Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük tarihçilerden biridir. 1897’de Edirne’de tunalı bir göçmen ailesinin oğlu olarak doğdu. Küçük yaşlardan itibaren siyaset ile ilgilendi. 11 yaşında İttihat ve Terakki‘ye üye oldu. Aslında ilk gençlik yıllarında ateşli bir turancıyken Moskova’ya Bolşevik Devrimi’ni incelemeye gidip orada Marksizmi benimsedi. 1. Dünya Savaşı’na katıldı. Rusya’da Moskova İktisadi ve Sosyal Bilimler Okulu’nda eğitim gördü. 1923’de Türkiye’ye geri döndükten sonra TKP Merkez Komitesi’nde görev aldı. Siyasi faaliyetleri dolayısıyla 18 ay hapis yattıktan sonra bürokratlık yaptı.

1932 yılında Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Mehmet Şevki Yazman, Vedat Nedim Tör, Burhan Asaf Belge, İsmail Hüsrev Tökin ile beraber Kadro Dergisi’ni çıkardı. Derginin temel amacı Marksizmi Kemalizmle karşılaştırmalı olarak iki düşünceyi geliştirmek ve tek potada eritmekti. “Marksizm’deki asıl mücadele işçi-kapitalist mücadelesidir. Fakat Kemalizmdeki mücadele emperyalist-sömürge mücadelesidir. Aslolan emperyalisti ülkeden kovduktan sonra köylünün ve işçinin yanında olmaktır.” diyerek ideolojik yaklaşımlarını belirtmişlerdir.Bu dergi 36. sayıda 1935’de yayınına son verdi. Başbakan Recep Peker ve baştaki diğer kişilerle ters düşen “Kadro Dergisi” Kemalizmi değiştirmeye çalışmakla suçlandı ve kapatıldı.27 Mayıs Darbesi’ne kadar çeşitli devlet kademelerinde görev alan Şevket Süreyya 27 Mayıs’tan sonra sosyalist eğilimli bir dergi olan Devrim ve Yön Dergisi’nde yazmaya başladı.25 Mart 1976’da öldü.Yakın tarihimizi aydınlatma yolunda bir çok kitap yazan değerli bir tarihçidir.Eserleri:

Atatürk'ün hayatını anlatan Tek Adam Serisi
Atatürk’ün hayatını anlatan Tek Adam Serisi
İsmet İnönü'nün hayatını anlatan 3 ciltlik biyografi
İsmet İnönü’nün hayatını anlatan 3 ciltlik biyografi

Makedonya’dan Orta Asya’ya Enver PaşaSuyu Arayan AdamSuyu Arayan AdamMenderes’in Dramı?Toprak Uyanırsaİhtilalin MantığıKahramanlar Doğmalıydı