bildirgec.org

andromeda hakkında tüm yazılar

Samanyolunda mahsun bir karadelik

quex | 26 November 2010 17:59

Şu son 2 haftadır “Kara Delik” lere çok taktım. Mevzuya aslında Morgan Freeman ın anlatıcılığını yaptığı “Through the Wormhole” dizisi ile başladım. Parçaçık fiziği, uzay-zaman teorileri, görecelik kavramı, spring teorileri, karanlık madde, ondanda ilginci karanlık enerji, stephen havking derken iş kara deliklere geldi dayandı lakin bu delikler bütün bu teorilerin bittiği yerler.
Sonra parçacıktan uzay fiziğine geçiş kaçınılmaz oldu ve gezegenler sistemler galaksiler derken. Kendimi akşamları gökyüzüne bakakala buldum.
Şunu hep merak etmiştim. Bizim galaksimizin (samanyolu- ya da MilkyWay) gerkezinde ne olup bitiyor. Belgesellerde hep dünyadan dış uzaya doğru bir serüven izleniyordu.
Ama 15 senedir samanyolunun merkezini inceleyen bir bilimadamlarının sonuç almaya başlaması sonrası galaksimizin merkezinde neler döndüğünü ufaktan anlamaya başlamışız.
Neler döndüğünü diyorum çünkü hakikaten yıldızlar, görünemeyen bir nesnenin etrafında müthiş bir artan-azalan ivmeli hızda dönmekte. Bu nesne görünmüyor çünkü bu bir Kara Delik. Ve yıldızları bu hızda döndürebilen bu deliğin büyüklüğü güneşimizin 4 milyon katı.
Artık her galaksinin merkezinde böylesine kara deliklerin bulunduğu biliniyor. belkide birden fazla. Mesela komşu galaksimiz, Andromedada iki tane gözlemlenmiştir. Bu içten içe kaynayan iki galakside yaklaşık 2 milyar yıl sonra birbirine geçecek. Ne kadar kozmik. Ne kadar güzel.
Demek yıllar önce çocukken annemin aldığı Andromeda adlı kitaptaki uzaylı oradan gelmiş. 2 milyar yıl sonra hep birlikte buhar olacağız he.

Galaksi çarpışmaları

arago | 27 June 2009 13:47

Çarpıştıktan sonra yeni ve büyük bir galaksi doğduğu doğru. Her galaksi eninde sonunda çarpışacak. Bizim Galaksimiz de öyle.

Samanyolu’nun Andromeda ile çarpışacağı söyleniyor ve sanırım o sırada Dünya’da taş üstünde taş kalmayacak.

Umarım o sırada çok canımız yanmaz. Bir gözünüzde canlandırın bakalım neler olacak. Ben denedim. Sanırım ilk önce hızlı ve büyük bir sarsıntı ardından nerden geldiği bilinmeyen koca bir ışık hüzmesi, her şey ağır çekimdeymiş gibi yavaş yavaş ilerlemeye başlar, öleceğini düşünürsün ve tüm hayatın, yaptıkların, iyi anların, kötü anların, sevdiklerin film şeridi gibi gözünün önünden geçer. O sırada başka yerlerdesindir artık ya sadece toprağın altında, ya yanmış ya da tepede yukarılarda bir yerlerde. Sen nerde olmak istersen ordasındır artık.

Başka bir galaksideki olası ilk gezegen keşfedildi

hoodly | 22 June 2009 13:27

Zürih üniversitesinden gökbilimciler ellerindeki bulgulardan hareketle Samanyolu Galaksisininin komşusu olan Andromeda Galaksisinde yeni bir gezegenin varlığını ortaya koyuyorlar. Bu yeni olası gezegenin büyüklüğünü ise Jüpiter‘in 6-7 katı kadar olduğunu belirtiyorlar.

Andromeda Galaksisi
Andromeda Galaksisi

Gökcisimlerini normal olarak tespit ettikleri yöntemlerin yerine, 2 milyon ışık yılından daha uzakta bulunduğu düşünülen gezegenin tespiti için kütleçekimsel mikromercekleme adlı yöntem kullanılmış. Ayrıca Bu yöntem kullanılarak galaksimizdeki bir çok gezegenin tespiti yapılmış.

Edwin Powell Hubble

admin | 05 March 2009 12:15

soldan ikinci
soldan ikinci

1990 yılında Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA tarafından fırlatılan ve dünyadan 600 km uzakta bulunan Hubble Uzay Teleskobuna ismini veren Edwin Hubble ABD’de doğdu ve 20. yy.’ın yetiştirdiği en büyük astronomi bilginlerinden biridir.

Çalışmaları sırasın da andromeda adlı bir gökadanın samanyolu galaksisinin dışında olduğunu yani bizim gökadamız dan başka gök adaları da olduğunu ortaya çıkardı.

Edwin hubble un en büyük buluşlarından birisi teleskobuyla gökyüzünü incelerken yıldızların ve galaksilerin birbirinden sürekli olarak uzaklaştığını bulmasıdır , diğer bir deyişle evrenin sürekli olarak genişlemekte olduğunu bizlere gösteriyordu.Aslında bu buluş daha önce Albert Einstein tarafından teorik olarak keşfedilmiş ama Einstein yaşadığı devrin evren modeline ters düşmemek için buluşunu bir kenara bırakmıştı.Daha sonraki yıllarda yapılan gözlemlerde ise Edwin hubble’un buluşunu desteklemekteydi.
bilime büyük katkılar yapan ve time 100 listesinde yerini alan hubble 1953 yılında hayatı sona ermiştir.

hubble dev teleskobuyla
hubble dev teleskobuyla