bildirgec.org

week hakkında tüm yazılar

Mysql Mantıksal Operatorler ve Fonksiyonlar 5

tayfurboler | 31 March 2009 12:08

Mysql Mantıksal Operatorler ve Fonksiyonlar 5,

Adddate(),Date_add() :
Tarihsel hesaplamalar da istediğimiz tarihe istediğimiz kadar gün veya diğer zaman birimleri eklemek için kullanılır.Her iki fonksiyonun da kullanımı aynıdır.

Syntax :
adddate([tarih],interval [gün] day)

select ADDDATE(’2009-03-01′, interval 1 day);–>2009-03-02

Aynı zaman da çıkarma da yapabiliriz.

select ADDDATE(’2009-03-01′, interval -1 day);–>2009-02-28

MICROSECOND : Mikrosaniyeler
SECOND : Saniyeler
MINUTE : Dakikalar
HOUR : Saatler
DAY : Günler
WEEK : Haftalar
MONTH : Aylar
QUARTER : Çeyrekler
YEAR : Yıllar
SECOND_MICROSECOND : Saniyeler.Mikrosaniyeler
MINUTE_MICROSECOND : Dakikalar.Mikrosaniyeler
MINUTE_SECOND : Dakikalar:Saniyeler
HOUR_MICROSECOND : Saatler.Mikrosaniyeler
HOUR_SECOND : Saatler:Dakikalar:Saniyeler
HOUR_MINUTE : Saatler:Dakikalar
DAY_MICROSECOND : Günler.Mikrosaniyeler
DAY_SECOND : Günler Saatler:Dakikalar:Saniyeler
DAY_MINUTE : Günler Saatler:Dakikalar
DAY_HOUR : Günler Saatler
YEAR_MONTH : Yıllar-Aylar


Datediff() :
İki tarihi birbirinden çıkarır ve bize farkı gün olarak verir.

Hafta: Gereksiz Birim

kapuska | 14 July 2008 10:04

Herhalde herkes ya bir şekilde işini yetiştiremediğinden ya da haftasonu tatilinin kısalığı yüzünden düşünmüştür: bir hafta neden yedi gündür? Niçin sekiz, dokuz, vs. değildir de illa yedidir?

Gün, ay ve yıl kavramlarını açıklamak isterseniz, bunlar astronomik birimlerdir ve fizik ile açıklanabilirler. Yani gün dediğimiz şey Yer’in kendi ekseni etrafındaki dönüşünün süresidir. Benzer şekilde ay Dünya’ya göre Ay’ın, yıl ise Güneş’e göre Yer’in tur süreleridir. Peki bu matematiksel niceliklerle tek ortak paydasının gün olduğu hafta kavramı da ne oluyor ve niye periyodu yedidir?

Ama yedinin serüvenine geçmeden önce hafta kelimesini ve kavramın kendisini de biraz irdelemek lazım. Semantik kökenine baktığımızda, Türkçe’de erken örnekleri 14. yy’a kadar takip edilebilen ‘hafta’ sözcüğü aslında Farsça’da yedi anlamına gelen ‘haft’ (heft okunur) kelimesinden türetilmiştir. Bu sözcüğü de ilk kez Avesta’da, Zerdüşt’ün dörtlüklerini topladığı ve kullandığı Hint-İran diline de adını veren kitapta görürüz (yani nereden bakılsa 3500 yıllık bir sözcüktür).

Bizim coğrafyamızda izi kolay sürülse de batı dünyasında bugün kullanılan ‘week’ kelimesine ulaşılması daha bir çetrefillidir. Kesin olarak bildiğimiz Romalılar’ın yüzyıllarca hafta kavramı olmadan gayet mutlu mesut yaşadıklarıdır. Fakat ne zaman Roma Ordusu 1. yy civarında Zerdüştlüğün bir mezhebi olan Mitraizm’le tanışmış, hafta kavramıyla beraber diğer kültürel öğelerini de benimsemeye başlamıştır. Ancak Romalılar’ın hafta kavramından pek haz aldıkları da söylenemez. Öyle ki bu kavram için kullandıkları kelimeler öylesine ve alelade sözcüklerdir. Bir süre ‘hebdomas (yedi gün)’ (Eski Yunanca hepta-‘dan türetme) bir süre de ‘septimanus (yedi kat)’ (Latince septa-‘dan türetme) demişlerdir. Yeri gelmişken ekleyelim, hafta anlamına gelen ve bugün hala kullanılan Fransızca ‘semaine’ ve İspanyolca ‘semana’ yine septimanustan türetilmişlerdir.

Mitras Rölyefi
Mitras Rölyefi

Street Design Week

plush | 16 May 2006 08:32

22-28 Mayıs tarihleri arasında Nişantaşı, Maçka ve Teşvikiye sokaklarında düzenlenecek olan bu etkinliği; Milano’da Zona Tortona, Londra’da ise Soho’da her yıl benzerleri düzenlenen uluslararası “sokak buluşmaları”na benzetebiliriz. Oralarda da olduğu gibi, ünlü tasarımcıların imzalarını taşıyan işler, caddelerde ve ara sokaklarda ansızın karşımıza çıkarken; çok sayıda genç yeteneğe de “bir kuruş ödemeden” tasarımlarını ünlü isimlerle yan yana sergileme fırsatı doğacak.

daha fazlası ise bu adreste street design week.