bildirgec.org

atlas hakkında tüm yazılar

BEN SENİM, SEN DE BENSİN

admin | 26 March 2011 07:30

Seyahat etmek en büyük hobim. Yolculuk yormaz beni. Parası ve imkanı olup da yerinde oturan adamlara hayret ediyorum. Kalk Dünyayı gör, mübarek adam!

Geziler benim için en eğlenceli aktivitedir. En büyük hayalim de Dünya turu. Henüz birkaç ülke ile sınırlı kalan bu hayalimi gerçekleştirenleri Aylık Coğrafya ve Keşif Dergisi Atlas’tan hayranlıkla takip ediyorum.

Atlas’ın bu ayki kapak konusu Işıklar adası İzlanda. Kutuplar ve kutuplara yakın ülkeler en çok merak ettiğim bölgelerin başında geliyor.

UYDURİSTAN NERESİ ?

admin | 23 January 2010 12:42

Birkaç gün önce bir ajandada ülke trafik işaretlerine bakarken Uyduristan diye bir ülkenin varlığı dikkatimi çekti. O güne kadar hiçbir yerde denk gelmemişti böyle bir ülke. Birkaç araştırma yaptım internet, atlas vs. ama iki bilgi dışında hiçbir sonuca ulaşamadım. Ne ülkenin yüzölçümü, ne nüfusu, ne nerede olduğu, ne de diğer bilgilerini bulabildim. Sadece bulabildiğim plaka işareti (UYD) ve uluslararası telefon kodu (8080). Bilgisi olanların internet dünyasına katkılarda bulunmaları temennisiyle…

David Rumsey’in tarihi haritalar koleksiyonu

logos | 08 August 2009 13:01

istanbul 1840
istanbul 1840

Haritalar aslında internette en fazla baktığımız bilgilerden. Google maps de bunlardan biri, istanbul şehir rehberi de oyle. David Rumsey amca çok güzel bir tarih haritaları koleksiyonu hazırlamış, deli birşey. Az biraz harita ve tarih merakınız varsa kaybolmak serbest site içerisinde. Dolaşmanızı kolaylaştıracak bir de browser hazılamış tarihcimiz harita üzerinden istediğiniz ayrıntıya ulaşabiliyorsunuz. Istanbul’un 1840 lardan bir haritasını örnek olarak linkliyorum.

Teknolojik küre

78model | 12 March 2009 16:54

Okula giden çocuğu veya küçük kardeşi olan herkesde bir tane mevcuttur atlas.Benim zamanımdakilerde dünyanın yarısında koca bir SSCB yazardı. işte o atlasların yeni nesili.

Atlas
Atlas

Üzerindeki SmatPen sayesinde seçilen ülkenin döviz bilgilerini, yaban hayatını, ithalat ve ihracat bilgilerini, tarih, coğrafya, kültür, başkent, nüfus bilgileri ve daha bir sürü ayrıntıyı hoparlöründen sesli olarak veriyor.

Çoklu dil desteği de bulunan ürün İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanca, İtalyanca, Portekizce ve Çince’yi destekliyor. Önündeki küçük tepside ise Amerikanın eyaletlerinin olduğu bir başka atlasla o eyaletlerle ilgili detaylı bilgi veriyor.

KUTNU…

akoni | 20 November 2008 14:18

Kumaşın çeşitli boyalara batırılıp kendine özgü renk ve desenler verilmesiyle yapılan bir dokuma türünden söz etmek istiyorum. Geçmişi çok eskilere dayanan bir dokuma türüdür kutnu Osmanlı padişahlarının giysilerinin hazırlandığı, görkem, zarafet, estetik ifade eder, sentetik içermediği için son derece sağlıklıdır.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun eski çarşılarına uğrarsanız, kumaşçılar bölümünde ipekler, satenler, atlaslar, kadifeler arasından bir gökkuşağı gibi kendini gösterir kutnu. Ceketlerde, yemenilerde, feslerde, çantalarda, terliklerde, folklor giysilerinde kullanılan kutnunun tarihi bir değeri vardır.

Atlas Jet Sanal Havayolları

onsel | 19 September 2008 09:47

Microsoft’un Flight Similator serisinin sanal havayolları olan
www.atlasjetva.org sitesininde atlas jet sanal havayollarında pilot ya da kule olabilme imkanı sağlıyor. Yeni pilot olacak adaylara konu hakkında inanılmaz destek veriliyor. Sitenin forumları, pilot ofisi, uçuş günlüğü ve yapılacak uçuşlarda bilet alma imkanı ya da uçakların hasar durumlarına bakmak gibi eğlenceli bölümleri de mevcut.

