bildirgec.org

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmalısınız.

Yurt Arama Rehberi

ayolcay | 07 September 2007 15:00

Bundan birkaç gün önce ‘İnternetten Burs Araştırma Rehberi’ adlı bir yazı hazırlamıştım. Şimdi benzer bir yazıyı da yurt aramak için yazmanın şu sıralarda yurt arayan üniversite öğrencilerine faydalı olacağını düşündüm.Malum her Türk gencinin kabusu ÖSS sonuçlandı ve yerleştirmeler yapıldı. Sınav stresi ve acaba bir yerleri kazanabildim mi kaygısı yerini acaba nasıl bir yerlerden burs bulurum da aileme fazla yük olmam ve okurken nerede kalacağım kaygısına bıraktı.Öğrenci yurtlarının potansiyel müşterilerin üniversite öğrencileri ve üniversite öğrencilerinin de belki 80-90% oranının internet kafeler aracılığıyla olsa da internet kullanıcısı olduğunu düşünürsek internetin öğrenci yurtları için çok iyi bir reklam aracı olduğu ortaya çıkar. Bir çok öğrenci yurdu bu gerçeğinin farkında olacak ki kendilerini tanıtmak için web sitelerini yaptırmışlar. Hatta bazıları daha da profesyonel davranıp Google’a reklam bile vermişler.İnternette yurt ararken burs aramakta olduğu gibi en büyük yardımcımız Google olacak. Ben yurtları ilk önce 6 gruba ayıracağım. YurtKur’a ait devlet yurtları, özel yurtlar, üniversitelerin kampüs içindeki kendi yurtları, çeşitli kurumlara ait yurtlar, vakıf ve cemaat yurtları ve özel pansiyonlar.

YurtKur’un YurtlarıÜlkemizdeki yurtların çok büyük bir kısmını YurtKur’a bağlı yurtlar oluşturuyor. YurtKur 110bini kız, 85bini erkek olmak yaklaşık 200bin öğrenciye konaklama imkanı sağlıyor. Zaten adı üstünde Yurt-Kur. YurtKur yurtlarının belirli bir fiyatı yok yurdun sağladığı imkanlara göre fiyatları değişiyor. Genel ücret uygulamasının yapıldığı yurtlarda ücret aylık 66 YTL, depozito ise 175 YTL. Ancak bazı yurtlarda farklı fiyat uygulamaları mevcut örneğin Samsun’daki İlk Yardım Yurdu aylık 87 YTL iken Muğla’daki Milli Piyango Kız Yurdu 132 YTL. Verdikleri aylık ücrete göre kimileri 2 kişilik odalarda kalırken kimileri 8 kişilik odaya mahkum oluyor. Eğer beni odada kaç kişinin kaldığı ilgilendirmez ben gömerim kafamı dersime çalışırım diyorsanız o biraz zor. Yurtlarda genelde çalışma salonları (Ç.S.) vardır genelde ders çalışmak için burası kullanılır tabi sürekli açılıp kapanan kapıdan ve mırıldanarak ders çalışanlardan rahatsız olmazsanız. Eğer daha önceden yurt gibi toplu yaşam ortamlarında bulunmadıysanız ilk aylar biraz zor geçiyor. Ayrıca odadaki ayak, çorap, ter kokusu, gece horlayanlar, koridorda bağıra bağıra telefonla konuşanlar cabası.
Ama herşeye rağmen YurtKur’un yurtları fiyat olarak en cazip yurtlar. Eğer ben kalmam öyle bir yerde basarım parayı özel yurda çıkarım veya birkaç arkadaşla eve çıkarım diyorsanız bile birkaç aylığına yurtta kalmakta fayda var. Hem bu süre içinde şehri daha iyi tanırsınız hem de bu arada eve çıkmak için kendinize kafa dengi birkaç arkadaş bulursunuz.YurtKur’un yurt başvuru sonuçları açıklandı. Bu sayfadan T.C Kimlik numaranızla kontrol edebilirsiniz. Başvurusu kabul edilen öğrenciler 3-14 Eylül arasında kayıtlarını yaptırabilirler. Birinci yedek listesindekiler ise 17-21 Eylül arasında kayıt yaptırabilecekler. Eğer kendinizi listede göremezseniz hiç panik yapmayın. Bu artık yurda giremeyeceğiniz anlamına gelmez. Yedek listeden veya ilerleyen aylarda tekrar başvurduğunuzda eğer boş yer varsa yurda yerleşebilirsiniz.

