bildirgec.org

Regulart

11 yıl önce üye olmuş, 3 yazı yazmış. 3 yorum yazmış.

Gelin çıkalım bu çelişkiden !

Regulart | 12 October 2002 07:35

Sevgili Mario………

Yüreğimin kocaman olduğu, yine bunalıp kendime bir kaçış aradığım dönemlerden birindeyim ve en uygun olanın sana yazmak olduğunu düşündüm. Nasılsın iyi misin ?

Şimdi uzaklardasın belki ama ne kadar güzeldir ki sana yazabilmek gibi bir lüksüm var. Bu aralar o kadar isterdim ki yanında olmayı, hani başımın sıkışıp da sana sığındığım, senin de bana doğru yolu gösterip içimi açtığın günleri o kadar özledim ki bilemezsin. Belki yaşımın getirdiği bir oluşumdur belki de yaşıtlarımın kendilerine çizdiği yoldan çok uzak oluşumun bir sebebidir bilemiyorum ama, bu aralar inanılmaz çelişkilere gömülüp sabahlara kadar düşünüp içinden çıkamıyorum. Bana ayıracağın vaktin ve yazacaklarının benim için inanılmaz değerli ve bir o kadar da hasret dolu bekleyişler olduğunu bir kere daha hatırlatarak başlamak istiyorum sözlerime.

Medeniyetlet Çatışması mı?

Regulart | 02 October 2002 19:57

Kimlikler Melezleşmekte iken, yeni Dünya.

Dünya üzerinde varlığını sürdüren, gelişimini tamamlamış birçok medeniyet bulunmakta ve bu medeniyetlerin bir arada yaşayışlarını bizlere tarih ışığında gösteren birçok olay var. İkiz kulelerin devrilmesi üzerine yazılanlar ve çizilenlerden etkilenerek, birçok siyasetçiyi ve bilim adamını, üzerinde düşünmeye iten bir makale “ Samuel P. Hutington’un Medeniyetler Çatışması” makalesi, bizleri de bu konunun gerçekliğini ve sebeplerini, bir kere daha düşünmeye yöneltti.Huntington bu makalesinde (1993), medeniyetlerin oluşumunda, ekonomik ve politik birçok sebebin etkili olduğundan ve bu sebeplerden daha da ağır basan bazı etnik ve dini güçlerin varlığından bahseder. Huntington a göre soğuk savaştan sonra yeni Dünya düzeninde, Batılı ve Batılı olmayan olarak adlandırdığı iki medeniyet ortaya çıkmıştır. Bunlardan Batılı olanı, dini baskıların oluşturduğu durağanlığı, uzun yıllar önce üzerinden atmış ve arzulanan, gelişmişliği ile örnek medeniyetler çizgisinde yerini almış kısımdır; batılı olmayanlar ise, güney Asya, kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türkiye nin de içinde bulunduğu, İslam medeniyeti niteliklerini üzerinde taşıyan bir kuşağın bulunduğu kısımdır. Makalede vurgulanan bir başka önemli nokta ise, üstün nitelikleri ile uyulması gereken bir model oluşturan batı, batılı olmayan toplumların ekonomilerini, kendi egemen olduğu dünyasal ekonomik sisteme uydurmak ister. Huntington a göre günün birinde karşılaşacağımız bu kaçınılmaz son, batılı olmayan diğer medeniyetlerin bu çözülmeye, Medeniyetler Çatışması ölçüsünde maruz kalacağıdır.Samuel Huntington’un yazdığı bu makaleyi, güncel hadiseleri ve aslında “Medeniyetlerin devletleri değil, Devletlerin Medeniyetleri” kontrol ettiği Dünyamızı ele alarak, sizleri Avrupa nın hemen güneyine, İspanyayı gerçekten çok farklı kılan mekanlara, gitarın duyguları kıpırdatan ahenkli melodisine, ezanın halen İspanyolca okunduğu ve bir zamanların kültür ve medeniyet zirvesi olan Endülüs’e yani “Al-Andulus” a , düşünmeye davet ediyorum.

Zil, Şal ve Gül !!!

Regulart | 19 September 2002 14:48

“İspanya farklıdır” böyle başlıyor İspanyollar ülkelerini tüm dünyaya tanıtmaya. Evet, İspanya farklıdır diğer Avrupa ülkelerinden. Bazıları bu farklılığı, İspanya’nın modern avrupanın köylüsü ve dağlısı olmasına bağlasalar da gerçekte bunun ötesinde bir farklılık gözümüze çarpıyor. Eğer modern bir şehrin merkezinde yaşayan insanlar ayda en az birkaç kez olmak üzere gelenekselleştirdikleri kutlamaları, fiestaları, kravat, fötr şapka ve smokinle değil de şallı, fırfır etekli, saçı belikli ve güllü, kırmızı ve siyah işlemeli elbiseli kızlarla ve bereli, yelekli, şalvarlı, mataralı ve çarıklı erkekleriyle yapıyorlarsa buna, geleneği modern hayatın günlüğüne serpiştirebilen ve tarihiyle bağını sıcak tutabilen bir toplum olarak bakmak sanırım daha makul olur.