Gmail kullanıcıları Google Buzz‘a kademeli olarak geçiş yaptı. Hala Buzz’lanmamış olanlar varsa merak etmesin en kısa zamanda onlar için de bu sistem aktif olacak.

google inbuzz filtresi
google inbuzz filtresi

Google Buzz’ı kullanmaya başlar başlamaz ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldık; Buzz’a girdiğimiz içerikler ile beğendiğimiz ya da yorumladığımız yazılarla ilgili bir güncelleme olduğunda gelen kutumuzdan bize haber edilmeye başlandı. Bu nedenle kısa sürede gelen kutumuz kontrolden çıktı.Bu sorunun üstesinden gelebilmek ise Gmail filtreleri ile çok kolay. Bu yazıda hem Google Inbuzz Filtresi’nden bahsedeceğim, hem de Gmail filtrelemesinden. Kısaca bir taşla iki kuş vuracağız.Gmail Filtreleri Nedir?
Gmail filtreleri, gmail hesabınıza gelen ve bir ya da birkaç yönü ile birbirleri ile ortak öğeleri bir araya toparlayarak onlara çeşitli şeyler uygulamanızı sağlayan çok yararlı bir Gmail özelliği.şimdi bir filtrenin nasıl çalıştığını gmail inbuzz filtresi üzerinde inceleyerek görelim…öncelikle ayarlara (settings) giriyoruz.

gmail filtreler alanı
gmail filtreler alanı

ayarlardan filtreleri (filters) seçiyoruz.sayfanın aşağısına iniyoruz (ki eğer hiç filtre oluşturmamışsanız o kadar aşağıya inmenize de gerek yok) ve “yeni filtre oluştur”a (create a filter) tıklıyoruz.

karşınıza kimden (from), kime (to), konu (subject), şu kelimeleri içeren (has the words), şunları içermeyen (doesn’t have) ve eki olan (has attachments) özelliklerini size sunan bir sayfa açılacak.bellirli bir eposta adresinden gelen veya belirli bir eposta adresine giden ya da belirli bir alan adından gelen veya belirli bir alan adına giden epostalar için kimden ve kime özelliklerini kullanıyoruz.ör: youtube’dan gelen epostaları bir araya getirmek isterseniz @youtube.com ifadesini “kimden” özelliğine kaydediyorsunuz.
benzer konu başlıklı öğeleri filtrelemek istediğimizde, konu kısmına bu konu başlığını yazıyoruz.ör: google buzz’dan gelen epostalar için, buzz: ifadesini bu alana kaydediyorsunuz.
uyarı: gmail hesabınızı ingilizce kullanıyorsanız buzz: yerine buzz from kullanmalısınız.
ekli dosyaları filtrelemek için ise “eki olan”ı seçmelisiniz.biz, inbuzz filtresi için konu kısmına buzz: yazıyoruz ve “arama testi”ne (test search) tıklıyoruz ve sonraki adım (next step) diyoruz.

ikinci aşamada bizi, bir önceki aşamada tanımladığımız epostalara ne yapacağımızı soran bir ekran karşılıyor.burada; gelen kutusunu atla (skip the inbox), okundu olarak işaretle (mark as read), yıldız ekle (star it), etiket uygula (apply the label), şu adrese yönlendir (forward it to), sil (delete it), asla spame gönderme (never send it to spam) seçenekleri bizi karşılıyor.gelen kutusunu atla seçeneği; gelen epostayı arşivler, gelen kutusunda göstermez. okundu olarak işaretle seçeneği; gelen epostayı otomatik olarak okunmuş sayar. yıldız ekle seçeneği; gelen eposta önemli ise, sizin yerinize yıldızlar. etiket uygula seçeneği; gelen epostaya önceden tanımlanmış bir etiketi otomatik olarak uygular. şu adrese yönlendir seçeneği; gelen epostayı belirttiğiniz adrese gönderir. sil seçeneği; gelen epostayı direk çöp kutusuna taşır ve asla spame gönderme seçeneği ise epostalarınızı spame düşmekten ve gözden kaçmasından korur (önemli postalarınız için kullanabilirsiniz).

google buzz mobile
google buzz mobile

inbuzz filtresi için;
gelen kutusunu atla, okundu olarak işaretle, etiket uygula ve asla spame gönderme seçeneklerini işaretliyoruz.etiket uygulama alanında “yeni etiket”e (new label…) tıklayarak “inbuzz” etiketini oluşturuyoruz.”filtre oluştur”un (create filter) sağında göreceğiniz “aşağıdaki x ileti dizisine de filtre uygula”yı (Also apply filter to x conversations below) seçerek bir önceki aşamada belirlediğiniz kriterlere uyan hali hazırdaki epostalarınız için bu filtrenin hemen etkinleşmesini sağlayabilirsiniz.işte bu şekilde gmail hesabımıza bir inbuzz filtresi oluşturmuş olduk.gmail filtrelerini yüklemek?
filtrelerinizi kendiniz oluşturabileceğiniz gibi, internette arama yaparak da çeşitli filtrelere ulaşabilir ve bunları aşağıdaki anlatacağım şekilde gmail hesabınıza yükleyebilirsiniz.filtreler sayfasında “filtreleri içe aktar”a (import filters) tıklayın. hemen aşağıda açılan panelde “gözat”a (browse) tıklayıp filtre dosyanızı tanıtın ve sonra “dosya aç”a (open file) tıklayın.

filtre otomatik olarak oluşturulacak ve onayınıza sunulacaktır. “filtreleri oluştur” (create filters) seçeneğine tıklayarak yeni filtrenizi kullanmaya başlayabiliriniz. “filtreleri oluştur”a basmadan önce “yeni filtreleri mevcut eposya ekle” (Apply new filters to existing email.) derseniz, filtrenin kontrol alanı içerisinde kalan epostalara da filtre otomatik olarak uygulanır.

gmail filtrelerini kullanmak ve oluşturmak, tamamen sizin ihtiyaçlarınıza ve yaratıcılığınıza kalmış bir durum. ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu filtreler işlerinizi çok kolaylaştıracak, özellikle de posta kutunuzu düzenli tutmayı.dilerim faydalı olabilmişimdir…inbuzz filtresi: bağlantıya sağ tıklayıp hedefi farklı kaydet deyin ve filtreyi indirin. sonra da yukarıda anlattığım gibi filtreyi gmailinizin içine aktarın.blog adresim | google buzz hesabım