bildirgec.org

uyap hakkında tüm yazılar

E-Devlet Hepimize Hayırlı Olsun

zaffhan | 17 September 2008 14:58

Hepimiz biliyoruz ki işlerin bilgisayar ortamında yürümesi günümüzün vazgeçilmezlerinden. En küçük esnaftan orta ve büyük kobilere holdinglere kadar özel sektör bilgisayar ortamında işlerine devam ediyor.
Tabiki devletimizde bundan geri kalmayarak işlerini bilgisayar ortamından yürütmek için büyük yatırımlar yapıyor bunlardan bazıları VEDOP , NERGİZ, POLNET, UYAP vs. . .
Peki bu yatırımlar hedefine ne kadar ulaşabildi.
Ben en yakından UYAP ı gördüm ve inceleme şansım oldu fikir olarak çok güzel fakat tam olarak kullanılabilirliği yok.
Geçenlerde bir icra müdürünü UYAP hakkında bir yetkili ile telefon görüşmesi yaparken gördüm yaklaşık 45 dk. konuştular icra müdürü sağ tıklaması gereken yeri bir türlü bulamıyordu yetkili ise işlemi yaptırmak için uğraşıyordu gerçekten içler acısı bir durum. Fakat sonunda müdür bey tıklanması gereken yeri buldu tıkladı ve işlemi yaptı işte şimdi asıl bomba patlıyor sistemin eksiklerinden dolayı UYAP ve NERGİZ arasındaki iletişim kopukluğu adresi veri tabanına taşıyamadı. Müdür belki sistemi tam kullanmayı bilmiyor fakat zaten kullansa da sistem tam çalışmıyor. Suç tıklayamayan müdürde mi? müdüre tıklamayı öğretemeyen devlette mi? Yoksa bu işe ayrılan bütçeyi boşa götüren sorumlulardamı .
Bunların hepsi bir yana diyelim ki sistem çalışıyor, hiç sorun yok peki bu sistemi kullanacak yeterli personelin varmı ? Hadi persenole de eywallah dedik personel hangi bilgisayarı kullanacak arşivlerde bekleyen bilgisayarlar daha hiç kullanılmadan teknelojiye yenik düşüyor. Bir çoğunun parçaları artık üretilmiyor. Diyeceğim şudur ki Türkiye bu hususta değil çağ atlamak ip bile atlayamıyor.
E-Devlet Hepimize Hayırlı Olsun..

Uyap Bize Uymadı

zaffhan | 23 May 2008 20:00

Adalet Bakanlığının Havelsana yaptırdığı java ile yazılan UYAP projesi bir çok ilde faaliyete geçti.
Şahsi görüşüm her ne kadar e-devlet projesi için önemli bir gelişme yada icra müdürlüklerinden mahkemelere işleri hızlandıracak bir proje olarak hayata geçirilmişsede başta alt yapının olmaması büyük sıkıntılar doğuruyor.
Tabiki her zaman olduğu gibi birilerinin oldukça iyi kazançları olduğu kanısındayım.
Bazen de kızıyorum yazılımı yapan firma yazılımın nasıl ne şekilde çalışacağını biliyor , çalışması için gerekli sistemin neden minimumda tutuyorsun . neden teknelojiye ayak uydurmuyorsun, böylemi e-devlet olacağız.Sen yazılımı bitirmeden bilgisayarları alır dağıtırsan 2 sene sonrada yazılımı piyasaya sürersen elindeki çoğu parçanın 3 yıl garantili olduğunu düşünürsek mükemmel bir hata derim.
Bu durumda UYAP işleri hızlandırmak yerine sürekli sorun vererek dahada yavaşlamaya sebebiyet verdi.
Bunların hepsini bir kenera bırakalım uyap hazır kullanabilecek personel nerede icra personeli hacze mi çıksın saatlerce dosya kaydetmeye mi uğraşşsın. Şimdi bilmeyenler soracak Uyap öncesinde dosya kaydı kara düzendi daha mı kolaydı diye tabiki kolaydı en azından esas defterleri donup kalmıyordu kalemde mürekkep olduğu sürece kayda devam. Ayrıca zaten avukatlar ve katipler kendi işini kendi görüyordu şimdi ise bir çok işlemi yapabilmek için yetkil şifreye (personelin şifresine) ihtiyaç var . piyasada o kadar işsiz var bilgisayar kullanmayı bilen işsiz var.
Bir hack saldırısı düzenlenirse sistem zarar görürse kimden ne hesabı soracağız java dediğimiz zaten açık kaynak kodlu.

internetten davanızı takip edin

La Sierra | 07 September 2007 16:07

Duruşmam ne zamandı?
Duruşmam ne zamandı?

Adalet Bakanlığı, bir süreden beri sessiz sedasız bir e-devlet hizmeti veriyor. UYAP (Ulusal Yargı Ağı projesi) kapsamındaki Vatandaş Bilgi Sistemi ile taraf olduğunuz bir davayı genel olarak web sitesinden takip edebiliyorsunuz. Bu siteden tarafı olduğunuz bir dava varsa, duruşmalarla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece davanız hukuk mahkemesi ya da ceza mahkemesindeyse “Adli Yargı“yı tıklamanız ; “İcra” ya da “İdari Dava” sözkonusuysa üst navigasyondaki bu butonları tıklamanız gerekiyor.

Güvenlik kodu girişi aşamasından sonra (Bu arada site güvenlik sertifikası hatası veriyor, işlem yapmanız için tarayıcının uyarısını gözardı edip devam etmeniz gerekiyor) mahkemenin bulunduğu ili ve adliyeyi seçip ardından mahkeme no’sunu seçmelisiniz. T.C. Kimlik No’nuzu da girdiğinizde dava dosyasının numarasını, duruşma tarih ve saatlerini ve duruşma aşamalarını görebilirsiniz.