Güvenli şifre oluşturmak için şifre üreten programlar bulmak ve kullanmak oldukça kolay. ama mesele bu üretilen şifreleri unutmamak.. Buradaki yazıda, yazarımız Google hesabının hacklenmesi üzerine nasıl güçlü ve akılda kalıcı şifreler oluşturduğuna dair bir kaç tüyo vermiş.

Şifeleri Nasıl Güçlü Yaparız ?
Hep duyduğumuz, bildiğimiz ve/veya kullandığımız bir kaç özellik :* Özel karakterler içermeli. (@#$%^& )* En az 8 kararkter olmalı.* Yaygın kullanımlar (123,abc), doğum tarihiniz, kullanıcı adınız ya da sözlükte bulunan herhangi bir sözcük olmamalı.Tüm bu özellikleri içeriyor olması bile güvenlik için yeterli değil. Önemli noktalardan biri de zincirleme olaylar yaşamamanız için tüm hesaplarınızın şifreleri ayrı olmalı. Her biri ayrı olursa hatırlamak oldukça güç olur tabii ki..Hatırlanması Kolay, Güvenli Şifreler Oluşturmak
# Öncelikle size, sadec size özgü bir şey düşünün; bir olay, bir tarih ya da her neyse. Ben örnek olarak adım+bildirgec i alıcam. ( Erman Bildirgec )# Şimdi kendinize özgü bir dil oluşturmalısınız. Normal karakterlere karşılık özel karakterler. Ben
‘a’ yerine @’s’ yerine $boşluk yerine %‘o’ yerine 0‘i’ yerine ! kullanacağım. Böylece şifrem “Erm@n%B!ld!rgec” haline geldi.
# Şimdi buradan şifrenizin ne kadar güçlü olduğunu kontrol edin. Yeteri kadar güçlü değilse bir dizi işlemimiz daha olacak.

#Böylece bir güvenli bir şifreniz oldu, ancak yazının başında her hesap için ayrı şifre demiştik. Buna da çözümümüz şu şifremizin başına ya da sonuna ilgili web sitesinin adını yine kendimize özgü dilimizle yazabiliriz. Örneğin ben
Pilli şifremi “Erm@n%B!ld!rgec%P!ll!” şeklinde
Gmail şifremi ise “Erm@n%B!ld!rgec%Gm@!l” şeklinde yapabilirim. Bu yolla yüzlerce hesabınız için yüzlerce şifre oluşturmak mümkün.Yeterli Mi ?
Sorduğuma göre cevap hayır : ) Şifrelerin bir kaç ayda bir değiştirilmesi gerekiyor. Bunun içinde bir sistem kurabiliriz. Örneğin; bu ay şifrem “Erm@n%B!ld!rgec%Gm@!l” önümüzdeki ay “Gm@!l%Erm@n%B!ld!rgec” . Farklı bir metod ise özel karakterleri değiştirmek i yerine ! kullanmak yerine 1 ay sonra / kullanabilirsiniz.
Asla unutmayacağınız yüzlerce şifreniz hayırlı olsun ..