bildirgec.org

arşimet hakkında tüm yazılar

Fizik

imaj1036 | 03 July 2012 10:15

Fizik, maddenin yapısal özelliklerinin dışında kalan özelliklerini inceleyen doğa bilimidir. Yunanca’da “doğa” anlamına gelir.

Fizik bilimi kuramlar sayesinde ilerler ve kuramlar (teoriler) her doğa biliminde olduğu gibi fizikte de hipotez oluşturma, deney ve gözlemden sonra kurulur.

Özellikle klasik fizikte deney ile gözlemin çok büyük önemi vardır. O zamanlar genel olarak insanlar doğrudan algılayıp kavrayabileceği konular üzerine yoğunlaştığı için Arşimet‘in hamamda taşın batmayıp yüzdüğünü fark ederek suyun kaldırma kuvvetini; Newton‘un ise başına elma düştüğünde yer çekimini bulması salt gözlem ile deneyin yüzlerce yıl klasik fiziğin gelişimine sağladığı katkıyı göstermektedir.

Ancak fiziğin tarihsel gelişimi içerisinde zaman içinde klasik fiziğin salt gözlem ve deneyle oluşturduğu kurallar pratikte geçersiz hale gelmeye başlamıştı.

Örneğin klasik fiziğe göre ısıtılan bir cisim zamanla sıcaklığı arttıkça dalga boyu sürekli olarak azalan bir ışıma gerçekleştirirdi. Ancak bu pratikte böyle olmazdı, ısıtılan cisim sıcaklığı arttıkça önce dalga boyu artan sonra azalan ışımalar gerçekleştirirdi.

Pi Sayısı ve Pifiloloji

admin | 22 January 2010 18:16

Basamak sayısı tarihinden bile daha uzun olan sayı.
Arşimet’ten beri üzerine yapılmadık spekülasyon kalmayan sayı.
Hatta bir film.
Hatta bir bilim: pifiloloji
Binlerce kitap…
Ravel’in bir keman sonatı…
Kısaca, dairenin çevresinin çapına oranı.
İlk olarak eski Mısırlılar kafa yormuşlar bu konuda, sonra Babil’liler.
Arşimet uzun yıllar Arşimet sabiti olarak da anılan bu sayıyı 18.yüzyıla kadar taşımış ve emaneti son haline getirmek üzere W. Oughtred, I. Barrow, D.Gregory, W.Jones ve Euler’e teslim etmiştir.
Pi sayısı matematiksel olarak bir anlam kazandıktan sonra insanlar bu birbirini düzensiz olarak izleyen rakamlar içindeki düzeni bulabilmek için epey kafa patlatmışlar, irrasyonel sayılardaki düzensizlik iyice açığa çıkınca bu sefer bu rakamları ezberleme yöntemleri araştırmaya koyulmuşlardır.

Pifiloloji işte bu çabanın adı.

Burada meraklısına virgülden sonra 4milyon adet basamağı var. Ve bu basamaklardan 100 000 tanesini ezberleyen Akira Haraguchi pifilolojinin şimdilik geçilemeyen üstadı.
Burada da pifiloloji dünya şeref listesi…

arşimet’in ölümcül ışını ve mükemmel bir deney

xerre | 08 November 2008 09:04

gelmiş geçmiş en büyük bilim adamlarından biri olan arşimet‘i tanımayanımız yoktur. herkes tarafından tanınmasına yardımcı olan en önemli buluşları “eureka” diyerekten keşfetmiş olduğu arşimet prensibi olarak anılan sıvıların kaldırma kuvveti ve pi sayısıdır.

Archimedes death ray
Archimedes death ray

arşimet’in aynaları ise onlar kadar bilinen bilinen bir bilgi değildir. iddiaya göre m.ö. 212 yılında çok büyük bir ayna yardımı ile güneş ışınlarını, şehrini kuşatan roma gemilerinin üzerine yansıtarak onları yaktırmıştır.
hatta bu konu bir dönem mythbusters‘da da işlenmişti fakat onlara göre mit çuvallamıştı.
peki bundan 2000 yıl önce gerçekten arşimet bunu yap(abil)mış mıydı?
bunu belki hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz. o zaman şu şekilde soralım:

  • özel hazırlanmış bir aynadan yansıyan güneş ışınları bu kadar kuvvetli olabilir mi?
  • bir ayna yardımıyla bu kadar büyük ya da zor bir şeyi yakmak mümkün mü? ya da bunu yapabilmek ne kadar mümkün?

işte bu sorulara cevap olacak bir video bu olayın ne kadar mümkün olabileceğini fazlasıyla gözler önüne seriyor.