Üniversite Yurtları
Bazı üniversitelerin YurtKur’un yurtlarından farklı olarak kendi yurtları vardır. Bazı üniversitelerin bunu yapmaktaki amacı öğrencilere düşük fiyatlarla yurt imkanları sunarak öğencilere yardımcı olmaktır. Mesela ODTÜ bu kategori içinde yer alır. Ancak Hacettepe gibi bazı üniversiteler ise yurtları otel, öğrencileri ise bir müşteri olarak görmektedir. Eğer ben öyle sabahın köründe kalkıp otobüslerde sürünem yataktan kalkıp direk derse girerim diyorsanız üniversite yurtlarını tavsiye ederim.Şu sıralar üniversite web sitelerini ziyaret edenlerin çoğunluğunu yeni kazanan öğrenciler oluşturuğu için direk ana sayfadan birkaç adımda barınma ile ilgili sayfaya ulaşmak mümkündür. Eğer bulmakta zorluk çekiyorsanız Google’da arama kutucuğuna ‘yurt site:üniversitenizin_websitesi’ veya ‘barınma site:üniversitenizin_websitesi’ yazıp aratın. Örneğin Hacettepe için ‘barınma site:hacettepe.edu.tr’ gibi. Google size direk olarak içinde yurt kelimesi geçen sayfaları çıkaracak.

Özel Yurtlar
Ülkemizde üniversite öğrencileri için yurt hizmetini genel olarak YurtKur verir. Ancak doğal olarak YurtKur hem kapasite olarak hem de öğrencilere sunulan imkan olarak tüm taleplere cevap verememektedir. Özel yurtlar bu açığı gidermeye çalışmaktadır. Orta direkten başlamak üzere hemen hemen her bütçeye uygun özel yurt bulunmaktadır. Özel yurtların fiyatları yurdun bulunduğu yerin şehir merkezine kampüse ulaşım kolaylığı, öğrencilere sundukları imkanlar, odadaki kişi sayısı, yemek gibi durumlara bağlı olarak değişmektedir.İnternetten özel yurtlara ulaşmak çok kolaydır. Hemen hemen her özel öğrenci yurdu ile ilgi bilgilere internet üzerinden ulaşmak çok kolaydır. Tek yapmanız gereken ‘şehir_adi kız yurdu’, ‘şehir_adi erkek yurdu’, ‘şehir_adi öğrenci yurdu’ gibi kelimeleri google’da arama kutucuğuna yazarak aratmak ‘ankara öğrenci yurdu’ gibi. Eğer ankara, istabul, izmir gibi birden çok üniversitenin bulunduğu bir şehirde okuyacaksanız bu sefer devreye üniversite adı ve semti de sokun.Dediğim gibi internetten özel yurt bulmak çok kolay ancak sakın internetteki o otel edasındaki fotoğraflara, sevgi sözcüklerine, 24 saat sıcak su, açık büfe kahvaltı gibi vaadlere hemen kanmayın. Mutlaka daha önceden o yurtlarda kalmış birileriyle görüşün. Genel olarak özel yurtların politikası ilk bir iki mükemmel hizmet vererek yeni gelen üniversite öğrencilerini kaparak yurdu doldurmaktır. Sonra saldım çayıra mevlam gayıra. Nasıl olsa ellerinde bir senelik kontratınızdır vardır eliniz mahkum kalmaya.Kurumlara Ait Yurt ve MisafirhanelerÇoğu büyük şehirlerde asker, polis yakınları için, DSİ, Ziraat Bankası,Sağlık Bakanlığı gibi kurumlarda çalışanların yakınları için yurt ve misafirhaneler vardır. Eğer yakınlarınızın bu tür kurumlar ile ilişki varsa belki bütün bir sene olmasa da en azından kalacak sabit bir yer bulana kadar buralarda idare edebilirsiniz. Bu tür yurtlar veya misafirhaneler fiyat olarak çok uygundurlar ama çoğu uzun süreli değilde geçici olarak sizi kabul eder. Bir süre sonra sizi nazikce kapıya koyabilirler. Eğer bir de askeri tesis ise asker gibi her gün traş ettirler sizi. Emniyet yurdunda ise tavuk gibi herkesi saat 9’da içeri sokmaya çalışırlar. Bir gün haber vermeden gelmezseniz direk babanıza telefon açıp sizi şikayet edebilirler.
Dernek, Vakıf ve Cemaat YurtlarıAslında bu yurtlarda özel yurt kategorisine girer. Ancak bu yurtlarda amaç para kazanmaktan çok kendilerine yakın öğrencilere yardımcı olmak veya onlara sempati duyanlara yardım ederek onları kendilerine yakınlaştırmaktır. Birçok cemaatin büyük şehirlerde kendi yurtları vardır. Eğer yurda kaydınızı yaptırırken bunun farkındaysanız amenna. Ama siz normal bir yurda kayıt yaptırdığınızı düşünürken bir süre sonra yurdun aslında bir cemaate ait olduğunun geç de olsa farkına varabilirsiniz. Bu nedenle bir yurda kayıt yaptırmadan önce mutlaka herhangi bir vakıf ve cemaatle ilişkisinin olup olmadığını öğrenmeye çalışın sonra ben nerden geldim buraya diye hayıflanmayın.

