bildirgec.org

bucans

11 yıl önce üye olmuş, 11 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

Kükürtleme odasının özellikleri

bucans | 06 May 2008 16:10

Kükürtleme odası 2.5 m en ve boyda, 2.2 m yükseklikte olup duvarları 30 cm kalınlıkta beton veya tuğladan yapılır. Kükürt odasının kapısı 110 cm genişlik, 200 cm yükseklikte, contalı ve hava geçirmez olmalıdır. Yukarıdaki ölçülere sahip bir kükürt odasında kerevette 1.200 kg, kasada 1.500 kg çekirdekli yaş kayısıyı bir defada kükürtlemek mümkündür.
Kükürtlemede kullanılan kükürdün saflık derecesi yeterli olmadığından yanması için bir kapta ısıtılması gerekir. Isıtma işleminde kullanılmak amacıyla oda kapısının tam karşısında duvarın tabanla birleşen orta yerinde bir kükürt ocağının yapılması gerekir. Ocağın tabanla aynı seviyede olması kükürt gazının odaya homojen yayılmasını sağlar.

Gıdaların dayanıklı hale getirilmesi

bucans | 05 May 2008 22:10

Gıdaların dayanıklı hale getirilmelerinde değişik yöntemler uygulanmaktadır.

Sıcaklık Uygulama
Soğuk Uygulama
Kurutma
Asit ilavesi
Şeker ve tuz ilavesi
Tütsüleme
Oksijen ayrılması
Kimyasal madde ilavesi
Radyasyon şeklinde sıralanabilir

Kayısıların Suni Kurutma Tesislerinde Kurutulması

bucans | 05 May 2008 07:12

Son yıllarda daha temiz ve kaliteli ürün elde edilmesi, kurutmanın daha kısa sürede yapılabilmesi için suni kurutma sistemleri üzerinde çalışmalar yoğunlaşmıştır. Güneş Kolektörleri ve Solar Tunel Kurutucularının çalışma prensibi aynıdır. Sistemlerin bir bölümünde güneş enerjisi toplanmakta diğer bölümde ise kükürtlenmiş yaş kayısılar kurutulmaktadır. Kolektörler yardımıyla toplanan ısı bir fan sistemi yardımı ile kerevetler içerisindeki kükürtlenmiş kayısılara verilmekte ve kurutma işlemi gerçekleşmektedir.

Şişe Kontrol

bucans | 04 May 2008 22:18

Dolum düzenlerinin güçlü düzenler olması ve yönetmeliklerde şişelerin dolum seviyesine önem verildiğinden, şişelerde kalite büyük önem taşımaktadır. Şişe kalitesi çeşitli ölçümlerle, ağırlık, hacım, iç basınca dayanıklılık gibi ve ağız kısmındaki kırılmalar gibi şişenin iyi kapanmasını önleyen hatalar, çizik ve hava kabarcıkları gibi gözle görünen hatalar incelenerek tespit edilir, ölçüm kontrollün için değerler çeşitli şişeler için DİN normlarından veya şişe endüstrisinin standartlarından alınabilir. Bu değerler: gövdenin en geniş çapı, yükseklik, ağız kısmının dışardan ölçümü, içten boyun çapı, mi. olarak tam dolu hacım, mm olarak eksenden uzaklaşma, bar olarak iç basınca dayanıklılık, ağız kısmının derinliğidir.

Facebook

bucans | 04 May 2008 21:16

insana; geçmişde bulduğu kişilerin geçmişiyle bugününü karşılaştırdığında, ”vay be bu adam neydi ne olmuş böyle?,” gibi tepkiler verdiren,nerdeyse Türkiye’de eli klavye tutan herkesin üye olduğu,listelerini kabarık tutarak tatmin oldukları, dönem dönem hayatı sorgulayıp, sosyal tespitler yapmaya yönelten entel site:)
Sosyalleşmek için bire bir

KAVANOZ YIKAMA VE KURUTMA MAKİNESİ

bucans | 04 May 2008 18:15

Genelde tozlu ve pis olarak gelen kavanozların içini, dışını ve elle yıkanmayacak şekildeki dar yerleri bile yıkanmasını sağlayan makinedir. Makinenin gövdesi AISI 304 kalite paslanmaz çelik saçtan imal edilecek kılavuz vazifesi gören ve kavanozları ilerleten mekanizması mevcuttur. Tel bant yardımı ile kavanozlar ters olarak ağızları aşağıya gelecek şekilde giderken önce yıkanacak sonrada fanlı kurutma ile kurutulacaktır

