bildirgec.org

yedek almak hakkında tüm yazılar

taşınabilir sürücülerinizle kullanabileceğiniz 3 yedekleme uygulaması

surudenAyrilanKuzu | 07 October 2009 17:01

gerek fiyatlarının düşmesiyle, gerek boyutlarının küçülüp kapasitelerinin artmasıyla taşınabilir sürücüler iyice yaygınlaştı. yedek almak için de bir sürü cd/dvd kullanma devri de kapanmaya başladı. peki taşınabilir aygıtlara nasıl yedek alırız, ne tür uygulamalar mevcut?

microsoft synctoy
microsoft synctoy

1. windows‘la bütünleşik çözümler

SyncToy, microsoft üretimi bir yedekleme yazılımı. aslen flash sürücülere yedek alma amaçlı bir yazılım olmasa da, bu işin kaynaktan dosyaları okuyup hedefe yazmak/ güncellemekten farkı yok. 2 klasörü eşleyip sürekli güncel olmasını sağlayabilmeniz en güzel özelliklerinden biri.

diğer güzel yanlarından biri de size yedek alırken 3 seçenek sunması. bu seçenekler: yedek alıp, aynı dosyaların üzerine yazması (overwrite); üzerine yazma işlemi yapmaması, ya da 2 taraflı yedek almak. halihazırda otomatik yedekleme özelliği olmamasına karşın içindeki yardım dosyasında “zamanlandırılmış görev” ayarlayıp istediğiniz zamanda yedek alma yollarını anlatıyor. lakin kısaca şu adımları izleyerek yedek işlemini zamanlandırabilirsiniz.

kaç tane harici hard diskiniz var?

axanc | 14 August 2009 12:00

evet, bunlar dosyalarımı yedeklemek ve arşivlemek için elimde bulundurduğum harici hard disklerden oluşan bir topluluk. en azından görünüm olarak benzerleri. bazı dosyalarım var ki önlem olsun diye iki, hatta üç tanesinde onlara rast gelmemek hiç de elde değil doğrusu. disklerden bir tanesi o kadar dolu ki, artık onu neredeyse hiç kullanamıyorum. daha evimdeki ve iş yerindeki bilgisayarlarda bulunan dosyalarım ile sunucuya yüklediğim dosyalarımı saymıyorum bile. bundan önce bozduğum iki harici hard diski saymazsam, şuan elimde bir tane adaptörlü, iki tane bağımsız olmak üzere, toplamda 3 adet harici hard disk var. burda merak ettiğim konu şu:

sizin kaç tane harici hard diskiniz var?

firefox’u yedeklemek

bakiyyebemolu | 02 June 2008 23:54

firefox malesef zaman zaman öyle hatalar yapıyor ki bütün yer imlerini, kullanıcı profillerinizi, tarayıcı önbelleğini silebiliyor. bunun önüne geçmek mümkün mü bilmiyorum ancak bilgilerinizi yedeklemek elbette mümkün. bunun için febe eklentisinden yararlanabilirsiniz. ancak biraz daha fazlasını istiyorsanız mozbackup var.

program sadece firefox‘un yedeğini almakla kalmıyor; Thunderbird, Sunbird, Flock gibi araçların da bilgilerini yedekliyor. ücretsiz programın türkçe versiyonunu buradan indirebilirsiniz.

E-Postaya Tek tıkla yedek nasıl alınır?

pisho | 01 May 2008 15:34

“yedek e-posta‘a mı atılırmış” dediğinizi duyuyor gibiyim.

evet, söz konusu olan gmail olunca.. yedeğinizi şimdi tanıtacağım program sayesinde tek tıkla emailinize yollayabilir, daha sonra lazım olduğunda tekrar indirebilirsiniz.

burada yedekten kastımız akronis benzeri yedek değil.. resim, müzik, video gibi kaybolduğunda çok üzüleceğimiz dosyalarımızı bu yolla güvenli bir şekilde muhafaza edebiliriz.

  • klasik program kurulumu aşamasından sonra programı bir kereliğine çalıştırıyoruz.. aşağıdaki gibi configration/accounts dizini takip ediyoruz.
adım 1
adım 1
  • açılan yeni penceredeki işlemlerimiz çok önemli.. aşağıdaki resimde yaptığım gibi formu şu şekilde dolduruyoruz;

    target email adress:
    kullanıcı.adını[email protected]
    sending email adress: kullanıcı.adını[email protected]
    outgoing server (SMTP): smtp.gmail.com

username: kullanıcı.adınız
passwaord: şifreniz

e-posta yedeklemek

bakiyyebemolu | 24 December 2007 15:32

MailStore e-postalarınızı yedeklemek için kullanabileceğiniz bir araç. birçok e-posta servisinden yedek alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. gerektiği hallerde iç-dış aktarma özelliği de mevcut. bireysel kullanımı ücretsiz olan programın sunucu versiyorunu ise 599 dolar.

dosya saklama ortamları

bakiyyebemolu | 26 February 2007 16:34

bilgisayarınızdan internete dosya yükleyip saklamanızı ve gerektiğinde tekrar bilgisayarınıza indirmenizi sağlayan siteler artıyor. derecelendirme, kullanıcılar tarafafından sitenin bize verdiği alan ve yükleme hızı ile yapılıyor diyebiliriz. bütün sitelerin anasayfasında “secure, safe” gibi güvenli olduklarına dair ifadeler var. ben de birkaç sitede güvenlik sistemlerinin, ülkemizdeki internet bankacılığına yakın bir sağlımlığa sahip olduğuna dair bir yazı okudum. ancak önemli bilgiler için yine de tereddüt yaşanabilir. galiba cd-writer da bunun için var. ilgilisi için birkaç site daha:

elephant drive, küçük bir program yardımıyla dosyalarınızı internette saklamanıza yarıyor. bir dosya seçiyorsunuz ve program, o dosya içinde ne varsa sisteme yüklüyor. size ücretsiz olarak 1 gb alan veriliyor ve bir ay içerisinde toplam 1 gb dosya alışverişi gerçekleştirebiliyorsunuz. ücretli üyelik ile alan ve transfer kapasitesi artıyor tabii.

xdrive ise size 5 gb’lık bir alan veriyor. aktarım işleri yine bir program yardımıyla oluyor. üye olmak için aol‘dan bir e-mail hesabınızın bulunması gerekiyor. buranın güzel bir özelliği de gönderdiğiniz dosyaları bir işlem ile istediğiniz kişiler ile paylaşabiliyor olmanız.

orbitfiles kullanıcılarına 1 gb alan sağlayan bir site. kullanıcılar yükledikleri dosyaları herkesin kullanımına açabiliyorlar, dilerlerse gizli de kalabiliyor tabii. sitedeki bir program ile limitsiz bir şekilde dosya transferi sağlanabiliyor. saklama süresinde de siz silmediğiniz sürece herhangi bir sınırlandırma yok.