ÇIKRIK

teacher07 | 02 April 2008 13:19

Herkes heyecan içinde bekleşiyordu. Genç yürekler coşku dolu, biraz da ürkek… Listeler asılmış dediler,kapılara yürdü herkes.Onlarca genç yürek; heyecanlı, meraklı , ürkek… Yarınları hazırlamaya başlayacak olan öğretmenler. Görev yapacak köy okullarını öğrenmek içindi heyecanları..Okullarını öğrenenler, haritaların başındaydı hemen. Yakın mı ? Uzak mı? Yolu var mı? Sorulara yanıt aranıyordu. Oradaki bir yetkili eğitimci (!) açıklamalar yapıyordu. O’na , senin işin zor be öğretmenim dedi…Genç yüreği burkuldu ama, yine de ters bir bakışla savuşturdu yetkiliyi. Gidecek, çalışacaktı hangi şartlarda olursa olsun.

Aynayla Gemi Yakılabilir Mi?

| 26 March 2007 13:36

Arşimet M.Ö. 212'de Aynayla Gemi Yakmış.
Arşimet M.Ö. 212’de Aynayla Gemi Yakmış.

İnternet’te gezinirken ilginç bir konuya rastladım ve TV’de de aynı konuya denk gelince buraya aktarmak istedim.
Arşimet yaptığı aynalar yardımıyla Roma donanmasını yakmıştı. İlginç bir mevzuydu. Nasıl yapmıştı bilemiyorum. Efsaneye göre yuvarlak bir daireye yerleştirdiği aynalar sayesinde, denizdeki Roma donanmasına ait olan gemileri kül haline getirmeyi başarmıştı. Üstelik bu işi de M.Ö. 212 yılında yapmayı başarmış. Şimdi o gerçekten gemileri yaktı mı yakamadı mı bilmiyorum ama TV’de bununla da alakalı bir program izleyince iyice bir yazma isteği uyandı.
Programın adı Efsane Avcıları. Program, Discovery Channel’de yayınlanıyor. Cidden ilginç efsaneleri acaba gerçekleşebilir mi diye test ediyorlar. Neyse konuya dönelim. Ben izlediğimi anlatayım. Bu arada burada da konunun yazıya dökülmüş özeti ve sonucu yazıyor. Burası da dizinin kanaldaki sitesi.

Gizem Avcıları, Aynı Şekilde Gemiyi Yakmaya Çalışıyor
Gizem Avcıları, Aynı Şekilde Gemiyi Yakmaya Çalışıyor

Dizi de Adam Savage ve Jamie Hyneman Arşimet’in yaptığı gibi yapıp gemiyi yakmaya çalıştılar. İlk önce bunun için sandal yaptılar. Yaptıkları sandalı katran tarzı bir yanıcı ve su geçirmez bir maddeyle boyadılar. Zaten efsaneye göre Roma donanmasındaki gemilerin dışıda bunlarla kaplıymış. Arşimet zaten bu sayede gemileri tutuşturmuş. Dizi ekibi yaklaşık 300 adet aynayı daire şeklinde yaptıkları bir tahta platformun üzerine yerleştirdiler. Yalnız efsanedeki gibi aynalar gemiye odaklanmadı. Geminin farklı yüzeylerine dağınık bir şekilde ışık yansıyordu. Bu da doğal olarak gemiyi tutuşturmadı. Yalnız geminin üstünde ısıyı yükseltmeyi başardılar. Ama bu onu tutuşturmaya yetmedi tabii. Yani onların deyimiyle “Mit Çuvalladı.” Yalnız internette gezinirken şu bilgiye de rastladım. Yunanlı bilimadamları dizi ekibinin 300 ayna ile yapamadığını 60 aynayla yapmış ve 100 metre uzaktaki sandalı yakmayı başarmış. Tabii dizi ekibi bunu yapamadı.

Arşimet’in şifresi

linnux | 16 September 2006 08:37

Arşimet‘in şifresi çözülmüş!

1998’in Ekim ayında New York, Christie’s müzayede evinde, parşömen kağıtlar üzerine yazılmış, yıpranmış bir metin, 2 milyon dolara ismini gizleyen bir alıcıya açık arttırmayla satılıyor.
Bin yıllık metin, sonradan ortaya çıktığına göre, paha biçilmez.
Çünkü antik çağın en büyük matematikçisi Arşimed’in günümüze ulaşmış en eski yazılarını içeriyor!
174 sayfalık, dünya tarihi ve matematiği açısından son derece önemli metin, o yıllardaki ismiyle Konstantinopolis’de, yani İstanbul’da kaleme alınmış! Ve söylenenlere göre, eğer zamanında keşfedilseymiş, dünya, şu anda ikiyüz yıl ileride olacakmış! Arşimed’den bugüne, dünya medeniyetini değiştirebilecek bu parşömenler, uzun, karışık bir yolculuk geçirmişler.