bildirgec.org

entellektüel hakkında tüm yazılar

Cesur olmak gerekir bazen…

kahramancayirli | 02 February 2009 11:41

türk aydını neden susuyor? bu yazıda cevabını arayacağım temel soru bu. susuyor çünkü vatandaşlara birer birer düşüncelerini anlatmakla, koca bir toplumun değiştirilebileceğini ıskalıyor. belki de üşeniyor. kendini iyi ifade edemeyeceğini düşünüyor, belki. herhangi bir vatandaşın, zihnine (aydının zihnine) göre gereken altyapıdan yoksun olduğunu varsayıyor da olabilir. okuyor, gözlemliyor, diyelim biriktiriyor sonra öykü, şiir, roman, denemeler yazıyor. yazıyor ama aydının yazdıklarını kaç kişi okuyor? milliyetçiliği güdüleyen tarihi bir roman veya bir kişisel gelişim kitabı yazmamışsa, bir avuç entellektüel. bu ülkenin o bir avuç entellektüelden oluşmadığıysa gün gibi ortada.konuşmaya, uyarmaya çekiniyor, aydın. düşündüğü, makaleler dolusu yazdığı gibi yaşamıyor. kitapları, gazeteleri dolduruyor fikirleri ama kâğıt üstünde kalıyor kıymetli düşünceleri. gündelik hayatta yol alabilmek için aydının daha cesur olması, düşündüğü, yazdığı gibi yaşaması gerekiyor. kuşkusuz, emekleri, ürünleri boşa gitmiyor, ama bu şekilde değiştirip dönüştürmek, güç. sahada da cesaret etmek gerekiyor. camdan şatolarda yazılar kaleme alarak düzelmiyor maalesef, hayat. somuta aktarabilmek gerek cümleleri.bu noktada şöyle bir ayrıma gitmek gerekiyor. aydın etiketi altına adı yazılan oncası, dünyadan bihaber, eleştiriye tahammülü olmayan, toplumdan geride yaşayan insanlar. onları ayrı tutalım. kimleri aydın kabul ettiğimiz de tartışılabilir elbette. etrafındaki insanlara somut faydaları dokunan, toplumunun, kendinin farkında olan herhangi biri, raflar dolusu kitap yazmış, otobüste yanına oturan genci uyarmaya çekinen ünlü yazardan yeğdir. kitaplar da, makaleler de ileriye götürür bir toplumu mutlaka. ama aydın daha bilinçli yaşasa, anlatarak, konuşarak bilinçlendirse etrafındaki insanları da, bu dönüşüm / değişim (kafka’ya selam gönderelim buradan) daha kolay, sağlam ve köklü olmaz mı?

Dünyanın 100 Entellektüeli Listesinde 2 Türk

skyskeeper | 10 May 2008 19:57

Foreign Policy
Foreign Policy

Uluslararası ilişkiler alanında dünyanın en saygın dergilerinden biri olan Foreign Policy, ‘yaşayan en büyük 100 entellektüel’ listesini açıkladı.

Zirveye çıkan isimler arasında F. Gülen ve Orhan Pamuk da var. Titiz bir çalışmanın ardından belirlenen listede İtalyan yazar Umberto Eco, Amerikalı aydın Noam Chomsky, Alman filozof Jürgen Habermas, gazeteci Fareed Zakaria, iktisatçı Muhammed Yunus ve tarihçi Bernard Lewis gibi ünlü isimler yer alıyor.

“Akademik rock yıldızı yada…

| 26 August 2006 16:06

… kültürel teorinin Elvis’i”
Kimden mi bahsediyorum?
Tabiki de : Sloven düşünür Slavoj Zizek‘ten bahsediyorum.

- Slavoj Zizek -
– Slavoj Zizek –

Kendisini Matrix ve Felsefe kitabındaki çözümlemelerinden keşfettim.Daha sonrada müptelası oldum zaten =)
Eşine az rastlanır bir entellektüel kahraman olan Zizek(okunuşu: Jijek) hakkında geçtiğimiz haziran ayında ntv belgesel kuşağında ‘Zizek!’ adlı bir belgeselyapım gösterildi.

‘Zizek!’
‘Zizek!’

Yazarı ve düşüncelerini seyirciye ifade etmeye çalışan belgeseli izleyemeyenler için tam metin burada
Belgesel ile ilgili haber burada
Yazar ile yapılmış bir söyleşi burada
Yazarın kitapları burada

Umarım modern çağın en önemli düşünürlerinden birisi olan ‘Zizek’ in dünya görüşü sizlere katkıda bulunur..!