Şişede Pastörizasyon

bucans | 04 May 2008 15:17

Soğuk olarak şişelere doldurulan içecek, şişe kapaklarının kapatılmasından sonra küçük işletmelerde diskontinü olarak su sıcaklığı 72°C olan pastörizasyon küvetlerinde 20 dakika süreyle pastörize edildiği halde büyük işletmelerde bu amaçla tünel pastörizatörler kullanılır. Pastörizasyon tünellerinde taşıma bandı üzerinde dik halde bulunan şişeler kontinü olarak ısıtma, pastörizasyon ve soğutma bölmelerinden geçerler ve bu sırada üzerlerine uygun sıcaklıkta su püskürtülür. Ancak bu yöntem de yerini yavaş yavaş sıcak doluma bırakmaktadır.

Kasa yöntemi ile kükürtleme

bucans | 04 May 2008 13:11

Malatya’da ve çevresinde genellikle kayısılar tahta veya plastik kasalara konularak kükürtlenmektedir. Meyve kasalarına konularak yapılan kükürtlemede kasanın üst kısmında bulunan meyveler yeterli SO2 gazı almasına karşılık orta veya alt kısımlardaki meyveler yeterli kükürt dioksit gazı alamamaktadır. Bu yüzden kayısı meyveleri kükürtleme odasından çıkarılmadan ikinci bir kükürtlemeye daha tabi tutulmaktadır. İkinci kükürtleme işlemi sonrası kasanın orta ve alt kısmında bulunan meyveleri yeterli miktarda kükürt gazı alırken bu sefer de üst kısımda bulunan meyveler aşırı kükürt gazı almaktadır. Kayısının ikinci kez kükürtlenmesi ile yumuşayan meyvelerin şırası akmakta ve kuru kayısı randımanı düşmektedir. Bu yüzden kasa içerisinde kükürtlemeden vazgeçilerek önceki yıllarda olduğu gibi kerevet usulü kükürtlemeye dönülmesi gerekmektedir. Şekil 3’de 1930’lu yılların başında Malatya’da modern kükürtleme çalışmaları görülmektedir.

Kerevet yöntemi ile kükürtleme

bucans | 04 May 2008 10:07

Kerevet yönteminde tek sıra halinde dizilmiş kayısı meyvelerinin toplam yüzey alanı arttığından daha düşük kükürt miktarı ile istenilen ölçüde kükürt verilebilmektedir. Kerevetler dikdörtgen şeklinde 90 X 180 cm veya kare şeklinde 90 X 90 cm ölçülerinde plastik veya kavak kerestesinden yapılmaktadır. Kerevetlerde çıta aralıkları yarım santimdir. 90 X 180 cm ölçülerindeki bir kerevete tek sıra halinde kayısı meyvesi dizildiğinde 32 kg meyve almaktadır (şekil 2). Kayısılar kerevetlere yerleştirilirken aşırı olgun, şekli bozuk, yaralı, patlamış ve ham kayısılar seçilerek ayrılır. Yaralı, bozuk ve patlamış kayısılar kabuk yapılarak değerlendirilir.

Zamanda yolculuk

bucans | 04 May 2008 08:56

Albert Einstein’in teorisinde zaman 4.boyut olduguna göre madde zaman denen boyutun içinde yolculuk ediyor.Bilindiği gibi dünyadan her 300000 km. uzaklaşıldığında bir saniye öncesi görülebiliyor.300000 km ötesine bir saniyelik ışığın gelme hizindan daha çabuk ulaşabilmek için uzaya aynalar koyulmasi ve bunlarin belirlenen zaman kadar ötedeki görüntüyü,bozulmadan dünyaya ulaştırabilmesi mümkün olmaktadır.Basit bir matematiksel denklem olan ışık,mekan ve zaman kavramları bir arada işliyor.
İnsanoğlu dunyadan 300 000 kilometre uzakta bir gozlemci oldugunda bundan bir saniye oncesini değil o anki halini bir saniye gec görmektedir.
Eğer amaç geçmişi gözlemlemekse kameraya çekip istediğimiz zamanı izlemek daha mantıklı olur:))