HDD
HDD

Düşük Seviye Biçimlendirme (Low Level Format, LLF) sabit diski fabrika ayarlarına döndürmeye yarayan bir işlemdir. Genel veya ürüne özel yazılımlarla uygulanabilen bu işlem genellikle bad sector, dosya alanını genişletme ve “”disk”” üzerindeki verilerin (piyasada bulunan programlarla) geri dönüşümünü engellemek amacıya kullanılır.
LLF hangi durumlarda fayda sağlamaktadır.
* disk üzerinde bad sector meydana geldiğinde kullanılabilir. (düşme ve çarpma sonucu oluşan fiziksel hataların düzeltilmesi mümkün olmamakla beraber, nasıl oluştuğuna dair bir fikrimin olmadığı bir bad sectör sorununu ortadan kaldırdı. daha önceden gözüken ve sık sık mavi ekran hatası verdiren bu bozuk sektör artık gözükmüyor.)* disk alanını tekrar ilk günkü haline getirmek amacıyla kullanılabilir. ( 160 gb kapasitesi olan diskim LLF işleminden önce 151 gb gözüküyordu. llf sonucu tekrar 159 ları görebildim. Ayrıca bunu denediğim iki ayrı pc de disk alanının bir kaç gb da olsa genişlediğini açıkça gördüm.)* Disk üzerindeki verileri geri dönüşümü olmayacak şekilde silmek amacıyla kullanılabilir. ( llf işlemi ile alt satırlarda detayını görebileceğiniz gibi diski manyetik olarak biçimlendirir ve her sektörü tek tek sıfırlar. bu işlem sonrasında verilerin geri getirilebilmesi çok zordur. en azından piyasada bulunan programlarla denediğimizde hiç bir şekilde geri getirebileceğimiz bir dosyaya ulaşamadık.)ne gibi riskler taşıyor?
internet üzerinde araştırma yaptığımızda, bu işlemin hdd üzerinde geri döndürülemeyecek riskler taşıdığına dair onlarca kaynak bulabilirsiniz. bu riskleri aşağıda kendi yorumumla birlikte açıklamaya çalıştım.* bazı bad sektörlerde işlem yarıda kesilebilir ve hdd bir daha kullanılamaz. (bu durumla ilgili kesin bir bilgi vermek istemiyorum ama bad sektör bulunan iki ayrı makinede bu işlemi denedim ve sorunlar tamamen ortadan kalktı. belki bu durum fiziksel bir bad sektörün bulunduğu hard diskte soruna yol açabilir ama zaten böyle bir diskin üzerinde son bir şans olarak kullanılabilir)* işlem sırasında elektrik kesintisi olursa “”hdd”” bir daha kullanılamaz. (ilginçtir ki ilk llf işlemimde iki kez üst üste elektrik kesintisi yaşadım. fakat elektrikler yeniden geldiğinde işlemi tekrar baştan başlattım ve sorunsuz olarak bitirdim.)* llf işlemini zorunlu olmadıkça sık sık yapmayın. diskin manyetik alanını dolayısıyla hdd nizi kullanılamaz hale getirebilirsiniz. (araştırmalarımda bu uyarıya sıkça rastladım. mantık olarak doğru gözükebilir ama 1 yıl içinde kendi makinem üzerinde 20 den fazla llf işlemi gerçekleştirmeme rağmen henüz bir sorunla karşılaşmadım.)İşlem ne kadar sürüyor?
genel bir yazılım olan ve windows üzerinden çalıştırılabilen hddguru low level format aracı ile bu işlem 160 gb disk için 24 saat sürdü. Fakat hdd üreticisinin sitesinden indirdiğim boot edilebilir llf aracı ile 160 gb için 2 saatte, 80 gb sata disk için 50 dakikada işlem tamamlandı.Dikkat edilmesi gereken noktalar
* Bu işlem tek bir partition için kullanılamıyor ve diskin tamamını tüm partitionlar (c, d, vb.) dahil olmak üzere siliyor. Bu nedenle disk üzerindeki yedeklerinizi almayı unutmayın.* işlem sonrasında disk fabrika ayarlarına döndüğünden yeniden diski bölümlendirmeli ve (fat32 – ntfs) biçimlendirmelisiniz. bu biçimlendirme işlemini mümkünse “yavaş biçimlendirme” olarak uygulayınız.LLF için gerekli yazılımlar
Maxtor, Hitachi, Seagate, Samsung, Toshiba, Fujitsu, IBM, Quantum, Western Digital sata/ide diskleri destekleyen ve windows üzerinden çalışan aracı burada bulabilirsiniz.Samsung için boot cd ES-TOOLnot: bu yazıda anlatılan biçimlendirme yöntemini deneyip denememek sizin özgür iradenize kalmıştır. oluşabilecek zararlardan yazar ynfkr ve bildirgec.org sorumlu tutulamaz.