bildirgec.org

bilimsel araştırma hakkında tüm yazılar

Mendeley: Bilimsel makaleleriniz için ücretsiz akademik yazılım

KAYAgibi | 04 March 2010 12:22

Mendeley Referans Yönetimi Yazılımı
Mendeley Referans Yönetimi Yazılımı

Bilimsel bir makale ya da bitirme tezinizi yazmak için uğraşıyorsanız o zaman mutlaka bu tarzda bir referans yönetimi yazılımına ihtiyacınız var demektir. Kendi türünde onlarca ücretli ve ücretsiz rakibi bulunan Mendeley‘i öne çıkaran özelliklerin başında ücretsiz olması geliyor çünkü Mendeley aşağıda sıralanan özellikleriyle ücretli rakiplerini de (EndNote, Reference Manager, Bookends, Biblioscape gibi) geride bırakmışa benziyor.

  • Makalelerin referans bilgilerini (yazar, yıl, başlık gibi) farklı veritabanlarından bularak sunması zaman kaybını önlüyor.
  • Veritabanınızdaki makalelerin içeriğinde ve referans bilgilerinde arama yapabiliyorsunuz.
  • Referans makalelerinizin sadece bilgilerini değil dosyalarını da size temin ettiği 500mb lik alanda eşitleyip herhangi bir bilgisayarda bile onlara kolayca ulaşmanızı sağlar.
  • Kolleksiyonlar yaratıp o kolleksiyon icindeki makaleleri ve dosya üzerine yazdığınız yorumları arkadaşlarınızla paylasabilirsiniz.
  • Microsoft Word için yaratılmış eklentisi ile yazdığınız makaleye kolayca metin içi referans ekleyebilirsiz. Makalenizin sonunda bilimsel formattaki referans listesini kendiliğinden düzenler.
  • Latex, endnote, Zotero, CiteULike gibi programlarda var olan veritabanınızı kolayca Mendeley’e aktarabilirsiniz.
  • Windows, Mac ve Linux sürümleri mevcuttur.

Mendeley sadece bir masaüstü yazılımdan ibaret değil aynı zamanda www.mendeley.com adresinde bilimsel bir sosyal iletişim ağı olarak da hizmet veriyor. Profil yaratma, arkadaş ekleme ve onlarla dosya paylaşma gibi bir çok sosyal iletişim ağında mevcut olan özellıklere sahip. Tüm bu özelliklerinin yanında masaüstü yazılımın yaptığı bir çok işi de görmektedir.

ilköğretim online e-dergi

biSGen | 23 March 2009 16:19

Yayım hedefini; “disipliner ve/veya disiplinler arası bir yaklaşımla, eğitim-öğretim sürecinin ilköğretim basamağında bilgi, kuram, öğretimde nitelik ve her türlü öğretim tasarım ve teknolojilerinin bu süreç içerisinde uygulamalarını tartışan yayınları yaymayı ve bu alanda bilgi üretimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır” şeklinde ortaya koyan ve ilk sayısı 2002 tarihde yayınlanan ilköğretim online e-dergisi şu ana kadar 16 sayı yayınlanmış durumda. Ücretsiz olan e-derginin yayın kuruluna buradan, hakem kuruluna şuradan daha önceki Sayılarına ise buradan ulaşabilirsiniz. Tanım, kapsam, yayın hedefi ve iletişim için ise şurayatıklayınız. Eğer yazılarınızı araştırmalarınızı paylaşmak-yayınlatmak istiyorsanız da öncelikle şurayauğramanız gerek.
faydalı olması dileklerimle…

İnsanoğlu geleceği görebilir mi?

Gigabyte | 05 June 2008 19:23

Amerikalı bir grup bilim insanına göre insanoğlunun görme sistemi geleceği görebilecek şekilde donatılmış. the Rensselaer Polytechnic Institute’da yardımcı profesör olan Mark Changizi, gözün algıladığı görüntünün beyne saniyenin 1/10’u kadar bir sürede ulaştığını söylüyor. İşte bu noktada göz veya görme sistemi bu gecikmeden doğan boşluğu ortadan kaldırmak ve beyne eş zamanlı veri sunabilmek için çevresindeki görsel olayları 1/10 saniye önceden algılıyor. Yani bir anlamda geleceği görüyor. Changizi, ilüzyon olarak tabir edilen göz yanılmalarını ise, olayın gerçekleşmesinden 1/10 saniye önceden elde edilen görüntünün olayın gerçekleştiği andaki durumla uyuşmaması olarak açıklıyor.

120000 yıllık bakteri

Gigabyte | 05 June 2008 07:26

Araştırmacılar grönland’da, donmuş buz tabakasının yaklaşık 3.5 km altında 120000 yıl boyunca hayatta kalmayı başarabilmiş bir bakteri türü keşfettiler. Bilinen bakteri türlerinden çok daha küçük olan bu bakteri türünün düşük sıcaklık, yüksek basınç, düşük oksijen ve yetersiz beslenme ortamında yaşamını sürdürebilmesinin, dünya da veya güneş sisteminin herhangi bir yerinde güç koşullar altında hayatın nasıl devam ettirilebileceği konusunda ki çalışmalara ışık tutabileceği belirtiliyor.

toksik bilgisayar artıkları güvenli ürünlere dönüştürülecek

Banned | 13 May 2008 15:45

bilgisayarlar yeni çevresel sorunları da beraberinde getiriyor
bilgisayarlar yeni çevresel sorunları da beraberinde getiriyor

bir gün bilgisayar parçaları arabanız için yakıt olabilir. romanya ve türkiye‘deki araştırmacılar ortak bir çalışma ile bilgisayarlar için çevreyle dost ve verimli bir geri dönüşüm metodu buldular. bu metoda göre bilgisayar devre kartları; yakıt, plastik, kullanışlı tüketim malzemeleri vs… gibi ürünlerin hammaddesi olabilecek.

foldit oyununu kazan, nobel’e aday ol

Banned | 10 May 2008 15:00

foldit : bilim için puzzle çöz
foldit : bilim için puzzle çöz

Bilgisayar oyuncuları prensesleri kurtarmak veya uzaylıların istila saldırılarından gezegenlerini kurtarmak için yıllardır uğraşmaktalar. Araştırmacıların niyeti ise oyun severleri, oyun aracılığı ile bilimle buluşturmak. Washington Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar tıbbi bilimsel buluşlar için oyun severlerin oyun yeteneklerini kullanmayı deneyecekler ve belki de HIV(aids)’in çaresini bile bulacaklar.

Yunusları rahat bırakın pis adamlar!

kopanisti | 13 February 2007 14:24

Pasifik Okyanusu kıyısındaki denizaltı üssü ve ABD Donanması’nın önemli laboratuvarlarının dalgıç teröristler tarafından saldırıya uğrayabileceği endişesi nedeniyle üssün güvenliği için eğitilmiş yunus ve deniz aslanları kullanılacakmış

Bu aptal gerizekalılar vardiya usulu çalışsınlar da kendi üslerini kendileri korusunlar hayvanlardan ne istiyorlar.

Pis adamlar bırakın yunusları rahat.