Mendeley Referans Yönetimi Yazılımı
“”Bilimsel”” bir makale ya da bitirme “”tez””inizi yazmak için uğraşıyorsanız o zaman mutlaka bu tarzda bir referans yönetimi yazılımına ihtiyacınız var demektir. Kendi türünde onlarca ücretli ve ücretsiz rakibi bulunan “”Mendeley””‘i öne çıkaran özelliklerin başında ücretsiz olması geliyor çünkü Mendeley aşağıda sıralanan özellikleriyle ücretli rakiplerini de (EndNote, Reference Manager, Bookends, Biblioscape gibi) geride bırakmışa benziyor.* Makalelerin referans bilgilerini (yazar, yıl, başlık gibi) farklı veritabanlarından bularak sunması zaman kaybını önlüyor.
* Veritabanınızdaki makalelerin içeriğinde ve referans bilgilerinde arama yapabiliyorsunuz.
* Referans makalelerinizin sadece bilgilerini değil dosyalarını da size temin ettiği 500mb lik alanda eşitleyip herhangi bir bilgisayarda bile onlara kolayca ulaşmanızı sağlar.
* Kolleksiyonlar yaratıp o kolleksiyon icindeki makaleleri ve dosya üzerine yazdığınız yorumları arkadaşlarınızla paylasabilirsiniz.* Microsoft Word için yaratılmış eklentisi ile yazdığınız makaleye kolayca metin içi referans ekleyebilirsiz. Makalenizin sonunda bilimsel formattaki referans listesini kendiliğinden düzenler.
* Latex, endnote, Zotero, CiteULike gibi programlarda var olan veritabanınızı kolayca Mendeley’e aktarabilirsiniz.* Windows, Mac ve Linux sürümleri mevcuttur.
Mendeley sadece bir masaüstü yazılımdan ibaret değil aynı zamanda www.mendeley.com adresinde bilimsel bir sosyal iletişim ağı olarak da hizmet veriyor. Profil yaratma, arkadaş ekleme ve onlarla dosya paylaşma gibi bir çok sosyal iletişim ağında mevcut olan özellıklere sahip. Tüm bu özelliklerinin yanında masaüstü yazılımın yaptığı bir çok işi de görmektedir.Mendeley ağında birçok Türk bilim adamının da bulunduğunu belirtmek isterim.Kaynaklar
Mendeley Sıkça Sorulan Sorular SayfasıReferans Yönetimi Yazılımlarını Karşılaştırması (wikipedia)