Atlas projesi evrenin sırlarını çözebilecek mi?

kursatt | 30 June 2008 09:01

İnsanoğlunun yaklaşık 1 milyon yıldır yeryüzünde olduğu tahmin ediliyor. Yeryüzündeki bu uzun ömrümüze rağmen maddenin tam olarak ne olduğu keşfedilemedi. Atom denilen parçacıkların varlığının bulunması maddenin üzerindeki esrarı bir parça kaldırdıysa da atomu oluşturan parçacıkların ne olduğu, atom içerisindeki hareketleri, momentumları problemler çözüm bekliyor. Bu problemlere çözüm bulmak için 20. yüzyılda yeni yeni gelişen bir bilim olan parçacık fiziği, maddenin yapısını oluşturan bu tanecikler arasındaki ilişkiyi konu alır.
Günümüzde parçacık fiziğinin en önemli deney parçası hızlandırıcılardır. Maddenin yapısının derinlerine inmek için hızlandırıcı adı verilen deney düzenekleri kurulmasının en iyi yol olduğu Ernest Lawrance’ın kiklotronu icadından sonra anlaşıldı.

Ernest Lawrance
Ernest Lawrance

Ancak hızlandırıcılar öylesine büyük ve pahalıydı ki Avrupa’nın bu düzenekleri tek başına kurması ve bu teknolojiyi elde etmesi ancak 20. yüzyılın 2. yarısında gerçekleşti. Avrupalı fizikçiler 1954’te İsviçre Cenova’da merkezi bir laboratuar kurmaya karar verdiler ve böylece CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) kurulmuş oldu. Bu tarihten sonra CERN yüksek enerji fiziğindeki teknik ve bilimsel gelişmelerde başrolü oynamaya başladı. CERN ‘in kurulmasından sonra parçacık fiziği bilgilerimiz hızla gelişti ve pek çok atomaltı denilen parçacık keşfedildi.

CERN logosu
CERN logosu

Hızlandırıcılarda parçacıklar elektromıknatıslarla hızlandırılıyor ve bir engele çarptırılıyorlardı. Çarpmışmadan sonra etrafa saçılan parçacıkların momentumlerı ölçülerek veriler toparlanıyor ve inceleniyordu. Büyük hızlandırıcılar macerasının başlamasından hemen sonra fizikçiler fark ettiler ki hızlandırılmış bir parçacık demeti sabit bir hedefe çarptığında, enerjinin çoğu hedefin geri tepmesinde harcanıyor ve asıl amaç olan parçacık çalışmaları ve parçacıkların etkileşim araştırmaları için geriye sadece küçük bir yüzde kalıyor, bu da gerçekçi sonuçlar vermeyebiliyordu. Bunun yerine eğer iki parçacık demeti birbiriyle kafa kafaya çarpıştırılırsa geri tepme için hiç enerji harcanmayacak, tüm enerji deneye kalacaktı. Bu düşünce ile çarpıştırıcı denilen deney düzenekleri kullanılmaya başlandı ve çarpıştırıcılar, atom hakkındaki bilgilerimizi sınırların çok ötesine taşıdı.

LHC'deki mıknatıslar....
LHC’deki mıknatıslar….

Diğer laboratuarlar elektronları çarpıştırmaya yoğunlaşırlarken, CERN protonlar üstünde çalışıyordu. Bu elektron çarpıştırmaya göre daha zor ve yüksek teknoloji isteyen bir işti. Ancak CERN fizikçileri pek çok teknolojik zorluğun da üstesinden gelerek ilk proton-proton kafa kafaya çarpışmasını 1971 yılında gerçekleştirdiler.
Dünya parçacık fiziği tarihinde çok önemli bir yerde bulunan CERN’in bu gün 20 asil ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 gözlemci üyesi vardır.
CERN’de yüzlerce bina, 3000 kişilik destek personeli ve nöbetleşe kısa süreler için çalışan 2500 kadar fizikçi vardır. Bunlardan 100 kadarı teorik fizikçilerdir. Diğerleri ise, teorisyenlerin fikirlerinin tecrübe edildiği deney düzeneklerinin (mekanizmalarının) projelerini hazırlayan, yapımını sağlayan ve deneyleri yürüten tatbikatçılardır.
CERN, parçacık fiziği alanında olduğu gibi günlük hayatın daha çok içinde yer alan bazı buluşlarda da etkili olmuştur. Örneğin; web kavramı, CERN’de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners Lee’nin HTML adlı bilgisayar dilini bulup geliştirmesiyle oluşmuştur.

çarpışma sonrası parçacıkların hızını ölçecek dedektör
çarpışma sonrası parçacıkların hızını ölçecek dedektör