bildirgec.org

connecticut hakkında tüm yazılar

duygusal zeka

massay | 30 October 2009 10:47

EQ: Duygusal Zeka
1980 yılı sonunda Amerikalı iki psikolog, Yale’den Peter Salovey ve New Hampshire’den John Mayer empati, bilinç ve duygusal denetim gibi insan özelliklerini bir araya toparlamak için etkin bir yol arayışı içine girerler.
Birden karşılarına “duygusal zeka” adında akademik çevrelerce bilinmeyen bir tanımlama çıkar. Daha sonra The New York Times yazarı ve psikolog Daniel Goleman bu kavramı en fazla satış yapan kitabına başlık olarak verir. (Emotional Intelligence; Why it can matter more than IQ)

Şimdilerde bu kavram her yerde kullanılmaya başladı. Magazinlerde “kendi duygusal aklınızı keşfedin” başlıklı testlerde, çeşitli senaryolarda karşımıza çıkar oldu. Örneğin; uçağınız aniden kötü bir sarsıntı geçirdi; bu durumda…
a- film seyretmeye devam ederim.
b- acil durumda uygulanması gerekenleri uygularım.
c- a ve b’de belirtilenlerin birazını yaparım.
d- bilmiyorum, hiç karşılaşmadım.
tipi sorularla hazırlanan toplam 200 puanlık skorun duygusal bir “dahiyi”, 25 puanlık skorun ise bir “neanderthal” i tanımladığı duygusal sınırlamalara yöneldi. Duygusal zeka ilk olarak akademik çalışmalarda yakalandı; fakat 90’lardan itibaren psikolojik bir sır olma yolunda ilerliyor.

Günümüzde salgın hastalık gibi çevremizi saran vahşi cinayetleri, yürümeyen evlilikleri ve gençlerin uyuşturucuya bağımlılıklarını düşük ahlaka ve karakter çöküşüne bağlamak biraz aptalca ve savunmacı olur. Bu hastalıkları duygusal ve psikolojik bozukluklara bağlamak ise o kadar da yanlış olmaz. Duygusal zeka düzeyini geliştirme olanağı gençleri aynı zamanda yaşamın zorluklarına karşı hazırlama fırsatını da doğurur. Öfkeyi kontrol edebilme, başkalarıyla iletişim kurabilme insanın gelecek başarısı için soyut zekanın ölçülmesi olan IQ sonucundan daha iyi bir gösterge değil mi?

Korku filmlerini aratmayan 7 hayalet şehir

isasari | 04 October 2008 22:13

Korku Kapanı (Wrong Turn) ya da Teksas Katliamı (The Texas Chainsaw Massacre) gibi korku filmlerinde sıkça karşımıza çıkan gizemli ve terk edilmiş yerleşim birimleri “hayalet şehir” olarak adlandırılırlar. Bunlardan en çok bilineni belki de Çernobil faciası sonrası Pripyat‘tır.

Oysa, dünyanın çoğu bölgesinde “hayalet şehir” olarak nitelenen ve salgınlar ya da tecritler sonucu içerisinde yaşayan bulunmayan şehirler yer almaktadır.

1.000.000 $ lık Wiki

yenibirnickistiyorum | 22 July 2007 23:58

Connecticut Üniversitesi’nde öğrenci olan Graham Langdon’ın tasarladığı MillionDollarWiki.com wikipedia benzeri bir yapılanma. ondan ayrıldığı en en önemli nokta ise her sayfasının 100 $ değerinde olması. Bu sözlükte yer almak isteyenler 100 $ karşılığı kendi sayfalarına sahip oluyorlar ve o sayfada istedikleri konu hakkında bilgi vermekte özgürler. Projedeki temel mantık anahtar kelimelere sahip olmaya dayanıyor. Örnek olarak “Business” kelimesi çok rağbet görür düşüncesi ile 100$ a satın alıyorsunuz ve gelecekte binlerce dolar etmesini umut ederek bekliyorsunuz. Site kurucusu toplamda bir milyon $ lık sayfa satmayı hedefleyerek yola çıkmış ancak şuan bu hayalinden epey uzakta, sadece 20 sayfa satabilmiş.