bildirgec.org

bach hakkında tüm yazılar

Fyling Bach…

uyusuk kedi | 06 January 2012 16:09

Flying Steps yada Flying Bach…

2011 yılında İzmir’de tanıştım onlarla. Aslında oldukça ünlülermiş. Sokak dansını ve klasik müziğin dehalarından birini, Bach’ı bir araya getirmişler. Klasik müzik ve sokak dansı…?? Evet, biliyorum, insan ilk duyduğunda hem merak ediyor hem de garip hissediyor. Aklıma sokak dansı denildiğinde genelde Türkiye’de olmasa da filmlerde gördüğüm yolun ortasında müzik eşliğinde enteresan akrobatik hareketler yapan, canlı, estetik, biraz isyankar ve delidolu dans aklıma gelir benim. Klasik müzik mi…? Açıkçası şimdiye kadar çok ilgili çekti diyemem. Şimdiye kadar…
2011 yılı Kasım ayında internette sitelerde dolaşırken İzmir’de yapılacak bir gösteri dikkatimi çekti. Merakıma yenildim, detaylarını öğrenmek için gösterinin linkini tıkladım. Sitede dolaştıkça daha çok merak ettim ve hayran kaldım. Filmlerde izledikçe hayran kaldığım gösteriler şimdi bir bilet uzağımdaydı…
Flying Bach, İzmir’deymiş.Flying Bach klasik müzik ve sokak dansını bir araya getirmiş. Flying Steps grubu, 4 yıl arka arkaya breakdance şampiyonu olmuş bir grup. Berlin Neue Nationalgalerie’deki prömiyerlerinde beğeniyle karşılaşmış ve ünlü ECHO Klassik Sonderpreis 2010 ödülüne layık görülmüşler. Ve sonunda bu gösteri Avrupa Turu’na başlamış. Johann Sebastian Bach’ın Das Wohltemperierte Klavier eserini, nota nota, adım adım hayata geçirmişler. Düşündünüz mü hiç, eğer müzik görebileceğimiz birşey olsaydı, nasıl olurdu. Flying Steps buna cevap vermişler.Flying Steps kurucusu Vartan Bassil, Break Dance’ın temel olarak belirli bir ritme oturan dört adımdan oluştuğunu açıklamış. Ama klasik müziğin ritmi çok farklı olduğu için break dance adımlarında da değişiklik yapmaları gerekmiş ve break dance temelini oluşturan akrobasinin yanı sıra rol kabiliyetlerini de sınamışlar. Piyano tuşlarına eşlik eden baş dönüşleri, Bach’ın ritmine uyum sağlayan akrobatik hareketler…Ve sonunda kenilerini farklı bir dille anlatan Flying Bach ortaya çıkmış.
Sahnede sergiledikleri gösteriyi izlerken içinize dolan enerji kelimelerle anlatılamaz. Flying Steps ve ekibini bu harika göster için kutlamak istiyorum.

MP3 Dönemi Bitiyor Mu?

cansualtas | 27 January 2010 12:50

Mp3‘ün sonunu getirecek yepyeni bir formatla tanışmaya hazırlanıyoruz. Müzik sektörünün yıllardır Mp3’ü önlemek için aradığı çözüm belki de Music Dna sisteminde olabilir.
Bach firmasının geliştirdiği Music Dna, elektronik aletlerin hepsinde uyumlu olup çok daha az yer kaplayacak olması özelliğiyle tercih edilecek. Mp3 formatına göre daha kaliteli olacak Music Dna aynı zamanda müzik albümü şeklinde şarkı sözleri, sanatçı bilgisi ve albüm tasarımından oluşacak.
Müzik şirketleriyle anlaşmalara başlamış olması ise yakın zamanda yepyeni bir teknolojiyle daha tanışacağımız anlamına geliyor.

online klasik müzik dinleme

candide2023 | 07 January 2009 21:03

Bilkent Kampus sitesinden Bach ve Mozart severlere, online olarak tüm klasik müziklerini rastgele bir şekilde dinleten bir hizmet sunulmaya başlandı. Bilhassa işyerinde kahve molasında ya da ders çalışırken oldukça rahatlatıcı bir hizmet.

Orkestra

tentena | 12 April 2008 20:57

Çalgı toplulukları en eski çağlardan beri vardı, fakat gerçek orkestralar ancak çoksesli müziğin gelişmesinden sonra ortaya çıktı. 1475’den sonra Pesaro, Mantova, Brescia’da önemli çalgıcı topluluklarından söz edilir. Ama Rönesans devrinde şarkıcıların çoğunun viyol veya kornet gibi çalgılar çalarak şarkı söylediğini unutmamak gerekir. 1600’e doğru çoksesli çalgı müziği ses müziğinden ayrıldı, fakat iki türün ortak çalışmalarıda kesilmedi. 1700’de yalnız orkestraya yer veren bir repertuvar oluşmaya başladı. O zamana kadar tesadüfe veya durumun gereğine bırakılmış olan çalgı seçimi, operalar sayesinde değişmez bir düzene sokuldu; Lully’den yüz yıl sonra Paris Opera orkestrasının üye sayısı altmışı aştı. 1725’te Philidor’un kurduğu ‘Concerts Spirituels’ orkestrasının üye sayısı ise hiç bir zaman opera orkestrasına erişemedi. 1713’te Paris Opera orkestrasında ‘küçük koro’ adı verilen on çalgılı bir topluluk yer aldı; şu çalgılardan oluşuyordu:

Notayı notalayandır Bach

Siradanbiri | 03 October 2007 11:14

Matematiğin, müziğin aynasındaki görüntüsüne aşık olmasını sağlayan adamdır Bach. Formüllerin gücü yetmez onu algılamaya. Notaların dehlizlerinden çıkardığı seslerin coşkusudur onun müziği. Enstrümanların kendi akışlarında sarhoş olduğu, müzisyenlerin kabiliyetlerinin ölçüsünü şaşırdığı yerdedir. Yaratının gelebileceği uçurumun kenarına gelmiş ve göçüp gitmiştir dünyadan. Sınırların, renklerin, insanı kendinden soğutan çağın, sandırılan kurallarının olmadığı müziğin dünyasında, bilinmeyen uzaklardan gelen esintidir notaları. Her biri, ataletinin gölgesine sığınmış yeni çağ insanına savrulan.