sadece bir kaç komutu buraya yazdım. İlginizi çektiyse tamamını http://cb.vu/unixtoolbox.xhtml adresinde bulabilirsiniz.

NTFS-3G – Stabil Okuma/Yazma Driver Duyuruldu

pisho | 27 May 2008 23:55

NTFS-3G
NTFS-3G

NTFS-3G : Linux, FreeBSD, Mac OS X, NetBSD, ve Haiku gibi işletim sistemleri için açık kaynak NTFS okuma/yazma driver paketidir. Görevi kurulu olduğu bir harddiskten, Windows XP, Windows Server 2003, Windows 2000 ve Windows Vistaya ait NTFS dosya birimlerine güvenli ve hızlı bir şekilde ulaşarak okuma/yazma işlevini görmesidir.

şuradan driveri indirebilir, ayrıntıları bulabilir ve kuruluma dair anlatım bulabilirsiniz.

Windows’dan neden vazgeçemiyorum

bteoman | 07 May 2008 16:26

Orjinal Windows XP Home sahibi bir Windows kullanıcısıyım. Geçtiğimiz 8 ay boyunca nerdeyse 20den fazla farklı Linux dağıtımı denedim. Yinede Windows’un yerine dolduracak kadar iyisiyle karşılaşmadım. En son Ubuntu 8 ile tekrar bir Windows macerasına atıldım ama çaresiz yine Windows’a döndüm. Nedeni açık…
Windows belki sağladığı hizmetler için benden para alıyor ve buna değer. Çünkü şu anda sistemimde kurulu Windows XP Home SP3 + Avira AntiVir Premium şu anda o kadar stabil çalışıyor ki. Tabiki bu açık kaynağa karşı olduğum anlamına gelmiyor hatta ciddi bir açık kaynak destekcisiyim ama çaresiz Windows’un tekelinden kurtulamıyorum. Sürekli Pc başında vakit geçiren bir insan olarak işlerimin aksamadan yürümesi, sistemimin ihtiyaçlarıma anında cevap vermesi benim için çok önemli. Şu bir gerçek Linux’dan alıştığım şeyler oldu. Mesela Amarok hala gözümde tütüyor, yada Antivirüs kullanmadan kendinden sağlam bir dağıtım kullanmak çok güzeldi.
Yinede güvenlik açıklarına rağmen, arada bir format çekmek zorunda kalmama rağmen Windows’dan vazgeçemiyorum

Windows uygulamalarını Linux’ta çalıştırın

Alcolick | 16 September 2007 23:55

wine hq
wine hq

Linux , FreeBSD, Mac OS X ve Solaris üzerinde Windows uygulamalarını çalıştırmaya yarayan Wine‘in yeni sürümü duyuruldu. Bu sürümde dll kütüphanelerinde bir çok güçlendirme, Windows‘un grafik motoru olan Direct3D’nin çalıştırılmasında ve ses donanımının düzgün çalıştırılmasında yapılan geliştirmeler göze çarpıyor. Uygulama hakkında daha geniş bilgiyi buradan, uygulamanın dökümanlarına buradan, programın kurulum dosyalarına buradan, programları çalıştırmayı anlatan dökümanlara buradan, ihtiyaç duyacağınız dll dosyalarına buradan, buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.