bildirgec.org

banu alkan hakkında tüm yazılar

Afrodit (1987)

queennothing | 16 May 2011 16:08

“Türk Sineması’nın Afroditi” olarak tanınan Banu Alkan‘a bu unvanı kazandıran yapım olan “Afrodit“, 1987 senesinde gösterime girdi. Aram Gülyüz ile Remzi Jöntürk’ün birlikte yönettikleri filmde Alkan’a Salih Güney ile Sühan Baydar eşlik etti. Yunan Mitolojisi’nde ‘Güzellik Tanrıçası’ olan Afrodit’e Banu Alkan usulü bir felsefe bağışlayan film, kadın oluşu hissetmek, şuh olmak, cinsiyetinin farkedilmesini sağlamak üzerinde duruyor. Alkan’ın Afrodit dilinden sarfettiği cümlelerle akıllarda kalan yapım, Brigitte Bardot’un “…Ve Tanrı Kadını Yarattı” ile aynı özü taşıyor.

Cemile ile Kemal evli bir çifttir. Arkeolog olan Kemal, bir türlü aklından çıkaramadığı Afrodit heykelini adeta saplantı haline getirmiş ve gözü Cemile’yi görmez olmuştur. Cemile ise kocası tarafından farkedilmek için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır bir vaziyette beklemektedir. Kemal’den istediğini alamayan Cemile, kadınlık içgüdülerinin farkına varır ve Murat’la tanışmasıyla işler tuhaf bir hal alır.

şöhret ve mide 2. yazı

nazokiraze | 17 August 2009 11:30

(Mangosuz ve ananassız yaşayamam—Banu Alkan)
Ananası halkın içine sokan kişi Banu Alkan’dır. Bir ara yavuklusu Murat Taşdemir’le aynı eve kapatılıp halk tarafından sinir harbi ve fenalıklara ragmen izlenmekten geri kalınmayan programda kilosuyla dalga geçen sevdicegine sadece balık ve ananas yiyerek tığ gibi olacagım diye söz veren ve ananası gündeme getiren Banu Alkan asla kilo verememiştir o ayrı mesele. O sıralar ananas pazarlara inmiş, Banu Alkan anansı diye satışa sunulmuştur ve ragbet görmüştür. Sabahların kuşu Kuşum Aydın’da ananas dansıyla bu konuda çığır açmıştır.Sayelerinde ananasla halk kucaklaşmıştır.

outsider music

aftermath | 25 March 2005 20:46

bayhan, banualkan ve dilimizden düşüremediğimizajdar‘ı seviyor musunuz? yaptıklarısanat aslında dünya’da pek çok örneği olan, ama bizim alışık olmadığımız birtür.. adına outsider musicdeniyor.. outsider music (sıradışı/norm dışı müzik diye çevirilebilir
sanıyorum), ana akış sanat ve eğlence kriterlerinin dışında kalan, çoğunluklakişilerin kendilerini eğiterek ürettikleri bir müzik türü. sözler ve danslarsamimi ancak sunulan vizyon şaşırtıcı derecede sıradışı ve acayip..