bildirgec.org

altın oran hakkında tüm yazılar

Mükemmelil Ölçüsü: Altın Oran

tanolas | 16 February 2010 10:57

Altın Oran ‘ a ilişkin matematik bilgisi ilk kez Milattan önce 3. yüzyılda Euklid ( Öklid ) ‘ in Stoikhea ( Geometrinin Öğeleri adlı yapıtında ” Aşıt ve Ortalama Oranı ” adıyla kayda geçmiştir.
Altın Oran Fibonacci sayılarına ait bir özelliktir.

Altın Oran doğada,sanatta hatta yaşayan organizmalarda bile görünen bir matematiksel sayıdır. Bu sayı Pi sayısı gibi 13.sıradan sonra sabitleşen Altın Oran 1.1618033988……’a eşittir.
Yunan alfabesinden gelen ” F ” ” Phi ” ile sembolize edilir.
Fibonacci dizisinde bir sayıyı kendinden önceki sayıya böldüğünüzde birbirine belirgin şekilde yakın sayılar çıkar.Serideki 13.sırada yer alan sayıdan itibaren bu sayı sabitlenir.
0 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 89 144 233 377 610 987 1597……
377 / 233 = 1.618
144 / 89 = 1.618

fraktal sanatının görülmeye değer 43 örneği

xerre | 28 June 2009 10:23

Fraktal geometri, insan zihninin bir ürünü olmaktan çok, bir keşiftir.
Roger Penrose


daha önce de şurada ve burada bahsedilen ve birbirinden etkileyici örneklerine yer verilen fraktal sanatı, dijital sanatın popüler formlarından biri. fraktal sanatçıları, Apohphysis (ücretsiz program + tuttorial) gibi programlar kullanarak, gelişmiş logaritmalar ve komut dosyalarının yardımıyla en doğru çizimlere ulaşabiliyorlar.
bugün bu yazıda, fraktal sanatçılarının internet ortamında sergilenen yepyeni 43 olağanüstü örneğine yer vereceğiz.

Modern CSS’de Altın Oran

pinkfloyd | 12 January 2009 19:38

Bir websitesini stillemek onun sadece nasıl görüneceğini belirlemek demek değildir. Bundan çok daha fazlasıdır. Bu, ziyaretçiyi nasıl daha rahat hissetirebileceğinizi, nasıl web sitenizi daha çok seveceğini ve onu nasıl daha fazla kendi evinde hissetirebileceğini tasarlamaktır.

Mükemmel tasarım ziyaretçinin web sitesini kullanmasına yardım eder ve ince bir zekayı yansıtır. Ziyaretçinin onu beğenmesi yetmez

Bir haber sitesini ele alalım. Ziyaretçi, “lezzetli” gradyanlarınıza ve seksi görünümlü yuvarlatılmış köşelerinize bakıp saatler geçirmemeli. Ziyaretçi, değerli web zamanını değerli içeriğinizi okuyarak geçirmeli. Biz ona aradığı içeriğe en kısa sürede ulaşmasına yardımcı olmalı, onu mümkün olduğu kadar çok makale okumaya teşvik etmeli, sitede daha uzun süre kalmasını sağlamalı ve sitenizi ilk kez ziyaret eden bir ziyaretçiden kalıcı bir ziyaretçiye dönüştürmeliyiz.

Tüm bunlara ulaşabilmek için sayfamızdaki her element üzerinde bir harmoni ve benzerlik sunmalıyız, küçük ve önemsiz elementlerde bile. Bunların karışımı bize arzulanan sonucu verecektir.

Harmoni. Anlamı gibi kulağa hoş gelen bir kelime. Peki anahat (layout) tasarımında buna nasıl ulaşabiliriz? Cevabı “Altın Oran”.

Web Tasarımında Altın Oran

admin | 03 January 2009 18:44

Matematik güzeldir. Kulağa garip mi geliyor? Ben de tasarım yapmaya ilk başladığımda aynısını düşünmüştüm. Matematik esnek değildir ve genellikle sıkıcıdır, en azından ben öyle düşünürdüm. Pek çok sanat eserinin, estetik olarak göze hoş gelen tasarımların, nesnelerin hatta bazı insanların ortak matematiksel değerleri paylaştığını duyunca şaşıracaksınız. Yunanca Φ (phi) harfinden esinlenen ve ilahi oran olarak da bilinen altın oran özellikle bunların başında geliyor. Bu rehber bir websitesinin anatomisini ve çatısını kapsıyor ve Alton Oran’ın buna olan etkisini inceliyor.

Web Sayfasının Anatomisi
Web sayfananın öğeleri organlar gibidir, estetik olarak göze hoş gelen ve düzgün işleyen bir web sayfası için hayati önem taşımaktadır.

Bunlar bir web sayfasının ana elementleridir. Bunları organize etmek için pek çok yöntem bulunmakla birlikte en sık kullanılan şablon budur.

Altın Oran

rstkn | 11 May 2007 18:16

http://tr.wikipedia.org/wiki/Alt%C4%B1n_oran

Altin Oran

| 28 March 2007 10:32

yakisiki adam iste
yakisiki adam iste

Giriş

“Altın oran kavramı ve bu kavramın gizemi nedir?” diye düşündüğünüz olmuştur. Belki de bu kavramı ilk defa duymuşsunuzdur. Peki, nedir altın oran, nereden çıkmıştır, pratik hayatta kullanımı var mıdır? Doğada rastlanan bir kavram mıdır, yoksa öylesine ortaya atılmış, zorlama ve yapay bir kavram mıdır? Merak ediyorsaniz burdan okuyun derim cok etkileyici…ben cok sevdim..birseyler ögrenmek adina ve bakarken daha güzel anlamak adina ..okuyun derim.