bildirgec.org

plug in hakkında tüm yazılar

10 harika jquery uygulaması

lazaronnie | 10 June 2011 13:35

jQuery

jquery + çıktığından beri web siteleri renklendi, hareketlendi. ancak kimi zaman güzel ve işe yarar eklentiler bulmak kolay olmuyor. ücretsiz olmaları da ayrıca önemli. işte acil ihtiyaç duyulduğunda işimize yarayacak bir kaç güzel juery eklentisi.

———————————–
jquery’nin ui (user interface) projesikapsamında geliştirmeye tabi bulunan bu uygulama bir işletim sistemininki kadar görsel bir takvim uygulamasını ziyaretçilerinize sunmanızı sağlıyor. insanları yazarak değil de görsel yöntemlerle tarih vermeye ikna etmiş oluyorsunuz.

30 Adet Kullanışlı WordPress Yönetici Eklentisi

beyaz rus | 03 September 2010 09:28

Blog yazarlarının, ileti sayıları arttıkça bunları kontrol altına alması zorlaşır. yazıların düzenlenmesi, diğer yazarlarla olan iletişimin sağlanması gittikçe daha fazla zaman alır. bu noktada yönetimsel eklentileroldukça yararlıdır.

Yönetimsel eklentiler, bir wordpress blogunun belki de en önemli eklentileridir. Gerek istatistik, gerek yazıların düzenlenmesi, gerekse yönetim arayüzünün düzenlenmesi açısından, blog yöneticilerine büyük kolaylık sağlar. Bu bildiride de bu ihtiyacınızı karşılayacak “30 adet kullanışlı wordpress yönetici eklentisini” tanıtacağım. Hadi başlayalım…

1. firestats ve firestats charts
firestats birçok blog kullanıcısı tarafından belki de en çok kullanılan eklentilerden biri. tıpkı google analytics gibi blogunuzun aldığı ziyaretçi sayısını belirten bir eklenti. Aynı zamanda ziyaretçilerin ülkelerini, ip numaralarını, işletim sistemlerini, internet tarayıcılarını liste ve dağılım şeklinde gösterebiliyor.

firestats and firestats charts
firestats and firestats charts

firestats ve firestats chart birbirinden bağımsız olarak çalışsa da beraber çalıştırıldığında çok daha işe yarar sonuçlar veriyor.

2. custom admin branding
Sayfanızdaki yazarların sayısı arttıkça ve siteniz büyüdükçe daha profesyonel bir görünüme sahip olması gerekecek. login ekranının daha şık bir görünüme kavuşması, ziyaretçilerinizi doğrudan etkilemese de yazarlarınızın motive olmasını sağlayabilir.

Adobe Flash Player: 64 bit Önündeki Engel

admin | 04 August 2010 10:22

…..

Linux’un aksine Windows işletim sistemi 64-bit’e geçişte oldukça geride kaldı. Pek çok linux kullanıcısı işletim sistemlerinde 64-bit tarayıcılar (örneğin Opera) kullanabiliyor.

Windows cephesinde ise 64-bit tarayıcı kullanımı önündeki önemli engellerden biri adobe flash player.

Windows 64-bit’te Flash Player neden sorun? Flash player için alternatif olarak Silverlight kullanılamaz mı?
————————–

Adobe Flash Player günümüz modern web sitelerinin vazgeçilmez bir parçası. Microsoft’un Flash Player‘a karşı geliştirdiği Silverlight bazı özellikleriyle daha iyi olsa da özellikle platform (işletim sistemi) uyumsuzlukları ve büyük dosya boyutu gibi özellikleriyle flash player‘a tam bir alternatif değil.

Flash Player – Silverlight için detaylı bir karşılaştırmayı burada okuyabilirsiniz.

masaüstü lightbox programı

lazaronnie | 28 June 2010 15:59

resimler web sayfalarının yönetilmesi en zor öğelerindendir. jquery gün geçtikçe daha da zengin uygulamalar üretmemize olanak sağlamakla kalmıyor, görsel anlamda da bir çok kolaylık sağlıyor.


mac style theme

bunun bir diğer örneği aşağıda tanıtacağımız visual lightbox isimli bir masaüstü programdır. program bilindik lightbox eklentilerinde ne varsa hepsini bünyesinde barındırmakla kalmıyor üstelik onlarca tema * * * desteği sunuyor. mesela facebook, mac ve vista bunlardan sadece bir kaçı.


