Şekil 1
Şekil 1

Matlab kullanırken bir kaç satırdan oluşan işlemler için (örneğin sadece bir fonksiyon grafiğini çizdirmek için) ya da kendi yazdığınız fonksiyonları çalıştırmak veya çalıştırdığınız programa veri girişi için Command Window komut penceresini (Şekil 1) kullanabilirsiniz. Burada en çok kullanacağınız komut help olacaktır. help komutu MATLAB içerisinde yer alan fonksiyonların kullanımı ile ilgili bilgi vermektedir. help help yazarsanız help hakkında yardım alırsınız. help for yazarsanız for döngüsü ile ilgili yardım alabilirsiniz. Tam olarak komut veya fonksiyon adını bilmediğiniz durumlarda lookfor komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin help integral hiçbir sonuç vermezken lookfor integral, integral ile komutları gösterecektir fakat bu komutlar ile bilgi edinebilmek için yeniden help komut_adı yazmalısınız. Birden fazla kelimeden oluşan aramalarda ‘aranacak kelime’ (‘ ‘) kullanılmalıdır örneğin lookfor ‘differential equations’. Birkaç satırdan daha fazla satırla çözülebilecek yada daha sonra yeniden kullanmanızı gerektirecek problemleriniz için Medit kullanarak program yazabilirsiniz. Şekil 2 de yeni bir .m dosyasını nasıl açabileceğiniz gösterilmektedir.

Şekil 2: Yeni bir .m dosyası açılması
Şekil 2 Yeni bir .m dosyası açılması

Örnek Program:t=0:0.0001:10;%time indexy1=sin(t*pi*2);%output 1figure,plot(t,y1),xlabel(‘Time (s)’),title(‘Period = 1s’),ylabel(‘Output’);y2=sin(t*pi*2/5);%output 2figure,plot(t,y2),xlabel(‘Time (s)’),title(‘Period = 5s’),ylabel(‘Output’);
y3=sin(t*pi*2/10);%output 3figure,plot(t,y3),xlabel(‘Time (s)’),title(‘Period = 10s’),ylabel(‘Output’);
Bu programı ornek1.m olarak kaydedelim komut penceresinde ornek1 yazdığınızda, program çıktısı aşağıdaki gibi olmaktadır.

Şekil 3
Şekil 3
Şekil 4
Şekil 4
Şekil 5
Şekil 5

ornek1 programında plot fonksiyonundan önce figure komutunu kullanmazsanız tüm grafikleri aynı figure üzerine çizer ve en son çizilen grafiği görürsünüz. Grafikleri aynı figure üzerine çizmek için kodun aşağıdaki gibi değiştirilmesi gerekir.t=0:0.0001:10;%time indexy1=sin(t*pi*2);%output 1figure(1),plot(t,y1,’g’)y2=sin(t*pi*2/5);%output 2hold on;plot(t,y2,’r’)y3=sin(t*pi*2/10);%output 3plot(t,y3,’b’),xlabel(‘Time (s)’),title(‘green T=1 red T=5 blue T=10’),ylabel(‘Output’);
Ornek2.mt=0:0.1:10;%time indexy1=sin(t*pi*2);%output 1figure(1),stem(t,y1),xlabel(‘Time (s)’),title(‘Period = 1s’),ylabel(‘Output’);y2=sin(t*pi*2/5);%output 2figure(2),stem(t,y2),xlabel(‘Time (s)’),title(‘Period = 5s’),ylabel(‘Output’);y3=sin(t*pi*2/10);%output 3figure(3),stem(t,y3),xlabel(‘Time (s)’),title(‘Period = 10s’),ylabel(‘Output’);
Aşağıda bu yazı ile ilgili bazı komutları açıklayalım:1- plot : Çizim fonksiyonu PLOT(X,Y) Y değerlerini X değerlerine göre çizer. PLOT(Y) derseniz Y vektörünün değerlerini indislerine göre çizer Daha ayrıntılı bilgi için (örneğin çizilecek grafiğin rengi v.s) (Command Window) komut penceresinde help plot yazıla bilinir.
2- stem: STEM(X,Y) Y değerlerini X değerlerine göre çizer.
3- sin, cos, exp fonksiyonları : SIN(X), X (radyan) değeri için –1 ile +1 arasında bir değer verir. EXP(X) X değeri için ex değerini hesaplar. Eğer X vektör ise fonksiyonların döndürdüğü değerlerde aynı boyutta vektör olacaktır. Matris ise aynı boyutta matris döndürür. Daha ayrõntõlõ bilgi için Command Window komut satırına help fonksiyon_adı yazıla bilinir.
4- figure : Yeni bir figure oluşturmak için kullanılır.
5- input : A = INPUT(‘Buraya mesaj yazabilirsiniz’)
>>A=input(’A ?’)>>A ?’selam’>>A = selamörnek >> A=input(’A ?’)
>>A ?3>>A = 3>>A=input(’A ?’)
>>A ?53.332>>A = 53.3320Görüldüğü gibi A değişkenini önceden tanımlamaya ve tip tanımlaması yapmaya gerek yoktur.5- ones , zeros: A = ones(N, M) NxM lik tüm elemanları 1 olan iki boyutlu bir matris yaratır. B= zeros(N, M) NxM lik tüm elemanları 0 olan iki boyutlu bir matris yaratır.
NOT: Bu dokumanda tümü küçük harflerle ve Kalın font kullanılarak yazılmış tüm sözcükler komutları göstermektedir.