bildirgec.org

voyager hakkında tüm yazılar

Star Trek’lerin “en”leri

dkamoy | 17 July 2010 16:37

Eminim ki buralar çok sessiz olmasına rağmen, etrafta hatrı sayılır bir bilim kurgu meraklısı kitle var. Öyle bir kitle ki yazıp çizecek kadar vakitleri olamıyor. Çünkü bu tür ile ilgili bir şeyler yazmayı, gerektiği kadar ciddiye alıyorlar. Yanlış yunluş bir şeyler paylaşmak yerine, üzerinde düşünülmüş, konuşulmamış, doğru bilgi ve fikirleri paylaşmak istiyor tum ucandaire okurları. “Böyle olmayacaksa da yazmam daha iyi” diyorlar. Sonuç : az ve öz yazılar içeren bir ucandaire.org 🙂
Ben de yaklaşık 1 yıldır buraya yazmak istediğim ama özenmekten ötürü üşendiğim Star Trek‘lerle ilgili bir yazıyı ertelemekten nihayet vazgeçtim.
Sözün özü Uzay Yolu (Star Trek) hayranlarına sesleniyorum :
En sevdiğiniz Star Trek karakterlerini konuşalım diyor ve soruyorum;

newertech voyager

schizophrenia13 | 03 December 2008 12:20

newertech voyager
newertech voyager

newertech firmasının dünyanın ilk dört arayüzlü sata hdd beşiği olarak duyurduğu voyager, 2,5″ ve 3,5″ sataI/II hdd’leri destekliyor.

ürünün bazı özellikleri:

  • hot-swap
  • 5.28″ x 3.70″ x 2.68″
  • mac & pc uyumu
  • sata I/II
  • esata, firewire 800 (1394b), firewire 400 (1394a), usb 2.0/1.1 mini-b

Nükleer santral atıkları tehlikelidir de acaba enerji de elde edilebilir mi?

slipstream | 15 September 2008 23:51

Nükleer santrallerin reaktörleri, enerji üretiminin sonucunda yan ürün olarak yüksek dereceli tabir edilen atıklar üretirler. Bu atıklar genelde ileri derecede zırhlama gerektirecek kadar yüksek radyoaktiviteye ve yüksek sıcaklıklara sahiptirler. Bu tip atıklardan dünya genelinde yılda yaklaşık 12,000 ton üretilmektedir ve bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.

sıcaktan kızarmış plutonyum çekirdeği
sıcaktan kızarmış plutonyum çekirdeği

Bunları ömürlerinin sonuna dek bir mağarada saklamak yerine yapılabilecek şeylerin başında yeniden kullanmak gelmektedir. Sezyum 137, Strontium 90 vb. izotoplar çeşitli endüstrilerde, sağlıkta, gıdada ve güvenlik uygulamalarının yanı sıra radyoizotop termoelektrik jeneratörü tabir edilen sistemlerde zaten kullanılmaktadır.

Uzayda Türkçe

byhnvc | 14 October 2007 09:57

uzaylılar
uzaylılar

Evet Türkçe yi daha dünya üzerinde popüler bir dil yapamadan , başka gezegenlere sıçratmaya ilk adımımızı attık sayılır (: Nası yani ? Şöyle ki Abd nin yolladığı ve şuan 30. yıldönümü kutlanan insansız uzay mekiği voyager 1 ve 2 nin içinde dünyaya ait görsel öğeler yer alıyor . Onların içindede Türkçe olarak uzaylıya mesajımız yer alıyor . Bunu voyagerin sitesinden rahatlıkla dinleyebilirsiniz . Mesajı merak edenlere ise siteden dinlemeden yazayım ” Sayin Türkçe bilen arkadaslarımız sabah şerifleriniz hayırlı olsun!”

Voyager: Uzayda 13,000,000,000 km

KoRSaNaY | 09 September 2007 18:45

Voyager'lar 30 yılı geride bıraktı
Voyager’lar 30 yılı geride bıraktı

Uzaya önce Voyager 2, 20 Ağustos 1977’de fırlatıldı; hemen ardından da, 5 Eylül’de, Voyager 1 yola koyuldu. Yani bundan tam 30 yıl önce. Kağıt üstünde 5 yıl süreceği öngörülen görevin temel amacı Jüpiter ve Satürn’e daha yakından bakıp onlar hakkında bilgi toplamaktı. Ancak araçların yolculuk esnasında ‘başka uzaylılara rastlama ihtimali’ düşünülerek insanoğlu hakkında biyolojik ve kültürel veriler taşıyan altın-bakır plaklar kondu. Neler yok ki içinde. Balina seslerinden 55 dilde ‘merhaba’ya, erkek ve kadın insan çizimlerinden Back sonatına kadar.. Voyager‘lar elbette sadece bu işi yapmıyordu. 30 yıl boyunca 13 milyar km yol kattetiler ve 48 ay ve 4 gezegeni incelediler, fotoğrafladılar. Bunlar o güne kadar elde edilen en çok, en detaylı ve en doğru bilgilerdi. Voyager kardeşlerin yolculuğu orada bitmedi, uzayın derinliklerine doğru süzülmeye devam ettiler. Bugün Voyager 2, Güneş Sistemi’nin dışına çıkmış durumda. Kardeşi ise yıl sonuna doğru çıkacak. Ayrıntılı hikayeyi ve fotoğrafları merak edenler tıklasın…