Spry nedir?Spry adobe‘ye ait bir yeniliktir. Birkaç yerde okuduğuma göre amaç Ajax‘ı en popüler hale getirmekmiş.DW ile Spry arasındaki bağ…
Spry bağımsız da çalışabilir ama esasında Dreamweaver (DW) ile eşleşmiş bir yazılımdır. DW CS3 ile gelen bir yenilik.Bu yenilik şunları yapabilir:
Yazılara, linklere efekt verebilir. ŞU ADRESten spry effect’lerin adını, adına tıkladığınızda da görevinin tanıtımını görebilirsiniz.SPRY başka ne yapar?
Hani şu genelde haber sitelerinde gördüğümüz sekme panelleri vardır. (örnek) İşte mesela onu pratik bir şekilde oluşturabilir ve düzenleyebilir.Ya da mesela menüler vardır ki bu menüler; alt menüleri de olan dinamik menülerdir. (örnek) işte bunu da yapabilir. (Spry ile sadece 3. alt menüye kadar inebiliyorsunuz.)Spry’leri birleştirip örnek olarak bakın adobe bize neler yapmış…
1) Foto Galeri yapmış. (kaynak kodları) (tanıtımı)2) Dinamik Form yapmış. (kaynak kodları) (tanıtımı)3) Diğerleri de BURADA.Siz de Spry özelliğini kullanarak bu tip scriptler yazabilirsiniz. Bu upload scriptti olabilir, fotograf galerisi olabilir artık arz-talep meselesi…SPRY’yi indirin ya da güncelleyin:
DW kullanmadan SPRY İndirme (1.6.1)DW CS3 uyumlu SPRY GüncellemesiDW CS4 uyumlu SPRY GüncellemesiDW CS3 için Spry kullanımı hakkında biraz bahsedelim.
Spry oluştumak:1) Öncelikle DW’de boş bir sayfa açın ve bu sayfayı kaydedin.2) Kaydettiğiniz bu boş sayfayı DW ile açın.3) Menüden şu adımları takip edin:İnsert > Spry4) İstediğiniz Spry’yi seçin ve Properties sekmesiyle düzenleyin. (Sitil dosyalarını değiştirmek için spry’in oluşturduğu CSS dosyayı kurcalamalısınız. Bunu DW’deki CSS sekmesi altındaki ALL başlığıyla çok daha kolay yapabilirsiniz.)Dipnot: Her Spry farklı bir JS, Resim ve CSS dosyası oluşturabilir. JS ve resimleri ne yaparsınız bilemem ama dilerseniz CSS’leri bir CSS dosyasında toplayabilisiniz. Bunun için boş bir CSS dosyası açın ve stil. css olarak kaydedin. Diğer CSS dosyalarını açın. Diğer CSS dosyalarındaki kodları kopyalayıp alt alta stil. css’ye yapıştırın. Daha sonra SPRY ‘yi kullandığınız sayfadaki,

“<"link href="file://../sprymenubarhorizontal.css" rel="stylesheet" type="text/css" /">“

kodunlarını silin (kaç spry varsa o kadar bu koddan vardır.) yerine

“<" link href="sitil.css" rel="stylesheet" type="text/css" / ">“

yazın.(Not: < ve > olacak kısımları “<" ve ">” şeklinde yazdım umarım anlamışsınızdır.)Spry efekt kullanımı:Mesela Blind efektini kullanalım.Bunun için boş sayfamıza bir Div oluşturalım. Div’in içini donatalım. (Yazı olur resim olur link olur…) Daha sonra F9 tuşuna basıp tag sekmesini açalım. Bu sekme altındaki behaviors sekmesine tıklayalım. (+) butonunu görmüş olmalısınız. Ona tıklayalım ve açılır menüde effect seçeneğinden Blind’i seçelim. Karşımıza küçük bir ayar penceresi geldi. Bu pencere:Target Element derken Div’inizi seçmenizi istiyor,Efect diration derken milisaniye değerini istiyor,Effect de efektin nasıl meydana geleceğini soruyor.Diğerleri efekte göre değişen özellikler. Dene-yanıl tekniğini kullanın….Ayarlarıda yaptık ve gördük ki behaviors da yeni bir efeckt oluştu. Efekt solunda OnClick (ya da diğer) yazıyor. Oraya tıklayarak sayfada hangi eylem yapıldığında efektin çalışmasını istiyorsanız onu girin.Efekt hazır…sanırım şimdilik bu konu hakkında bu kadarı yeterli… Daha fazla bilgiyi ingilizce olarak BURADAN YANi ADOBE‘den öğrenebilirsiniz.