camili köyü
camili köyü

Bitki örtüsü, hayvanları, doğal yaşamı, ormanları ile çevre duyarlılığı örneği bir yöremizi tanıtmak istiyorum. Artvin-Borçka- Camili Köyü, UNESCO tarafından, “İnsan ve Biyosfer Programı” koruma ağı altına alındı. Bu Türkiye’de bir ilktir.Zirvedeki dumanlı dağları, cennet yaylaları, ahşap yayla evleri, geleneksel yaşam tarzı, cana yakın insanlarıyla Karadeniz başlı başına bir kültür merkezimizdir. UNESCO tarafından değeri anlaşılan özel bir bölge var; Artvin’e bağlı, Borçka ilçesi, Camili Köyü (eski adıyla macahaveli). Bir kısmı Türkiye, bir kısmı Gürcistan’da olan bir yörenin adıdır aynı zamanda. Camili havzası, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa’da acil korunması gereken yüz ormandan biri olarak ilan edildi. Bunun yanı sıra havza, Türkiye’nin önemli doğal yaşam alanları tanımlamasında” Önemli Bitki ve Önemli Orman Alanı” ilan edilmiştir.Toplam 25 bin hektar büyüklüğündeki Camili Projesi alanında iki adet doğayı koruma alanı (Efeler ve Gorgit) vardır. Projenin amacı:Biyolojik çeşitlilikle ilgili yasal düzenlemelerin gözden geçirilerek iyileştirme ve düzenlemeler yapılması.Ulusal ve yerel bazda, halkın katılımı ve bilinçlendirilmesi.Biyolojik çeşitliliğin izlenmesi için bir sistemin kurulması ve etkin bir korunan alan yönetimi için modeller geliştirilmesi.Uluslar arası Çevre Koruma Örgütü, Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu tarafından dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 25 karasal “ekolojik” bölgesinden biri olarak tanımlanmaktadır.

Eşsiz doğası, el değmemiş ormanları, anıt ağaçları, kültürel yapısı ile Camili eko-turizm merkezi de olma yolundadır. Sonbaharda yeşilden pembeye, mordan laciverte dek uzanan renk cümbüşü içinde eko-turlar düzenlenmektedir. Birer hafta süren doğa yürüyüşleri (trekking) yapılmaktadır. Tur lideri, yerel rehber, botanik uzmanları eşliğinde en çok 20 kişilik turlardır bunlar.Konaklama tesisleri olmadığından, köylüler ev pansiyonculuğuna yönelmiştir. İnsanların misafirperverliği sayesinde kuzineli bu evlerde kalmak büyük bir keyiftir. Özellikle yöre halkının kış hazırlıkların da görme şansı vardır. Bal toplama bu hazırlıklardan biridir. Bu havza, dünya üzerindeki üç önemli arı ırkından Kafkas arı ırkının sağlığı bozulmadan tek yer burasıdır. TEMA Vakfının da desteklediği ana arı çalışmaları burada sürdürülmektedir. Ayrıca Karçal Dağları huş tavuğu ve çengel boynuzlu dağ keçisinin yaşam alanıdır.

Camili’de bir başka önemli gelenek de düğünlerdir. Sonbahar ayları düğün mevsimidir. Günler önceden başlar hazırlıklar. Evler süslenir, kazanlarla yemekler pişer. Düğünlerde pek çok seyirlik izlemek de mümkündür. Düğünler son derece renkli ve eğlencelidir. Tabi horonların yeri de bir başkadır. İnsanların dünya nimetlerinden nasıl zevk aldıklarını, eğlenebildiklerini yaşamak için bu horonlara katılmak gerek. Onlarla birlikte türküler söylemek ne büyük zevk olmalı…