Burada yer alan konudan sonra televizyon satın alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor yazısını hazırlama fikri aklıma geldi. Ben geçen yıl yeni bir televizyon almak için uzun bir araştırma içine girmiştim. Neden A marka 72 ekran bir televizyon 400 YTL iken B marka aynı ölçüdeki televizyon 1000 YTL’ydi? Bu sorudan yola çıkarak televizyonların en detaylı özelliklerini bularak inceledim.İlk Tavsiye
Televizyon satın alacaklara ilk tavsiyem, televizyon satan firmaların hazırladığı broşürlerde yer alan tanıtım yazılarını hiç dikkate almamaları. Burada yer alan bilgiler televizyonları tanımak için kesinlikle çok yetersiz. Çünkü firmalar şeffaf / açık davranmıyorlar. Tabii sadece TV satıcıları için geçerli değil bu durum; tüm elektronik eşya satıcıları için geçerli. Örneğin br cep telefonunun tanıtım yazısını okuyorsunuz: ‘1.3 MP, 4x zoom, 32 MB hafıza, bluetooth,.. ‘ Kardeşim telefon alacağım fotoğraf makinası yada mp3 çalar değil. Bana bunun bataryası kaç gün dayanıyor; ekran tipi, çözünürlüğü ve büyüklüğünü söyle. Ama nerdeee..:)İlk Adım: İhtiyaç Belirleme
Bu her alışveriş için yapmamız gereken bir şey aslında. Mağazalara gidip televizyonlara bakmadan yada satın alma kararını vermeden önce evde oturup neye ihtiyacınız olduğunu kesinlikle belirlemelisiniz. Çünkü pazarlama politikaları gereği firmalar bizi hep daha büyük / pahalı ürünlere yöneltmek için ellerinden geleni yapıyorlar. En küçük alışverişte bile bu böyle: Kutu kola 1 YTL, 1 L’lik kola 1.2 YTL ve 2.5 L’lik kola 2.25 YTL gibi..İşte bu sonuca varmamak için ihtiyacımızı ne olduğunu belirlemek en önemli satın alma taktiği bence…

Televizyonları Hangi Kriterlere göre Değerlendirmeliyiz?Tabii kriteler ihtiyaca göre değişim gösterir. Ben bildiğim tüm kriterleri burada listeliyorum; siz amacınıza yönelik olarak istediğiniz kriteleri dikkate alabilirsiniz.Düz kare Küçük ekran (55 ve altı) TV satın almayacaksanız, düz kare TV’leri tercih etmelisiniz. Tabii ‘düz kare’ demekde o kadar kolay değil; düz kare var, flat var, real flat var..:)
Frekans Özellikle çocukların – tabi yetişkinlerin de – göz sağlığı için en önemli konu TV ekranının frekansı. Genelde broşürlerde bu konuda bilgi yoksa TV 50 Hz’dir. Ancak 100 Hz ise yazar. İşte benim asıl kızdığım nokta bu; neyse yaz, ama yok..
Peki arada ne fark var derseniz burada anlatmam zor. Gidin bir Philips bayisine ve biri 50 Hz biri de 100 Hz yanyana duran iki TV’ye bakın; farkı o zaman göreceksiniz…Hoparlör ve Ses Özellikleri Artık stereo olmayan bir TV’yi kimse almaz herhalde.. Yeni TV’niz mutlaka stereo olsun. Hoparlörler de ise ses çıkış gücü önemli. Tabii müzik setlerinin üzerinde yazdığı gibi 1500 W, 2000 W benzeri yanlış ibarelere kanmayın. Ses çıkışında bakacağınızı esas özellik RMS ses çıkış değeri. Örneğin 2 x 12 W (RMS).
Virtual Dolby Surround ses sistemi Günümüz ses sistemlerinde olmazsa olmazlardan biri. Evde sinema kalitesinde film izlemek için…
Scart bağlantı – Audio ve Video girişi Günümüzde TV’ler tekil cihazlar değil artık. Uydu alıcısı, VCD / DVD oynatıcı, playstation hatta bilgisayar yada digital fotoğraf makineleri TV’ye bağlanabilmeli.
Ses ile ilgili ek özellikler Eğer gerçekten iyi bir TV almak istiyorsanız bu özellikleri de aramalısınız:
* Dijital ses işlemcisi (DSP)* Dinamik Bass* Grafik Ekolayzer* Uzay sesi efektiHarici hoparlör bağlama 5+1 ses sistemleri de oldukça yaygınlaştı. Böyle harici bir ses sistemini TV’nizde kullanmak isterseniz TV’nizin harici hoparlör çıkışı olması gerekiyor.