Öğrenci Pansiyonları veya ApartlarıÜniversite öğrencileri için farklı bir barınma seçeneği ise özel pansiyonlardır. Pansiyonların yurtlardan farkı ise pansiyononlar genelde evlerden dönmedir. Kapasiteleri daha küçüktür. Daha sıcak bir ortam vardır. Ev ortamına biraz daha yakındır. Pansiyonarda herkesin kendisine ait 1-2 kişilik odaları vardır. Tuvalet, banyo, mutfak, salon gibi ortamlar ortak kullanılır. Normal bir pansiyon ücreti fazla gelebilir ancak üniversite öğrencileri için özel panisyonların fiyatları daha uygundur. Çünkü normal bir müşteri birkaç gün kalıp giderken öğrenciler daimi müşterilerdir. Eğer özgürlüklerinize biraz daha fazla düşkünseniz ama aynı zamanda ev arama, döşeme gibi dertlerle uğraşmak istemiyorsanız pansiyonlar uygun bir çözüm olabilir.
Eğer çeşitli nedenlerden dolayı yurtta,misafirhanede veya pansiyonda kalmak istemiyorsanız veya kalamıyorsanız. Bu sefer faklı alternatifler denemeniz gerekiyor. Bunlardan benim aklıma gelenler yakın akrabaya sığınma, ev tutma ve hazır eve çıkma.Akraba Yanında İdare EtmeEğer üniversiteyi kazandığınız şehirde amca, hala, teyze, dayı, abi, abla gibi birinci dereceden akrabalarınız varsa mutlaka size gönlünden veya sırf söylemiş bulunmak için ‘ne gerek var yurda gel bize’, ‘aslan yeğenim üniversiteyi kazanmış ankaya’ya gelmiş ben onu yurtlarda süründürmüyüm’ gibi şeyler söyleyecektir. Eğer gerçekten onların samiyetine inanıyorsanır ve evden de size bu konuda baskı yapılırsa mecburen kalmak zorunda kalabilirsiniz. Ama pek tavsiye edilmeyen bir yöntemdir. Sonuç olarak teyzenizi çok sevebilirsiniz ama bir yaz tatilinizin bir kaç gününü teyzenizin evinde geçirmek var bir de koskaca 4 yılı. Karar sizin.
Ev TutmaNe kalcam yurtta milletin ayak kokusunu çekcem, pansiyonlarda sürüncem bulurum kafama göre 2 arkadaş eve çıkarım diyorsanız. Hemen acele etmeyin. Bence mutlaka en azından birkaç ayınızı yurtta geçirerek hem şehri daha iyi tanımış olursunuz hem de kendinize eve çıkmak için kafa dengi arkadaş bulursunuz. Ama ille de ben hemen eve çıkacağım diyorsanız. 1+1, 2+1 evleri tercih edin. Eğer ileleyen zamanlarda kafa dengi birileriyle tanışırsanız sizinle aynı eve çıkmayı çıkmayı teklif edebilirsiniz. Eşya alırken de biraz gözünüz açık olsun özellikle ankara’da eryaman gibi öğrencilerin çoğunlukta olduğu semtlere duraklarda ve direklerde öğrenciden satılık eşya duyuruları olur. Eğer denk getirebilirseniz 250YTL gibi bir miktara tüm evi bile döşeyebilirsiniz. Olmazsa ikinci el eşya satan yerlere bir göz atın. Buralarda çok uygun fiyatlara eşyalar bulabilirsiniz.
Hazır Eve ÇıkmaEğer ille de hemen eve çıkacağım, eşya derdiyle uğraşmak istemiyorum, yanımda kim olmuş sorun değil ben okuluma gidip gelirim diyorsanız hazır kurulu bir eve çıkabilirsiniz. Eğer böyle bir düşünceniz varsa duraklara, duraklara yakın direklere, kampüs içindeki yemekhane duvarlarına, bankamatiklere, bölüm duyuru panolarına dikkat edin. Mutlaka size uygun bir ilan göreceksiniz. Eğer daha kapsamlı bir araştırma yapmak istiyorsanız Google’da ‘ev arkadaşı arıyorum’, ‘ev arkadaşı aranıyor’ , ‘ev arkadaşı arayanlar‘ gibi kelimelere bir de şehir ismi ekleyince karşınıza onlarca ilan çıkacak. Bu ilanlardan birisi mutlaka size uyacaktır.

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmalısınız.