bildirgec.org

bağlantı verme hakkında tüm yazılar

Buraya Tıklamayın! – Bağlantıları Doğru Kullanmak

pinkfloyd | 26 February 2009 16:38

Eğer bu makaleyi okumak istiyorsanız, buraya tıklayın

Aslında bu durum çok önemli bir kullanılabilirlik problemidir. Hiçbir anlam ifade etmeyen bağlantılar (link). Web sitenizde bağlantıları nasıl kullanıyorsunuz?

Ben, web sitelerindeki yazıların mümkün olduğu kadar kitaba benzemesi gerektiği fikrini sonuna kadar destekleyenlerdenim. “Buraya tıklayın” ya da “Yazının devamı” gibi bağlantılar, okunulabilirliği engellerler. Eğer bağlantılarınız yeteri kadar açıklayıcı ise, kullanıcıların ona tıklamaları gerektiği konusunda bilgilendirilmesi gerekmez.

Uzun bir yazı yazıp ardından “daha fazlası için buraya tıklayın” cümlesini yazının sonuna eklemek kolaydır. Her ne kadar bundan büyük bir suçluluk duysam da bu adım genellikle gereksizdir. Halihazırda uzun bir yazınız olduğuna göre bağlantı için ayrı bir cümle yazmaktansa neden o metni kullanmayasınız?

3 Sık Kullanılan Yaklaşım

Aşağıdaki üç farklı cümle kullanımını ve (etkin olmayan) bağlantıları inceleyin.

  1. Otomobil fuarında, yeni bir arabanın duyurusu yapıldı. Daha fazlası için buraya tıklayın.
  2. Otomobil fuarında, yeni bir arabanın duyurusu yapıldı (www.kaynakurlburaya).
  3. Otomobil fuarında, yeni bir arabanın duyurusu yapıldı.

Yukarıdaki cümlelerden hangisini bir kitapta görme olasılığınız yüksektir? Birinci ve ikinci öğeler çevrimiçi yazılarda sık kullanılan yöntemlerdir ve kolay anlaşılırlar, ancak diğer başka hiçbir yerde bu tip bağlantılar karşınıza çıkmaz.

Blog Yorumlama Servisi

eminkeles | 29 June 2007 19:55

blog yorumlama
blog yorumlama

ReviewBack adından da anlaşılacağı üzere bir yorumlama ve analiz servisi. Özellikle blog yazmaya yeni başlayanların bloglarının arama sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer almasını sağlamalarına yarayacak bir servis. Kayıt olduktan sonra blogunuzla alakalı gerekli bilgileri girerek servise kayıtlı diğer blogları geziyorsunuz ve gözünüze kestirdiğiniz bir tanesine karşılıklı bloglarınızda yorum yazma önerisinde bulunuyorsunuz. Blog aramalarınızı ada, blogun yaşına, pagerank değerine, alexa verilerine, ve kategorilere göre sıralayabiliyor ve bu bloglar arasında gezebiliyorsunuz. İkna kabiliyetiniz varsa ve şans katsayınız normalin üzerinde ise pagerank değeri yüksek olan bir blog yakalayıp bir andan arama motorlarının sonuç sayfalarında rakiplerinize fark atabilirsiniz.