Otomatik ses seviyesi sınırlama (AVL) Ses sistemi ile ilgili ayrıca üzerinde durulması gereken bir özellik. AVL farklı kanallar arasındaki ses farklılığın engelliyor. Böylece bir kanaldan öbürüne geçtiğinizde komşularınız yerlerinden sıçramıyor..:)
Resim formatları Bence çok önemli olmayan ama plazma düşkünleri için önemli bir konu da resim formatı. TV’niz 4:3 ve /16:9 formatlarını desteklemeli.
PAL / SECAM / BG / NTSC Farklı yayın türlerine destek…
Program hafızası Gerçi uydu alıcı kullanıyorsanız TV’nizin program hafızası önemli bir kriter değil ama kablo TV izleyicileri için söz konusu bir ölçüt bu.
Çift Tuner PIP (Resim içinde resim) Bir film izlerken reklam girince diğer kanaldaki başka bir programa geçtiğinizde reklamların ne zaman biticeğini ve filmin devam edeceğini bilmediğiniz için kumanda elinizde bir o kanal bir bu kanal zap yapıp durmak zorunda kalırsınız. PIP (resim içinde resim) özelliği sizi bu dertten kurtaıyor. Diğer kanaldaki yayını izlerken reklamların devam ettiği kanalı TV’nizin bir köşesinde küçük ekranda takip edebilirsiniz. Benim olmazsa olmazlarımdan PIP..
Aynı anda iki resim (PAP) PAP özelliği, ayna anda iki kanalı yan yana görüntüleme imkanı sunuyor (Ekranı ikiye bölerek). Tabii sadece bir kanalın sesini alabiliyorsunuz. Ama eşiniz dizi seyrederken siz de maçı -sadece görüntüsü ile de olsa- takip edebilirsiniz.:)
Aynı anda resim ve text (PAT) Bir kanalı izlerken başka bir kanalın teletext hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Aynı anda çift resim ve text (P²AT) P²AT ile aynıanda iki kanalı izlemek ve bir kanalda teletex’i takip etmeniz mümkünmüş; biraz karmaşık ama olasıymış:)
Görüntü dondurma Ekranda istediğiniz bir anı video seyreder gibi dondurabiliyorsunuz.
Otomatik kanal arama ve sıralama (ATS) Uydu sistemleriyle kanal sayısının binlerle telaffuz edildiği günümüzde bu kanalları elle tek tek arayıp eklemenin ne denli zor bir iş olduğunu hepimiz tahmin edebiliyoruz herhalde. ATS sistemi ile tüm kanallar otomatik olarak taranarak program listesine ekleniyor.
Tabii TV’de ayrıca ‘hassas arama’ özelliğinin de olması ve istediğimiz küçük düzeltmeleri elle yapmamızın mümkün olması yararlı olur.Teletext Teletext konusunda en bilinmeyen özelliklerden birisi teletext sayfa hafızası. Çoğu tV 10 sayfaya kadar hafızaya sahip. Bu nedenle başka sayfaya geçmek istediğinizde sizi bekletiyor. Birçok TV bu 10 sayfa yada 50, 100 sayfalık teletext hafızasını MultiPage yada Fastext gibi adlarla isimlendirerek yine tüketiciyi kandırmaya çalışıyorlar. Geçrekten fasttext bir teletext’ten söz edeceksek 1000 -2000 sayfa düzeyinde hafızalar olmalı…
Garanti ve Servis TV özellikleri kadar servisin de önemi büyük.
Diğer özellikler Daha pek çok şey sayabiliriz. Bunlar kısmen daha az önemli şeyler; işte listesi:
* Kanal isimlendirme* Zaman ayarlı otomatik kanal geçişi (OPA)* Programlanabilir açılma / kapanma* Çocuk kilidi* Oyun* Alarm* Hesap makinası* Renk keskinliği artırma* Karlanma önleyici filtre* Parlaklık geçişlerinde iyileştirme* Akıllı görüntü ve ses kontrolü (Smart Control)* Mozaik resim özelliği* ZoomSonuç
Çok kriter ve bir o kadar da çok marka ve model var. Değerlendirip seçmek size kalıyor. Ama ben bu değerlendirme sonrası Grundig XEDANCE 72 SX PF 100HZ PIP VD aldım. Reklam için yazmıyorum sadece benim tercihlerim doğrultusunda beğendiğim bir TV.Kriterlerim ise şunlardı:* 72 ekran* Düz kare* 100 Hz* PIP / PAT* Virtual Dolby Surround ses sistemi* Ekolayzer + Dinamik Bass* Yüksek teletext hafızası* Otomatik ses seviyesi sınırlama (AVL)* Servis