İşletim sistemlerini harddiske kurmadan denemek için kullanılan virtual pc, vmware gibi sanallaştırma yazılımlarını bilmeyenimiz kalmamıştır. Bu yazılımlar sayesinde; harddiskte ayrıca bölümler oluşturmadan, dosya sistemlerini bozmadan işletim sistemlerine gözatıp ne olduğu hakkındaki merakımızı giderebiliyoruz.Peki yazılımları sanallaştırmakta neyin nesi?
Aşağıdaki grafikte bir yazılımın normal şekilde çalışma prensibini görüyorsunuz:

sandboxie olmadan
sandboxie olmadan

Yani harddisk üzerinde kurulu olduğu dizindeki dosyalardan faydalanıyor. Üzerine kuracağınız eklenti veya başka şeyleri yine harddiske kurmuş oluyorsunuz. Ayrıca programla kullandığınız dosyalar (örneğin video, resim kısacası temp kullanan herşey) yine harddiskte bir yerlerde oluşturuluyor.Aşağıdaki grafikte ise Sandboxie çalışma mantığı gösteriliyor:

sandboxie ile
sandboxie ile

Program, kendisi ile açtığınız yazılımla kullandığınız bütün dosyalarınızı geçici bir belleğe alma işlemi yapıyor. Yani hiç bir şekilde harddiskinizde kalıcı dosya vs. bırakmıyor.Neden kullanalım?
* Tarayıcınızla gezindiğiniz sitelerin bıraktığı dosyalar bilgisayarınıza yerleşemiyor. Zararlı kod, casus vb dosyalardan korunmuş oluyorsunuz.* Örneğin photoshop üzerinde denemek istediğiniz bir plug-in var. Ancak beğenmeme ihtimaliniz de var ve daha sonra kaldırmak isteyebilirsiniz. O halde photoshop’u sandboxie ile açın ve eklentinizi kurun. Kullanın. Kapatın. Tekrar normal açın. Ekelntiden eser yok!Eklentilerle içli dışlı olmadığım için pek kullanmasam da aranızda kullanabilecek çok sayıda kişi olabileceğini düşündüğüm için paylaşmak istedim. Eskiden ücretsiz olan bu yazılımla aynı anda pek çok şey açabiliyorken şimdi sadece 1 program kullanılabiliyor. Daha fazlası için ne yazık ki satın almak gerekiyor.