bildirgec.org

array hakkında tüm yazılar

C#’da array, random,swicth kullanımı ve şans oyunu olasılık hesaplama

vectro | 02 April 2009 12:36

Merhaba arkadaşlar array, random sınıflarını da tanıyacağımız bu makalenin ilginç bir hikayesi var gerçekten. Her programcı gibi bir nebze olsun içinizde bir program, bir proje yapıp köşeyi dönme isteği olduğunu düşünüyorum. işte yine böyle günlerden birinde kafama bir şey dank eder.Milli Piyangomuzun 10 numara oyunu için bir program yapsak(çıkma olasılığı nispeten daha yüksek bir oyun) şöyle üç beş bin tl’lik 10 numara oynasaydık bize çıkarmıydı diye aklımızdan geçti ve programı yazmaya karar verdim. neyse uzatmadan konuya geçelim.

oyundan kısaca bahsedecke olursak 80 sayodan 22 sayı çekiliyor 10 tanesini bilirseniz büyük ikramiye sizin çok sayı çekildiği için olasılık yüksek gibi. üstelik 9 bilene de fena vermiyor. 8,7,6 ve 0 biline de ikramiyeler var.

C++ ile Sivrisinek Kovucu Program Mantığı

lazaronnie | 28 March 2009 12:23

Bilim adamları sivrisineklerin ses sinyallerine oldukça duyarlı olduğunu belirlemişler. Hatta öyle ki, sivrisineklerin dişisi ile erkeğinin vızıltısı bile aynı tonda olmamalarına rağmen erkek sivrisinekler dişisini, yaydığı titreşim tonunu algılayarak fark edebiliyormuş. Bu kadarlık bir biyoloji bilgisinden sonra şimdi de işin teknik kısmına dönelim.

Madem ki bu hayvanlar seslere oldukça duyarlılar, demek ki onları anladıkları seslerle rahatsız etmemiz mümkün.

Bildiğiniz gibi masaüstü bilgisayarlarda tweeter ismi verilen ve genellikle tiz sesleri ön plana çıkarması için kullanılan minik hoparlörler bulunmaktadır. PC kasalarında bulunma sebebi ise, programların veya işletim sistemlerimizin görsel uyarılar yanında işitsel uyarı ve mesajlar üretebilmesini sağlamaktır. Hoparlör Bios tarafından beslenir ve kontrol edilir. Hal böyle olunca programlar yazmak sureti ile bu hoparlöre bizde dilediğimiz elektriksel sinyali göndererek rahatça kullanabiliyoruz. İşte c++ için bir örnek kod;

Random (rastgele) Array dan Getir Fonksiyonu

badursun | 24 March 2009 16:05

Fonksiyon kütüphanesi oluşturmaya devam ediyoruz ve Veritabanından random yani rastgele veri alırken neler kullanabileceğimize göz gezdiriyoruz..

Bu konuda

  • Array ile random veri seçmeyi
  • Access veritabanı ile random veri almayı
  • SQL veritabanı ile random veri almayı
    öğrenebilirsiniz.

Diyelim ki elimizde bir dizi değişkenimiz var, bunlardan random yani rastgele olarak bir tane seçip kullanmak istiyoruz. Bu durumda defalarca işlem tekrarlatmaya gerek yok. Yine fonksiyon kütüphanemizin içine ekleyeceğimiz ufak bir kod kümesi ile istediğimiz alanda değişkenlerimiz vasıtasıyla array üzerinden bir değişken seçebiliriz.

asp’de Esnek Fonksiyonlar Üretmek

admin | 02 March 2009 19:23

Bir çok dilde örneğine rastladığımız ve olmazsa olmaz bazı kolaylıklar bulunmaktadır. Bunlardan biri de dizi değişkenlerdir (arrays). Normal bir değişken ile dizi değişkeni karşılaştırmak için kutu örneğini kullanalım. Basit bir değişkeni sadece tek gözü bulunan bir kutuya benzetir isek dizi değişkeni bir çok gözü bölmesi bulunan bir kutu ile benzeştirmek doğru olur.

Bazende verilerimizi dizi değişkenlerin bölmelerine doldurmak yerine yan yana getirip aralarına bir ayırıcı işaret ekleriz. Bu şekilde saklanan veri kümelerini daha sonra belirleyici işaretten keserek değişken bölmelerine aktaran fonksiyonlar bulunmaktadır.

Nesne Yönelimli Javascript Uygulamaları

admin | 07 January 2009 10:50

Javascript, her ne kadar bazı yüksek uçan programcılar tarafından bir programlama dili olarak görülmese de (hatta bu sözcüğü olur olmadık kullanmanıza kızarlar) oldukça sağlam ve kendisine insanı hayran bırakan gelişmiş özellikleriyle, bir çok programlama diline taş çıkartıyor. Tüm bu kabiliyetlerini biz sineye çekiyor ve mütevazilik adına javascript’e, ismi gereği script dili demeyi tercih ediyoruz.

javascript, yapısı gereği, bir uygulama oluşturmaya başladığınız andan itibaren, her işlemi bir nesneye yaptırır. İki adım öteye gitmek için nesnelerden başka seçeneğiniz yoktur. Örneğin bir fonksiyon yazmaya karar verdiniz diyelim.

javascript alet çantası: 10+10 yararlı fonksiyon

kolpaa | 10 November 2008 21:27

Javascript ile uğraşanlar için Dustin Diaz isimli arkadaş her zaman kullanacakları fonksiyonları içeren bir js dosyası meydana getirmiş. Tabii tek başına değil.. Her fonksiyonu ayri bir yazılımcı yazmış. Bu fonksiyonların içerisinde sıkça karşılaşılan getElemensById() , getCookie, setCookie gibi işlemler de var. buradan indirilebilir.

Öte yandan burada da javascriptle ilgili 10 yararlı yöntem bulabilirsiniz. numerik sıralama, düzenli ifadeler, ajax ve dizide arama yapma gibi işlemleri gerçekleştiren fonksiyonlar mevcut.

PHP 4 için SimpleXML

taha paksu | 15 April 2008 18:17

PHP5 için XML dökümanlarını işlemek için kullandığımız SimpleXML kütüphanelerinin PHP4 serverları üzerinde çalışmadığını çoğu developer bilir. Bu yüzden değişik sınıf kütüphaneleri veya PECL eklentileri kullanılır. Ama genelde pek istenilen sonuçlar vermediği için bir class yazma ihtiyacı duydum ve çoğu XML dosyaları üzerinde denedim. Daha önce fazla test imkanı olmadığı için güvenilirliği tartışılır durumdaydı ve paylaşmadım. Ancak şimdi birkaç kişi tarafından test edilip yeni özellikler eklendiği için paylaşıyorum. Kullanımı indireceğiniz dosya içerisinde detaylı olarak anlatılmıştır. Ama yine de bir örnek verecek olursak;