bildirgec.org

bcc hakkında tüm yazılar

spam mail ve maili doğru kullanma

mnc | 21 April 2009 23:19

Spam Nedir ?
spam mail yani Türkçesi ile Yığın İleti genellikle isteğiniz dışında size mail veya anlık mesajlaşma uygulamalarından gelen mesajlardır.
Kimi reklam içerikli, kimi aldatmaca bir içerikle kişisel bilgilerinizi almak (banka hesabı, kişisel özellikleriniz, kredi kartınız) ya da sizleri kategorilendirerek mailinizi portföy olarak mail listeleri halinde şirketlere satmak içindir.

Neden Ben?
Kara kaşınız kara gözünüz için değil, eğer mailiniz kategorilendirilirse örneğin bir şekilde 18 yaşında olduğunuz biliniyorsa spam göndericinin ya da aracının 18 yaşındakiler diye bir mail listesi olduğunu ve sizi bu listeye eklediğini düşünelim. Bir şirket 18 yaşıdakilere yönelik bir ürün yaptığında bu mail listesini satın alacak ve sizi bunaltmaya başlayacaktır. örneğin orta yaşlı insanlara penis büyütme reklamları, orta yaş üstündekilere viagra reklamları gelmesi gibi.
Her bir mail, potansiyel müşteri.

Beni nasıl buldular?
Çeşitli yollar mevcut.

  1. Mailinizi herhangi bir sayfaya [email protected] formatında yazarsanız, örümcek uygulamalar websitelerini tararken bu mailleri biriktirir.
  2. Bir arkadaşınızın mail hesabı kırılmış ya da messenger kullandığı bilgisayara ajan bir yazılım sızmış olabilir, artık siz ve arkadaşınızın kontak listesindekilerin çekeceği cefanın haddi hesabı yok. “abi tıkla buna süper, 100 kontör var” şeklinde reklam içeren iletiler yollanır.
  3. İşte favori sebebim: Bazı duyguları sömürme (ben 16 yaşında bir kızım, bir yerime bir şey oldu para lazım), gerçek sanılan şeyler (hoax), bayram-yılbaşı tebrikleri, beğendiğiniz bir şeyi paylaşma.

bcc denen bir şey var

mentor | 19 December 2007 10:42

“hepinizin bayramı kutlu olsun” diyerek söze başlayayım. bu mesajı iyi niyetli arkadaşların iyi niyetli olmayan arkadaşlarından rahatsız olduğum için yazıyorum. bayram geldi. dolayısıyla tebrik mesajları da yağmaya başlar yakında. insan arkadaşları tarafından hatırlanınca mutlu olur fakat gelen mesajı görmeden önce aynı mesajın gittiği onlarca e-posta adresi üstte sıralanınca bu mutluluğu birden öfkeye dönüşüyor. kardeşlerim, biliyorum ki iyi niyetlisiniz fakat arkadaşlarınız öyle değil. şu anda artık kullanamadığım posta kutumda 51548 adet okumadığım mesaj var. (abartmıyorum) merak ediyorum acaba kaç tanesi bana gönderildi gerçekten. arkadaşlar, e-posta yazarken “to” ya da “kime” alanlarına yazdığınız toplu adresler mesajı gönderdiğiniz herkes tarafından görülebiliyor. istemeden adreslerimizin spam listelerine eklenmesine neden oluyorsunuz. yapmanız gereken şey çok basit. eğer ille de toplu mesaj atmak istiyorsanız e-posta adreslerini “to” ya da “kime” alanlarına yazmak yerine bcc alanına yazın. bcc (blind carbon copy) alanına yazdığınız adreslere mesaj aynı şekilde ulaşır. tek fark adreslerin toplu halde görünmemesidir. rica ediyorum. yok eğer ben bilmem bcc falan diyorsanız aman bana mesaj atmayın. bakın niyetimi bozup bütün bulduğum spam listelerine eklerim adreslerinizi. demedi demeyin.

Spam Savaşları – 1

mostyy | 07 September 2007 13:22

Spam nedir, ne değildir artık herkes tarafından bilinen bir tanım. Peki her geçen gün değişen spam mesajlara karşı nasıl savaşabiliriz. İş hayatımda görevlerimden birisi de bu konu olduğu için, bu konudaki edindiğim bilgi ve deneyimlerimi çokta teknik olmayan bir yazı dizisiyle anlatmak istiyorum. Yalnız uzun bir dizi olacağını şimdiden belirteyim. Bu yazıda hotmail, gmail gibi kullandığınız hesaplardan ziyade kendi posta sunucusunu barındıran kurumsal şirketlerde ne tür önlemler alabileceğinizi ve bu önlemlerin tanımlarını bulacaksınız.

Elektronik posta iletiminde kullantığımız protokol olan SMTP (RFC821) protokolünde güvenlik, hız, kimlik denetimi gibi eksik olan gereklilikler kullanılmamıştır. Mesajlaşma hizmeti internetin ilk kurulduğu hizmetlerden olması dolayısıyla bu protokolde ilk zamanlarda geliştirilmişti. İşte bu eksiklikler yüzünden elektronik posta altyapısı maalesef günümüzde internetin en büyük problemlerine neden olmaktadır. Ancak bundan daha önemlisi, bence biz insanların eksiklikleri de çok fazla. Bir MP3 indireceğim diye bilgisayarına olmadık programlar yükleyen insanlar çok.Geçtiğimiz ay şirketime gelen 3,585,117 mailden sadece 848 (% 0.0) tanesi virüs içermesine rağmen 3,325,330 (%93) adet mail Spam mail olarak Anti-Spam server tarafından tespit edilmiş. Bunların dışında 135,051 (%4) adet mailde benim yazdığım kurallara takılmış yani ya türkçe spam yada istenmeyen dosya uzantılı mail. Aslında bu oran bu aya mahsus biraz fazla çıkmış. Genelde spam oranı %85 ler düzeyinde olurdu. Diğer konuştuğum mail sorumlusu arkadaşların şirketlerinde de orantı olarak bu tablodan çok fazla bir değişiklik olmadığını gördüm. En iyisi, gelen maillerin %75 inin spam olduğunu söyledi. Görüldüğü gibi çok korkulan virüslerden çok Spam mesajlar sistemi daha fazla meşgul etmekde. Tabii bu oran şirketinizde çalışan profili ile doğru orantılı olarak değişmektedir. Eğer şirketinizde çalışanlarız mail adreslerini sağa sola geyik mailler göndererek kaptırıyorsa , forumlara hiç korkmadan mail adreslerini yazıyorlarsa yada tuhaf sitelere üye olurken şirketinizdeki mail adresini kullanıyorsa
muhtemelen bu oran o şirkette bayağı yüksektir.

Teşekkür ederim. İstemiyorum.

| 23 May 2006 15:35

Forward Fahrilere karşı değişik bi duruş. Mail kutunuza gelen “çok komik, lütfen ciddiye alın, mümkün aldığı kadar çok kişiye ulaştıralım, gülmekten yarılacaksın, cici kediler” içerikli mailleri gönderen arkadaşlarınıza kesin çözüm. burdan duyduk.
p.s. o kadar da kesin olmayabilir.