“Başkalarının Hayatı”, Kasım 1984 tarihinde Doğu Almanya’da başlıyor. Bu tarih ilk bakışta Orwell’ın klasik romanı “1984” ü hatırlatıyor. Film, Doğu Almanya Devlet Güvenlik Bakanlığı’nda görevli olan “Stasi” ajanı Weisler karakterini tanıdığımız bir açılış sekansı ile açılıyor. Devlet Güvenlik Bakanlığı’nın yüksekokulunda aynı zamanda öğretim görevlisi olan ajan Weisler hem kendi hem de Stasi’lerin çalışma yöntemi hakkında bizi bilgilendiriyor. Komünizm düşmanı olduğundan şüphelenen birinin sorgulanması bakanlık ve yüksekokul arasında paralel kurgu ile anlatılıyor. Yönetmen Floran Hendel von Donnersmarck, filmin hemen hemen tümünde kullanılacak olan bu anlatım tekniğini seyircilere tanıtıyor. Sorgulama teknikleri hakkında bilgi veren ajan, Stasi’lerin özgün delil toplama tekniklerini öğrencilere anlatıyor. Burada Stasi’lerin bu konuda ne kadar disiplinli ve ayrıntılı çalıştıkları seyirciye aktarılıyor. Bu sahnede filmin anlatımında büyük rol oynayan ses kuşağının nasıl kullanıldığı çok dikkat çekici. Yönetmen, farklı mekanları bir birine bağlamak için gizlice yapılan ses kayıtlarını ve ses kayıt cihazını kullanıyor.
Sahnenin sonuna doğru Ajan Weisler’in(Ulrich Mühe) okul arkadaşı ve Stasi’lerin başında olan Grubitz, Weisler arasındaki yakınlıktan bahseder. Böylece yönetmen filmde önemli yer tutan bir karakteri hızlıca seyirciye tanıtmış olur. Weisler ve Grubitz, Kültür Bakanı Bruno Hempf’in katıldığı bir tiyatro oyununa giderler. Bir yazar olan George Dreyman’dan şüphelenen ajan Weisler, Kültür Bakanı’nın da isteği ile Dreyman ve sevgilisi Crista Maria Sieland’ı gözetlemeye başlar.
Bu sahneden sonra Weisler karakteri hakkında birçok ipucunu evinden alabiliyoruz. Evin yalın dekorasyonu, soğuk ışıkları, Weisler’in yalnız biri olduğunu… Diğer bilgiler ise : Weisler’in kendini işine adamış ve bunu büyük bir titizlikle yapan, katı, disiplinini bozmayan, Doğu Almanya’ya inanan bir karakter olması olarak sıralanabilir.