Facebook theme

Diğer özellikleri arasında resimlerinizi galeri yapıp sırayla göstermek, sayfa kaydırıldığında göstericiyi ekranda animasyon eşliğinde odaklamak, resim değişimlerinde zoom-in efekti kullanması olarak sayabiliriz. yazılımın web sitesine gitmek için tıklayın.

Daha İyi Bir Opera Deneyimi için Bazı Ayar ve Küçük Eklemeler

turkuas | 16 September 2009 12:23

Opera‘nın yaygın kullanılan bir tarayıcı olmamasının önemli nedenlerinden biri de kişiseleştirilememesi olarak belirtiliyor pek çok yazıda ve bildirgec’te elbette. Ama Opera’da da ince ayarlar ve küçük eklemeler yapmak ve bu şekilde daha iyi bir Opera deneyimi yaşamak mümkün. Pek çok Firefox kullanıcısının bu ayarlardan sonra Opera deneyiminden oldukça memnun kalacağını düşünüyorum.

İşte bu yazıda okuyacağınız alt başlıklar:

1. Güvenlik için çerez ve eklenti yönetimi. (No Script Cookie Safe yerine)
2. Reklam Engelleme (AdBlock Plus yerine)
3. Güvenilir Sitelere İzin Verme
4. Özel Butonlar
5. Menü’yü Küçültelim (Tiny Menu yerine)
6. Video İndirme (video downloadhelper yerine)
7. Download Manager
8. Sidebar ve Speed Dial
9. Firefox Eklentileri yerine Opera Widget’ler
10. Mouse Gestures
11. Durum Çubuğu
12. Tema – Opera Arayüzleri

Winamp Temaları – 25 Tane

lazaronnie | 30 May 2009 15:04

Bilgisayarından müzik dinleyip de winamp yazılımından bi-haber bir kullanıcı düşünmek oldukça zor.

winamp logo
winamp logo

Peki winamp’ın bizlere sunduğu avantajlar nedir? Ki bu kadar ün + + yapabilmiştir bu yazılım!

Aslında nedeni basit. Sürekli geliştirmeye tabi tutulan bu yazılım aslında bizlere sadece müzik çalmakla yetinmiyor;

  • Sevdiğimiz şarkıları liste yapap sürekli dinletiyor
  • Bu listeyi tıpkı radyo kanalı gibi karıştırıp çalabiliyor
  • üretilen seslere ekolayzer + + ayarları ekliyor
  • Eklenti desteği sayesinde mesela messenger kişisel ileti kısmına dinamik olarak çaldığı şarkının etiketlerini kaydedip arkadaş listemizdekileri ne dinlediğimiz konusunda bilgilendirebiliyor
  • pek ilgisi yok gibi görünse de video gösterebiliyor
  • onlarca farklı formatlı ses dosyasını çalabiliyor
  • yine eklentileri sayesinde çalınan müzikle senkron ve sanki rüyalar alemindeymiş gibi hissettiren video animasyonlar üretebiliyor
  • ve son olarak skin (arayüz – tema) desteği sunarak sınırları zorluyor

(bunların yanında eksiklikleri de yok değil)

İşte o temalardan bazı örnekler aşağıda sunulmuştur. Beğendiklerinizi indirip winamp/skin klasörüne açın. Daha sonra winamp’ı çalıştırıp sağ click/skins seçeneğini seçtiğinizde önünüze liste açlıacak, oradan az önce dahil ettiğiniz arayüz çalışmasını seçtiğinizde winamp’ınız artık uçuk kaçık bir görünüme kavuşacaktır.

winamp skin
winamp skin
indir

D’accord ichord: şarkıların akorlarını bulun

biSGen | 25 February 2009 11:25

hatırlarsanız daha önce ( 11 eylül 2008 ) dinlediğiniz şarkıların akorlarını çıkarmak için bir programdan ( digital music mentor ) bahsetmiştim.

bugün yine böyle bir programı tanıtmak istiyorum. D’accord Music Software‘in pek çok programından biri olan ichord her ne kadar bir akort programı diye düşünülse de Ses dosyalarındaki (MP3, WMA, WAV ve ses CDleri), akortları tanıyıp, sanal gitarda akorları gösterebiliyor. Bu özellikle gitar çalmaya yeni başlayanlar için ( akor çıkarmayı bilmeyen kişiler için özellikle ) oldukça pratik ve avantajlı bir durum. Programın kullanımı da oldukça basit. programı ( yoksa eklenti mi -plug in- mi demeliydim?) kurduktan sonra diyelim ki bir şarkıyı WMP ( windows media player)’de açtık. ardından wmp çalarken üzerinde mouse ile sağ clik ve gerekli yeri seçmek yeterli… aşağıdaki imaj dosyasına bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız sanırım.

program o an çalınan ve sonraki çalınacak akortu anında gösterebiliyor.

WordPress Eklentisi Oluşturma Rehberi

admin | 06 January 2009 09:46

WordPres blogunuza yeni özellik eklemek istediğinizde WordPress kullanıcıları genellikle ihtiyaçları olan özelliğe ulaşmak için diğer eklentiler üzerinde arama yaparlar ve platformun popülerliği nedeniyle genellikle ihtiyaçları olan eklentiyi de bulurlar. Peki ya ihtiyacınız olan özelliği sağlayan bir eklentiyi bulamazsanız? Bu durumda eklentiyi kendiniz oluşturmanız daha kolay olabilir.

WordPress’in ana özelliklerini geliştirmek için muhteşem bir eklenti çatısı (framework) bulunuyor. Aslında basit eklentiler oluşturmak, WordPress rehberi‘nin detaylı ve zengin içeriği ile web’deki diğer makaleler sayesinde beklenmediği kadar kolay.

Eğer siz de WordPress eklentileri dünyasına girmek istiyorsanız, bu yazımda sizlerle bazı kullanışlı ipuçlarını ve kaynakları paylaşacağım. Bu makale size eklenti hazırlamanın ilk aşamalarından eklentinizi tanıtmaya kadar geçen süreçte olan adımlarda rehberlik edecektir.

Oluşturmadan Önce Planlayın
Eğer ana motivasyonunuz bir eklentiye özel bir gereksinimi gidermek değilse, o zaman yeni fikirler oluşturmak ve WordPress eklentileri hazırlamak için pek çok sebebiniz vardır. Elbette, her zaman, WordPress kurulumu ile birlikte gelen bir “merhaba dünya” eklentisi oluşturabilirsiniz, ancak biz biraz daha detaylı bir eklenti istiyoruz, öyle değil mi?

Eğer eklenti fikriniz baştan oluşturabileceğiniz kadar basitse, sadece pratik olsun diye oluşturup daha sonra hiç kullanmayacağınız bir eklenti hazırlamaktansa o zaman kendi eklenti fikrinizi basit bir uygulama olarak kullanmaya çalışmayı deneyin.

Eklenti oluşturmak için kendinize fikir arıyorsanız, DevLounge sitesinin WordPress eklentisi oluşturmak için öneriler makalesinde bir liste yer alıyor.

2008’in En İyi iPhone Eklentileri

Holy Penguin | 05 January 2009 22:01

İşte Time dergisine göre 2008 yılının en iyi iPhone eklentileri!

Pandora İnternet Radyosu

Pandora İnternet Radio
Pandora İnternet Radio

Kişiselleştirilebilen Internet radyo servisi, kullanıcılarının istasyonlarına iPhone üzerinden ulaşabilmelerini ve dinlemelerini sağlayan bir uygulama yapmış. ilk haftadan itibaren hemen App Store’da en çok indirilen ücretsiz uygulamalar listesinin üçüncü sırasına oturmuştu.

Geliştiricinin sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

AroundMe

AroundMe
AroundMe

Şehirde kaybolduğunuzda “Pardon bayan, Bilmem Ne Cafe nerede?” diye soracağınıza bu eklentiyle işinizi rahatça halledebiliyorsunuz. Bulunduğunuz yerdeki kafeler, restoranlar, ATMler, barlar, benzin istasyonları, hastaneler, sinemalar ve daha fazlası için, AroundMe!

Geliştiricinin sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.