uygulamamız bittiğinde böyle olacak
uygulamamız bittiğinde böyle olacak

Uzun zamandır yazmak istiyordum böyle bir bildiriyi,haftasonuna bağlayan cuma gecesi ilaç gibi geldi… Lafı fazla uzatmiyim,buyrunuz …Başlamadan önce sisteminizde adobe air‘ın yüklü olması şart buradan indirebilirsiniz.Daha sonra adobe air SDK(açılımı:software developer’s kit) dosyasını şuradan indiriyoruz.SDK’i herhangi bir sürücünün ana dizinine air klasörüne yüklerseniz işiniz kolaylaşır.air SDK’inin yüklü olduğu klasörü açıyoruz,ben bu yolu c:/air olarak kullandım.
Daha sonra c:/air/bin/ klasörünü açıyoruz,bildirgec diye bir klasör yaratıyoruz.Artık c:/air/bin/bildirgec/ klasöründe at koşturacağız.
Bölüm 1:Uygulamamızın temeli olan xml dosyasını hazırlıyoruz.Notepad veya bir başka editör kullanarak application.xml adında bir dosya yaratıyoruz.
xml dosyamıza şöyle başlıyoruz:
Aşağıdaki satırları arzuladığınız gibi değiştirebilirsiniz,
com.bildirgec.app
1.0
Bildirgec
This program helps to search in bildirgec.org
No copyrighted,Copyleft (c) 2008 users of Bildirgec

Aşağıda vereceğim satırlar çok önemli,tek tek izah edeceğim.bildirgec.html
true
480
300
true
false
false


content:uygulamamızın giriş sayfası budur,xml dosyalarıyla aynı dizinde olması işinizi kolaylaştırır.
width&height:Buraya piksel ölçüsüyle uygulama ekranınızın genişlik&uzunluk değerlerini giriyorsunuz.
Visible:Görünürlük,uygulamanızda birden fazla pencere kullandığınız takdirde işinize yarayacaktır,şu an kullanmanıza lüzum yoktur.AIR bilginizi daha ilerlettikten sonra kullanacaksınız.
Minimizable,maximizable,resizeable:Pencerenin simge durumuna indirilmesi,tam ekran yapılması,boyutlandırılması işlevleri.Bu değerleri izin veriyorsanız true yoksa false olarak ayarlıyorsunuz..
Ayrıca görsellik olarak uygulamanızın file iconlarını da gene bu xml dosyasından tanımlamanız gerekmektedir.Ben bildirgeç logosundan dönüştürdüğüm png formatındaki ikonları kullandım.Yazımın sonunda vereceğim bağlantıdaki zip dosyasında bu konuda ihtiyacınız olan herşeyi bulabilirsiniz.Şimdi ikonları uygulamamızın dizininde açtığımız icons klasörüne yerleştiriyoruz.
16 x 16 , 32 x 32 , 48 x 48 , 128×128 (Ben 128 lik kullanmadım)

iconlarımız da hazırsa şu kodu da application.xml dosyamıza ekliyoruz.icons/bildirgec_16.png
icons/bildirgec_32.png icons/bildirgec_48.png

Sonra xml dosyamızı tagıyla kapatıp kaydetmeyi unutmuyoruz!
Buraya kadar herşey tamamsa,bir sonraki aşamaya geçiyoruz.indirdiğimiz bildirgeç logosuna Fireworks’te transparanlık veriyoruz ve altındaki çizgiyi siliyoruz.Gif formatında(html’in desteklediği bütün formatlar olur)kaydediyoruz.Şimdi uygulamamızın dizininde bildirgec.html adıyla bir html dosyası yaratıyoruz. Kodlamaya başlamadan önce bir javascript dosyasına ihtiyacımız olacak! AIR SDK’nın ana dizinine gidiyoruz, c:/air/frameworks bu dizindeki AIRAliases.JS dosyasını uygulamamızın klasörüne kopyalıyoruz.
Uygulamamıza normal html yazar gibi başlıyoruz,lakin javascript kısımlarında konuya müdahil olmam gerekiyor.