Vectordiary 2008’in en iyi illustrator derslerini biraraya toplayıp, CS4 hakkında bilgiler de içeren yazıları ve dersleri de konu başlıklarına göre bize sunuyor. Özellikle CS4’deki yenilikler hakkındaki yazıları mutlaka okunmalı, çok yararlı, işimizi kolaylaştırıcı uygulamalar mevcut.Derslerden bazıları şöyle:Illustratorda ağaç çizimi

Yazılarınıza çevreci tipografi

Hediye kutuları çizme

9 adımda portakal çizimi

illustrator kısayolları,gradient mesh derslerinden başka çok faydalı ve aynı zamanda ücretsiz olan illusrator scriptleri:Divide Text FrameJoin Text Frames

Paragraf halindeki yazıyı satırlara bölme ya da satırları birleştirip paragraf yapma. Corel’de olan bir özellik, tipografi çalışmaları yapacaksanız büyük kolaylık sağlıyor.FleurifyOtomatik şekiller üretmenize yarayan eğlenceli bir araç, Freehand’de var buna benzer bir çizim aracı.

CMYK to Pantone v.2İstediğiniz rengin Pantone kodunu buluyor. Harika bir uygulama bence.

Vary Hues / Randomize Colors Seçtiğiniz renge ait tonları rastgele boyama

Illustrator CS4 ile gelen yeniliklere değinilmiş ki bunlar da oldukça faydalı bilgiler olmuş:Multiple Artboards: Crop aracını kullanarak çalışma sayfasını boyutlandırabilir, Alt+Ctrl (Win) ile çoklu çalışma sayfası oluşturabilirsiniz. Bu araç ile export menüsündeki çoklu sayfa export edebilme özelliği birbirini tamamlamış. Önceki versiyonlardaki export yapacağınız dökümanın artboard içinde olma zorunluluğu ve illaki document setup’tan çalışma sayfası boyutlandırma ve çalışmayı artboard’a tekrar yerleştirme vb. birçok işlemi kısaltmış oluyoruz.

Key Object Alignment
Objeleri hizalamada bir objenin temel alınarak hizlanması. Illustrator kullananlar bilir resimdeki gibi bir ortalama işleminde objeler ortalanır ama yeni bir koordinata yerleşerek… Bu yenilik sayesinde key objectimiz nerdeyse ona göre hizlayabileceğiz. Key objecti seçmek içinse tüm objeleri seçtikten sonra key object olmasını istediğimiz objeye bir kez daha tıklamak yeterli.

Clipping mask yaptığımız objeleri hizalarken yaşadığımız sıkıntılara isolation mod ilaç olacak. Daha önce clipping mask yaptığımızda, ısrarla maskelediğimiz objenin bounding box’ı göründüğü halde artık isolation mode ile clip imajımız maskeleğimiz obje kadar.

Detaylı bilgi için yazının tamamı burada: