Vize
Vize

Vize, ya da bir başka ismiyle “ülkeye girme izni”, ne yazık ki hala bizim ülkemiz için bir problem teşkil etmeye devam ediyor. Avrupa Birliği‘ne dahil olma çabalarımız, hatta ön üyeliğimiz bile buna hiç bir katkı sağlamıyor. Tersine bize vize uygulayan ülkeler her yıl bizden aldıkları vize harçlarını enflasyon olmamasına karşı fahişt bir şekilde arttırıyorlar ve üstüne de prosedürlerini daha da komplike hale getiriyorlar. Bize vize uygulamayan ülkeler de var tabii bunların bir listesini aşağıda bulabilirsiniz. Ama göreceksiniz ki ülemize vize uygulamayan ülkelerin bir çoğu zaten bizden geri durumda. Onlar doğal olarak bizim ekonomilerine getireceğimiz katkıyı istiyorlar. Ama yine de bu listenin artmasını, özellikle Avrupa ülkelerinin artık inadı bırakıp ülkemizin tüm insanlarına vize yolunu açması çok önemli.

lacivert pasaport
lacivert pasaporta vize uygulamayan ülkeler

Her tür pasaporta, vize istemeyen ülkeler (!! Harf sırasına göre)Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Bahama, Barbados, Bati Samoa, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Dominikan Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji adaları, Filipinler, Gambia, Grenada, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hirvatistan, Hong Kong , İran, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kenya, Kirgizistan, Kolombiya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kosta Rika, Makedonya, Maldiv Adaları, Malezya, Mauritius, Monako, Santa Lucia, San Marino, Seyseller, Singapur, Solomon Adaları, Şili, Swaziland, Tayland, Trinidad/Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay ve Vatikan.Bu listenin dışındaki tüm ülkeler normal pasaport sahiplerine vize uygulamasına devam etmektedir.
Bir de tabii resmi pasaport (yeşil, kırmızı,gri) sahipleri için bir başka liste bulunuyor. Bazı ülkeler bu tip pasaportlara vize uygulamıyor. O nedenle bunları da ayrıca listelemekte fayda var;

yeşil pasaport
yeşil pasaport
kırmızı pasaport
kırmızı pasaport
gri pasaport
gri pasaport

Resmi Pasaport (resmi, diplomatik ve hizmet) sahiplerine vize uygulamayan ülkeler (!!Harf sırasına göre)Almanya, Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bahama, Bangladeş, Barbados, Belçika, Belize, Beyaz Rusya (Belarus), Bolivya, Bosna/Hersek, Brezilya, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Dominikan Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Endonezya, Fas, Fiji, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gambia, Grenada, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Gürcistan, Hirvatistan, Hollanda, Hong Kong, İran, İspanya, İsrail, Isviçre, Italya, Izlanda, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kolombiya, Kuzey Kıbrıs, Kosta Rika, Küba, Lichtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Maldiv Adaları, Malezya , Malta, Mauritius, Mısır, Mogolistan, Monako, Norveç, Pakistan, Peru, Polonya, Romanya, Saint-Lucia, San Marino, Seyseller, Singapur, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Solomon Adalari, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Türkmenistan, Ukrayna, Uruguay, Vatikan, Venezuela ve Yemen.Sonuç olarak ülkemizin büyük bir kısmının resmi bir pasaportu olmadığından vize çilesi onlar için aynı hızla devam ediyor. Bu da demektir ki yurtdışına turistik, eğitim, iş veya her hangi başka bir nedenle gitmek istediğiniz takdirde vize almanız zorunludur. Vize işlemleri daha önce de belirttiğim gibi her geçen yıl artan bir şekilde komplike ve bıktırıcı bir hal almakta. Bunun altında ülkenin kendi dinamikleri ve o yıl izleyeceği yabancı kabul politikaları etkili tabii. O yüzden benim tavsiyem işinizi biraz daha garantiye almak için, bir vize danışmanlık firmasından “vize danışma” hizmeti almanız olacaktır. Bu tip firmalar 100 – 300 TL arası (ülkeye ve toplu vize durumlarında değişmekte) olan danışmanlık ücretleri ile size aslında bir çok vize hizmeti ve kolaylıkları sağlıyorlar. Sunulan hizmetlerden bence en önemlisi güven. Yani işini iyi yapan bir firma ile başvurduğunuzda en azından dosyanızın tam olduğuna ve kendinizi tam olarak ifade ettiğinize dair bir rahatlıkla bu vize başvurusunu gerçekleştiriyorsunuz. Bazı başvurularda bulunduğunuz ilden konsolosluğa gitmeniz bile gerekmiyor. Bu tip durumlarda her şey kargo ile gerçekleşiyor. Yani danışmanlık firması sizden bilgileri topluyor, gerekli formlarınızı dolduruyor, belgeleri sizden talep ederek öncelik sırasına göre belirliyor, niyetinizi belirten ilgili dilde bir mektup yazıyor, gerekirse uçak bileti ve otel rezarvasyonlarınızı yapıyor, ve sizin adınıza konsolosluğua giderek başvuruyu da gerçekleştiriyor. En son olarak vize çıktıktan sonra, pasaportunuzu ise size yine kargo ile yolluyor. Yani hiç konsolosluğu bile görmenize gerek kalmadığı durumlar olabiliyor. Bu da tabii büyük kolaylık sağlıyor.

Vize Danışmanlık
Vize Danışmanlık

Aşağıda ülkelere göre danışmanlık alabileceğiniz sitelerin bir listesini bulabilirsiniz.
1.Amerika Vizesi2.Kanada Vizesi3.Avustralya Vizesi4.Ingiltere Vizesi5.Schengen Vizesi6.Almanya Vizesi7.Avusturya Vizesi8.Belçika Vizesi9.Çek Vizesi10.Çin Vizesi11.Danimarka Vizesi12.Estonya Vizesi13.Finlandiya Vizesi14.Fransa Vizesi15.Hollanda Vizesi16.Irlanda Vizesi17.Iskoçya Vizesi18.Ispanya Vizesi19.Isveç Vizesi20.Italya Vizesi21.Izlanda Vizesi22.Lüksemburg Vizesi23.Macaristan Vizesi24.Malta Vizesi25.Meksika Vizesi26.Norveç Vizesi27.Polonya Vizesi28.Portekiz Vizesi29.Romanya Vizesi30.Rusya Vizesi31.Tayvan Vizesi32.Ukrayna Vizesi33.Yeni Zelanda Vizesi34.Yunanistan Vizesi