bildirgec.org

botanik hakkında tüm yazılar

Web kaşiflerine duyuru!

xururuca | 30 September 2009 15:51

BibliOdyssey;tarihten sanata,tıptan mimariye,haritalardan el yazmalarına uzanan zengin içeriğiyle görsel bir şölene websahipliği yapan güzide bir site.ağustos ayında en iyiler adıyla yayınladığı 1000.başlığına ulaşan site hatırı sayılır izleyici kitlesine rağmen amatör ruhunu ve site sahibinin kimliğini-yazar pk mahlasıyla yazıyor– koruyarak blog tadında büyümeye devam ediyor.Müdavimleri tarafından yer imlerine eklenen site görsel sanatlarla ilgilenen arşiv kurtlarını bekliyor!

hat sanatı
hat sanatı
Macrocercus ararauna
Macrocercus ararauna
Japon peri masalı
Japon peri masalı

Doğal zenginliklerimizden Artvin-Camili…

akoni | 25 December 2008 12:05

camili köyü
camili köyü

Bitki örtüsü, hayvanları, doğal yaşamı, ormanları ile çevre duyarlılığı örneği bir yöremizi tanıtmak istiyorum. Artvin-Borçka- Camili Köyü, UNESCO tarafından, “İnsan ve Biyosfer Programı” koruma ağı altına alındı. Bu Türkiye’de bir ilktir.Zirvedeki dumanlı dağları, cennet yaylaları, ahşap yayla evleri, geleneksel yaşam tarzı, cana yakın insanlarıyla Karadeniz başlı başına bir kültür merkezimizdir. UNESCO tarafından değeri anlaşılan özel bir bölge var; Artvin’e bağlı, Borçka ilçesi, Camili Köyü (eski adıyla macahaveli). Bir kısmı Türkiye, bir kısmı Gürcistan’da olan bir yörenin adıdır aynı zamanda. Camili havzası, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa’da acil korunması gereken yüz ormandan biri olarak ilan edildi. Bunun yanı sıra havza, Türkiye’nin önemli doğal yaşam alanları tanımlamasında” Önemli Bitki ve Önemli Orman Alanı” ilan edilmiştir.
Toplam 25 bin hektar büyüklüğündeki Camili Projesi alanında iki adet doğayı koruma alanı (Efeler ve Gorgit) vardır. Projenin amacı:Biyolojik çeşitlilikle ilgili yasal düzenlemelerin gözden geçirilerek iyileştirme ve düzenlemeler yapılması.Ulusal ve yerel bazda, halkın katılımı ve bilinçlendirilmesi.Biyolojik çeşitliliğin izlenmesi için bir sistemin kurulması ve etkin bir korunan alan yönetimi için modeller geliştirilmesi.Uluslar arası Çevre Koruma Örgütü, Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu tarafından dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 25 karasal “ekolojik” bölgesinden biri olarak tanımlanmaktadır.

Plantbot Güneş Arayan Sehpa

serversistemci | 25 October 2008 19:50

Plantbot
Plantbot

Garip icatlara bir örnek Play Coalition’dan Plantbot. Evinizde bitki yetiştirdiğiniz bitkinizin sürekli güneş görmesini istiyorsanız, bu hareketli güneş arayan sehpa ile evinizde değişiklik yapabilirsiniz. Ahşap olan hareketli ayaklarıyla odada güneş arayan bu ürün, güneşsiz kaldığında güneşe doğru hareketleniyor.

Kabak Çekirdeği

mansonilized | 31 January 2008 08:36

Kabak çekirdeği birçoğumuzun zevkle yediği bir kuruyemiş. Aslında yine bir çoğumuzun da bilmediği bir sağlık kaynağı.

Kabak çekirdeği ciddi bir bağırsak kurdu düşürücüdür. Tuzsuz tüketildiğinde çok hızlı ve etkili bir şekilde tenyanın dökülmesine neden olur. Bunun için çocuklarda 40g büyüklerde 100g tuzsuz kabak çekirdeği yeterlidir.

Kabak çekirdeğinin asıl mucizesi iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ile ilgili. Şu an kabak çekirdeğinin BPH’ı azalttığı hatta önlediği tıbben kanıtlanmış ve kabul görmüş durumda. Yine BPH’la bağlantılı ortaya çıkabilecek idrar yolları bozukluklarına da faydalı. Bu mekanizma phystosterin denen bir madde sayesinde oluyor. Kabak çekirdeği karotenoid içeriyor. Yapılan araştırmalar karotenoidden zengin beslenen erkeklerin BPH riskinin düşük olduğunu gösteriyor.

Bu kış salep içerken iki kez düşünün

caglaror2 | 14 September 2007 15:57

Dünyada 40.000 kadar türü bulunan orkideler (Orchidaceae) renk, koku ve özel yaşam standartları ile hayranlık duyulan bitkiler. Orkideler Türkiye’de de 160 kadar türle temsil edilen çok büyük bir aile. Tropik yağmur ormanlarından Batı Avrupa’ya kadar heryerde onlara rastlamak mümkün. Tüm dünya bu özel bitkileri tanıyor ve koruyor. Ancak ülkemizde durum biraz farklı. Osmanlı’dan bu yana bir gelenek olarak elde edilen salep sütle hazırlanan sıcak bir içecek. Kış günlerinde özel bir yeri oluyor damaklarda. Peki bu çok sevdiğiniz salebin orkidelerin kurutulup toz edilmiş yumrularından yapıldığını biliyor muydunuz?

Salep (sahlep) orkide yumrularının toz halinden hazırlanır

Evet bu amaçla ülkemizde her yıl 80 milyon orkide yumrusu topraktan sökülerek yok ediliyor. Sökülen yumrulardan başka geride bitkiyi yaşatacak bir parçası kalmadığı için o birey tamamen çekiliyor sahneden. Toplanan yumrular kaynatılıp güneşte kurutularak özel değirmenlerde öğütülüyor.

Kuruması için güneşe serilen yumrular
Kuruması için güneşe serilen yumrular

Yüksek miktarlarda paralara satılan bu salep tozu dondurmacılar ve salep içeceği üreticileri tarafından satın alınırken büyük bir kısmı da toz olarak ihraç ediliyor.
Ülkemizin de taraf olduğu CITES isimli uluslarası bir anlaşmaya göre yumruların toplanması ve satılması yasak.

Ophrys bremiferra, toplanıyor ve tehlike altında türlerimizden sadece birisi
Ophrys bremiferra , toplanıyor ve tehlike altında

Zira diğer Avrupa ülkelerinde yumruları kazanlara çok ciddi cezaları öngörüyor. Ancak buna karşın ülkemizde salep ticaretinin herhangi bir basamağında herhangi bir müeyyide sözkonusu değil. Ülkemizdeki orkidelerin yıldan yıla yok oldukları bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuş durumda olmasına rağmen yetkili merciiler önlem almıyorlar. Umarız çok geç olmadan, Türkiye bir değerini daha kaybetmeden bir an önce gerekli önlemler alınır ve türlerimiz korunur.
Türlerimiz hakkında detaylı bilgi için: http://www.orkidelerimiz.com/orkidelerimiz/ ve pek yakında OrkideTR.org

Şakayık

| 01 June 2007 00:15

Şakayık (Paeonia peregrina)… Ben bu çiçeklere aşığım. Sizlerle bu güzellikleri paylaşayım istedim……