Günümüzde herkes Outlook programına alternatif olarak Thunderbird programını göstermekte. Peki Thunderbird programının artı yanları ve eksi yanları nedir?Artı Yanları
(Genel programlardan farklı yanları incelenecektir.)1) Thunderbird, herşeyden evvel ücretsiz olamsı onun en iyi artı yanıdır. Hatta bu ücretsiz halinde e-postalarınıza reklam eklememesi ve program arayüzünde reklama yer vermemesi de bu artısını güçlendirmekte.
2) %100 Türkçe olması, yine bir artısı.
3) Açık kaynak kodlu olması güvenlik için vazgeçilmez bir artısı.
4) Daha az bilgisayar kaynağı kullanması,
5) Portatif amaçlı kullanım için Portable sürümünün olması,
6) Ek özellikler, yeni arayüz için eklenti desteği Outlook’u çok geride bırakan yanlarından biri,
7) Posta yazarken, adres defteri kaydı önermesi,
Thunderbird’ün en iyi artı yanları…Eksi Yanları
1) Veritabanı yönetimi konusunda daha adım atması gereken çok yolu var. Outlook bu konuda daha gelişmiş durumda.
Outlook’da bir dosyada her türlü ayar, adres defteri ve postalarınızın tutulması ve bu dosyanın bilgisayarın istediğiniz yerine konması veri güvenliği konusunda mükemmelliği ifade ediyor.Thunderbird’de ise postalarınızı istediğiniz bir klasöre koyabilirken; adres defteri veri tabanını ve ayarlarınzı bir yere koyamıyorsunuz. Bu da sistem çökmelerinde bu bilgilerin kaybolması tehdidini ortaya çıkarıyor. (Bence Thunderbird’ün en eksi yanı bu)2) Arayüz görünümü Outlook kadar değişim gösterememekte. E-posta diziliminde kısıtlılık var. Bunu çözmek de eklenti yazmaya gerek duyduruyor, tabii ki bunu da her kullanıcı yazamıyor.
3) Açık kaynak kodlu yazılımlar öncelikle Linux için yazıldığından; Windows üzerinde çalışma prensipleri ve güvenlik konusunda aynı verimi vermememkte.
4) Arşivleme konusunda hala adım atabilmiş değil.
5) Hafızadaki e-posta sayısı arttıkça Thunderbird’de verim düşüşü olmakta; ki bu Outlook da da kendini göstermektedir. Lakin Outlook Thunderbird’e göre çok daha geç bu verimsizliği ortaya koymakta.
6) (Bence en önemlisi) Adres Defteri, ayar, e-posta, takvim gibi işlemlerin senkronizasyonunda hala microsoft’un tahtını kimse sallayamadı. Thunderbird bu konuda sadece Gmail ile verim sağlayabilirken diğer şirketlerle bu senkronizasyonu ya yapmamıştır ya da verimsizdir.
Sonuç
her şeyden önce program seçerken ihtiyacaınızı belirlemelisiniz. Veri depolama, ek özellikler, kişiselleştirebilme, imap mı pop3 mü, senkronizasyon gibi ihityaçlarınızı belirlemeli ve ona göre program seçmelisiniz.