bildirgec.org

asteroid hakkında tüm yazılar

Klasikleşmiş 55 Atari Oyunu

sequieros | 15 September 2010 09:47

Eskiden okuldan sonra birçoğumuz kendimizi atari salonlarına atardık. Paramızı jeton almak için biriktirirdik. Artık atari salonlarında oynadığmız oyunları tarayıcımızda oynayabileceğiz. Çocukluğumuzu bize yeniden yaşatacak olan bu oyunların eskisiyle ne kadar yakın olduğu şaşılacak düzeyde. İşte en sevdiğimiz 53 oyunu burada, artı iki olarak burada ve şurada bulabilirsiniz.

3D Tetris: Tetris tutkunlarının vazgeçemeyeceği bir oyun.

Air Attack: Kore kökenli oyunda dikey olarak hava taarruzu yapılıyor.

Astreoids: minik uzay geminizi büyük meteorlardan korumaya çalışıtığınız bir oyun.

Barbarian: Alternatif bir dövüş oyunu.

Battlezone: Tankların yok edilmeye çalışıldığı bir oyun.

Bomb Jack : Altınların toplanmaya çalışıldığı klasikleşmiş platform oyunu.

Breakout : Oyundaki topu kaçırmadan ortadaki renkli blokları bitirmeye çalışıyorsunuz.

Bubble Bobble : Space tuşuyla canavarları vurup belli bir süre içerisinde oluşan baloncukları toplayıp bir sonraki aşamaya geçmeye çalışıyorsunuz. Başlangıç müziği ise çok hoş.

Burger Time : Güzel bir yemek oyunu.

Centipede : Tam olarak anlayamadığım kırkayak oyunu.

Cosmic Defender : istilacı yabancıları yok edip arkadaşınızı kurtarıyorsunuz.

Donkey Kong: Amaç gorilin kaçırdığı kızı kurtarmaktır. Ancak bu o kadar kolay değildir. Çünkü kıza ulaşmak için gorilin attığı fıçılardan kurtulmak gerekir.

Duck Hunt : Uçan ördekleri vuruyorsunuz ve köpeğiniz de onu alıyor.

Kayıp Gezegenin Sırrı (Faeton)

turritopsis | 19 November 2009 12:30

Beşinci gezegen (Merkür, Venüs, Dünya, Mars, ?) etrafındaki tartışmalar birkaç on yıl boyunca devam etmektedir.

XVIII. yüzyılın 70 – 80. yıllarında Alman gökbilimcileri Johann Titius ve J. E. Bode gezegenlerarası mesafe kuralını ortaya koyarlar. William Herschel Uranüs gezegenini keşfeder. Bu gezegenin yerleşim yörüngesi gezegenlerarası mesafe kuralını kanıtlar. Yalnız Mars ve Jüpiter arasındaki mesafe, bu gezegenler arasında bir gezegenin daha olması gerektiğini gösterir.

1 Ocak, 1801 tarihinde İtalyan Giuseppe Piazzi, kataloglarda yer almayan zayıf ışıklı bir yıldızı tespit eder, onun da diğer gezegenler yönünde döndüğünü belirler. Matematikçi Carl Gauss, yaptığı hesaplamalar sonucunda bu gezegenin Mars ile Jüpiter arasında olduğunu ortaya çıkarır. Yalnız, Piazzi bu gezegeni tekrar göremez. Kayıp gezegene Ceres adı verilir. Bir sene sonra gökbilimci Heinrich Olbers, Ceres’i görür. Birkaç ay sonra da ona yakın bir diğer gezegeni, Pallas (Pallada)’ı da keşfeder.

Mars’a asteroid çarpabilir…

ceteleci | 05 January 2008 14:29

NASA’s Near-Earth Object Program Office in gözlemlerine göre Kasım 2007 de dünya çok yakın geçen bir asteroid ocak ayı içerisinde Mars a çarpabilirmiş. NASA yetkililerinin 21 aralıkta sonuçlarını açıkladıkları çalışmalara göre “2007 WD 5” adı verilen bu asteroidin Mars a çarpma olasılığı 75 te 1 olarak hesaplanmış. Fakat elde edilen yeni veriler doğrultusunda bu olasılık tekrar gözden geçirilmiş ve 2 ocak ta yayınlanan bildiriye göre bu oranın %3,6 yani 28de 1e yükseldiği saptanmış.
Uzmanlara göre bu çarpışmanın (eğer gerçekleşirse) 30 ocak tarihinde olabileceği belirtiliyor. Böyle bir çarpışmanın gerçekleşmesi durumunda ise mars yüzeyinde 1km çapında bir krater oluşması bekleniyor.
kaynak

Apophis’i bulana 50.000 dolar ödül

| 14 March 2007 12:29

2029’da Dünya’nın yakınından geçecek olan Apophis meteorunun bir tehlike yaratıp yaratmayacağı konusu şimdiden tartışma konusu oldu. Bu arada dünyanın en saygın kuruluşlarından Planetary Society, açtığı yarışmada Apophis meteorunun rotasını en doğru hesaplayan kişiye büyük ödül olarak 50.000 dolar vereceğini duyurdu. NASA ve Avrupa Uzay Dairesi ESA da yarışmaya destek veriyor. Daha çok var demeyin…