Evrenin oluşumuna neden olduğu bilinen ‘Big Bang’ yaratma testinde avrupa bilimadamları arasında bir türk var.Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Fizik bölümü mezunu olan ve yüksek lisans yapan Sezen Sekmen, İsviçre‘nin Cenevre şehrinde Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN), ‘Big Bang’ ismiyle bilinen Büyük Patlama’nın arkasından oluşan enerji yoğunluğunu yeniden canlandırmak amacıyla bilim adamları ile birlikte çalışıyor.TÜBİTAK‘ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) ve TAEK‘in (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) destek verdiği, dünya kamuoyunun sabırsızlık içinde ne olacağını beklediği büyük proje, CERN’ de devam ediyor.Sezen Sekmen, bu büyük proje ile ilgili olarak şunları söyledi: “CERN’de şu anda, LHC (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) adlı bir deney üzerinde çalışılıyor. Bu deneyde protonlar 27 kilometre çapındaki çembersel bir tüpün içinde hızlandırılarak kafa kafaya çarpıştırılıyor.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı

Çarpışma sonucunda açığa çıkan enerji sayesinde bugüne kadar görülmemiş yeni parçacıkların meydana çıkması bekleniyor. Ortaya çıkması beklenen parçacıklar normalde çevremizde göremeyeceğimiz parçacıklar.Oluşabilmeleri için çok yoğun enerji ortamı gerekiyor. İşte bu yoğun enerji ortamını LHC’ deki çarpışma sağlıyor.”Sezen Sekmen sözlerine şöyle devam etti: Enerji yoğunluğu evrende, ‘Büyük Patlama’dan çok kısa bir zaman sonra da mevcudiyetini korur, LHC’de ‘Büyük Patlama’dan kısa bir zaman sonraki evrenin şartlarını tekrar canlandırarak o şartlarda evrende hangi tür parçacıkların bulunduğunu ve hangi temel fizik kurallarının yönlendirdiğini anlamaya çalışacağız.CERN’de CMS deneyinde fizik grupları için çalışıyorum. Amacımız detektörde görülenleri yorumlayıp hangi kuramın çıkacak sonuca yol açtığını anlamak. Elbette henüz deney başlamadığı için şu anda elimizde değerlendirecek gerçek veriler yok.

Cern
Cern

Bizim şu anda yaptığımız günümüzün kayda değer kuramlarının gerçek oldukları takdirde deneyde nasıl görüleceklerinin gerçeğe tam uygun simülasyonlarını yapmak ve bir kuram var olduğu takdirde onu elimizdeki detektör ile hangi verimlilikle ölçebileceğimizi belirlemek.Şu anda fizik grupları olarak olabildiğince çok kuramı modellemeye çalışıyoruz. Deney başladığında gelen verileri elimizdeki modellerle karşılaştırarak gerçek verilerin hangi modele daha uygun olduğunu araştıracağız.Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek ve aynı zamanda güzel bir roman okumak isterseniz size Dan Brown’ın, ‘Melekler ve şeytanlar’ adlı kitabını okumanızı tavsiye ederim.