seoile ilgili sıklıkla ileri düzey bildirilerle karşılaşıyoruz. tabii ki bunlar daha alt seviyede bilgi sahibi kullanıcılara çok da hitap etmiyor. daha önceki bildirilerimden birinde “yapılabilecek en temel seo çalışmaları“ndan bahsetmiştim. şimdi de en sık yapılan hatalardan bahsetmek istiyorum.1. Title(Sayfa Başlığı)’ın 70 Karakterden Uzun Olması

Title, Arama Motoru Optimizasyonu‘nun en temel öğelerinden bir tanesidir. “Nasıl Title Yazılır?” konusuna çok da değinmek istemiyorum, çünkü bu yazıda yapılması gerekenlerden değil yapılmaması gerekenlerden bahsediyorum. Bir “title”ın 70 karakterden uzun olması arama motoru sonuçlarında eksik görünmesini sağlar.2. Meta Description (Sayfa Açıklaması)’ın 150 Karakterden Uzun Olması
Sayfa Açıklaması gerek arama motorlarının sayfayı iyi okuyabilmesi açısından gerekse arama motoru sonuçlarından ziyaretçi çekebilmek için önemli bir alandır. Çünkü “sayfa açıklaması” arama motoru sonuçlarında “title”ın altında görünür. Resimde de görülebileceği gibi 150 karakterin üzerinde bir açıklama tıpkı title gibi kesiliyor.

3. Title’ın Gerçekçi Anahtar Kelimeler Hedeflememesi
“Title”da anahtar kelimelerin yer alması ilgili kelimelerdeki arama sonuçlarında ciddi avantajlar elde edilmesini sağlar. Yani “title”da doğru anahtar kelimeleri kullanmamak başarısızlıkların olası sebeplerinden temelidir.

Resimde görülen firmanın “title”ı iki temel hatayı birlikte içeriyor. Birincisi, bir reklam metni gibi yazılmış olması. Bu durum hem kullanıcılar açısından hem de arama motorları açısından oldukça itici. Çünkü hiç kimse Google’a “#1” yazmaz.İkinci hata ise firma isminin “title”ın başında yer alması. Ön kısımda anahtar kelimeleri kullanmak arama motorlarının daha çok dikkatini çekecektir.
4. Tüm Sayfalarda Aynı Anahtar Kelimelerin Kullanılması

Arama motorları tüm sayfaları ayrı ayrı değerlendirir. Her sayfaya farklı; sayfanın içeriğine uygun anahtar kelimeler yazmak gerekir. Örneğin hem karpuz hem de kavun satan firma anasayfasındaki anahtar kelimeler arasına “karpuz, kavun…” gibi kelimeler seçerken; karpuz sayfasına “karpuz, adana karpuzu…” gibi anahtar kelimeler seçiyor olmamız gerekiyor.
5. Domain(Alan Adı) Süresinin Bitmeye Yakın Olması
Alan adı süresi bitmek üzere olan bir web sitesi arama motorları gözünde çok da güvenilir bir intiba bırakmazlar. Alan adı süresini 1-2 yıl uzatıyor olmanın karşılığını mutlaka alacaksınız.
6. Resimlere “Alt” Metni Eklememek
Bilindiği üzere arama motorları bir grafiğe baktığında onun ne olduğunu tanımlayamaz. Dolayısıyla biz bir grafiği web sitemize eklerken “alt” metni ekleyerek grafiği ne olduğunu anlatmamız gerekiyor.

Örnek: <*img src="http://arsiv.pilli.com/ataturk.jpg" alt="atatürk samsunda">

7. CSS Kullanmamak

CSS yapısı sadece web sitelerinin kusursuz görünmesini sağlamaz, ayrıca arama motoru optimizasyonuna da yardımcı olur. CSS kullanılmadığı takdirde web sitelerinde yer alan kod yığınları sitenin yavaş açılmasını ve arama motorlarının siteyi daha zor okumasını sağlar.8. Ya Çok Fazla ya da Çok Az Yazılması
İçerik arama motorları için en önemli öğedir. Bunu bilen bir çok web sitesinin çok fazla metin kullandığını görüyoruz. Oysa ki arama motorları “çok” olanı değil “ideal” olanı arıyor.
9.”Analytics” Kullanmama
Google Analytics bize hangi arama motorundan, hangi anahtar kelimelerden ziyaretçi aldığımızı gösterir. Böylelikle ziyaretçi aldığımız kelimeleri, ziyaretçi alamadığımız kelimeleri tespit edebilir, çalışmalarımıza o şekilde yön verebiliriz.Takip Et: ekuplu bildirgeç profilifriendfeed