Benim gibi Photoshop’a sıfırdan başlayanlar için önerilerimi bu yazı altında toplamak istedim. Düşündüm ki ne kadar özetlersem o kadar faydalı olacaktır. Burdan hareketle de maddelemeye karar verdim. Yeni başladığım zaman internetin karmaşık ve doğru yanlış bilgi yığını dünyasından seçmece yapmak bana vakit kaybettirdiği gibi siz yeni başlayanlara da vakit kaybettirmesin. Umarım faydalı olur.

1. Tasarım dünyasından olsun olmasın kullanabileceğimiz en iyi resim işleme programının photoshop olması su götürmez bir gerçektir. ilk yapmamız gereken photoshop öğrenmeyi gerçekten kafaya koymaktır. bu aşamadan sonra bütün azim ve şevkiniz gerisi için yeterli olacaktır. Öncelikle Photoshop’un (son olmayan) bir sürümünü edinmenizdir. Neden Son olmayan diyorum, çünkü daha önceki sürümler öğrenme açısından çok daha kolaydır. Bilgisayarınız kesinlike virüs truva atı vb. kötü amaçlı yazılımlardan arındırılmış olmalıdır bu yüklemeyi yaparken. yoksa siz de benim gibi bir kaç gününüzü sadece bilgisayarınıza Photoshop yüklemekle kaybedersiniz. Aynı zamanda yüklediğiniz sürüm kesinlikle ama kesinlikle Türkçe olmamalıdır. Siz siz olun programlarınızı türkçe kullanmayın. ilk etapta kolay ve kullanışlı görünebilir ancak uzun vadede zorluk çıkaracaktır.

2. Photoshopu edindiniz, bilgisayarınıza yüklediniz ve kullanıma hazır hale getirdiniz. Bu aşamada yapmanız gereken bir kitap, e-kitap, ya da bir web sitesi üzerinden photoshop kullanıcıları için sıfırdan eğitim veren bir kaynak bulmalısınız. Ben size kendi izlediğim yolu da tavsiye edeyim. Öncelikle yeni başlayanlar için photoshop anlatan, arayüzünü tanıtmaktan başalyıp sizi yaptıklarınızla hayrete düşürecek kadar sevindiren derslerden oluşan bir kitap edindim. Bu kitaptaki 15 adet dersi her gün birebir uygulamalı olarak çalıştım. Püf Noktaları postitlere yapıştırıp bilgisayarımın sağında solunda sürekli dikkatimi çekecek yerlere astım. İlk etapta diğer derslere çabucak geçebilme hevesiyle püf noktalara dikkat etmesem de dersler ilerledikçe aslında bu püf noktaların ne kadar gerekli olduğunu anladım. Elbette anladığım an postitlerim bana yardımcı oldu. Bunun yanı sıra bir de benzer şekilde dersler anlatan bir e-kitap edindim. Bu e-kitapta da ana kaynak olarak belirlediğim kitabımdakine benzer dersler vardı ve e-kitabın bana katkısı ana kaynak kitabımda bazı derslerde anlamadıklarımı farklı bir anlatımla farklı örnekler üzerinden deneyerek tecrübe etmek oldu. Photoshop un arayüzüne aşina olmaya başladığımda ise bir web sitesindeki derslerden örneklere başladım. Mesela buradaki gibi başlıklar size çok yardımcı olacaktır.

3. yavaş yavaş yaptığınız çalışmalarla sevinmeye başladınız, kıyısından köşesinden kendi resimlerinize öğrendiklerinizi uygulamaya başladınız, bu sizi sevindiriyor ancak çok daha profesyonel çalışmalar gördüğünüzde on fırın ekmek yemeniz lazım geldiğini hissettiğinizde derslerinizi hızlandırıp artık tasarım üzerine photoshop üzerine forumlar web siteleri, sosyal medyada bu iş ilgilenen kurumları ve kişileri takibe alarak photoshop profesyonelliğine doğru hızlı ama emin adımlarla ilerlemelisiniz. Sosyal medyada bu ile ilgilenen gruplara katılmalı, çevrenizden duyduğunuz ya da araştırarak bilgi edindiğiniz kişisel veya kurumsal web sitelerindeki çalışmaları inceleyebilirz, belirli kişileri takibe alabilir ufkunuzu genişletebilirsiniz. Yalnız bunları yaparken türkiyeden gruplarla ve çevrenizdeki insanlarla sınırlı kalmayın, dışarıdaki dünyada bizden çok zaman önce çok fazla yol alan insanlar var emin olun…

4. derslerin dışında 3. maddede anlattıklarımla ufkunuzu açarken buralarda gördüklerinizi öğrenmeye çalışın, kimseden yardım almaktan çekinmeyin, bilmediğinizi ancak öğrenmeye hevesli olduğunuzu açıkça ortaya koyduğunuzda insanlar biliyor gibi yapanlara yardım etmektense size yardım etmeyi seçeceklerdir. Yalnızca kendi bilgisayarınızda yüklü olan photoshop ile çalışmakla sınırlı kalmayın, yeni fırçalar yükleyin, kendi fırçalarınızı oluşturuni yalnızca resim işlemekle kalmayın, photoshopun diğer özelliklerini de keşfedin. Çalışmalarınızı html öğelerine çevirmek gibi. Aynı zamanda hızınızı arttıracak yöntemler keşfedin. Az bilinenler üzerine yoğunlaşın. Unutmayın ki ortaya farklı eserler koyanların sadece kendi yeteneklerinden kaynaklanan bir sonuç değildir bu, birileri ortaya diğerlerinden farklı eserler çıkarıyorsa bu da o kişilerin diğerlerinden daha çok şey bildiğinden ve daha tecrübeli olduklarından kaynaklanmaktadır.

5. bu işi kavradığınıza inandığınızda çalışmalarınızı başkalarıyla paylaşmaktan çekinmeyin. İlgili forumlarda web sitelerinde sosyal medya araçlarında bu çalışmalarınızı sergileyin. Gelen yorumlara eleştirilere açık olun, bu doğrultuda çalışmalarınızı yenileyin. Ne kadar ben kendi çapımda gelişmek istiyorum, eleştirilere açık değilim, eksiklerimi hatalarımı kendim düzelteceğim derseniz o kadar az ve yavaş yol alırsınız. bu işi yapan dünya çapında ünlü insanlar çalışmalarını paylaşmaktan hiçbir endişe duymuyorlarsa siz de duymamalısınız.