bildirgec.org

umberto eco hakkında tüm yazılar

Umberto Eco

queennothing | 06 August 2010 13:23

Okuduğumuzu anlamak; anladığımız her bir cümlenin içindeki gizemi, yani başka manalara da gelebileceğini ve okumak eyleminin aslında sadece ‘öğrenmek’ten ibaret olmadığını kavramak ve okumak. Eco‘nun Açık Metin ile söylemek istediği bu değil elbette. Yine de, bu sade ve basit görüş, bilgi ve hatta davet, giriş kapısını içeri girebileceğimiz kadar aralıyor.
5 Ocak 1932 tarihinde, İtalya’da; Alessandria’da baba Giulio ve anne Giovanna’nın ilk ve son çocukları olarak dünyaya gelen Umberto Eco, henüz 8 yaşındayken; 1939 senesinde patlak veren II. Dünya Savaşı‘nın derinden etkilediği İtalya ve dünyanın bambaşka ve gerçek yüzüyle tanışmış oldu. Orduya çağrılan babası Giulio’nun gidişiyle, annesiyle bir başına kalan Umberto, babasının zorunlu olarak dağlık bir bölge olan Piedmontese’ye göç ettiler. Düşmanlığa, kahramanlık oyunlarına, ölüm kalım meselelerine şahit olan küçük Eco, 1945 senesinde, savaşın bitimine kadar ‘yetersizlik hissi’ yüzünden bunalıma girdi. Uzaklarda olan babasının yokluğu yüzünden kimliğini çıkarmakta güçlük çeken Eco, 14 yaşına dek, kendini ‘evinde güvende’ olarak gördü. Savaşın bitişi ve babasının eve dönüşüyle Eco ailesi, Umberto‘nun üniversite çağına gelmesiyle tekrar Alessandria’ya taşındılar. Umberto’nun avukat olmasını isteyen baba Giulio, oğlunun üzerinde nasıl bir baskı oluşturduğundan bi’haberdi ve genç Eco, babasının isteği üzerine hukuk bölümünü tercih etti. Avukatların geleceğinin parlak oluşundan ve her daim ekmek getirdiğinden bahseden baba Giulio, oğlunun hukuk bölümünden nefret etmesine sebep olmuştu ve Umberto, ne kadar denediyse de sonunda bölümünü bırakmaya karar verdi.

bilgi kıskançlığı

super hero | 03 July 2006 11:51

Kitaplarda, filmlerde, hatta bu tip konular kişisel ilgi alanıza giriyorsa kim bilir belki gerçek hayatta kara büyüyle ilgilenen biriyle karşılaştıysanız, hemen her büyücünün ortak tavrı o gizemli böbürlenmeyi, “Benim bildiklerimi sen bilemezsin, bilsen bile anlamazsın, anlasan bile bu o kadar büyük bir yüktür ki kaldıramazsın,” havalarını fark etmişsinizdir. Bu kadar güçlü bir bilgiye sahip olmalarına rağmen neden bütün dünyanın iyiliği için, hadi o bir yana, neden kendi çıkarları için kullanmadıkları anlamazsınız, ama büründükleri gizemli havadan, iki lafın arasına soktukları yabancı kelimelerden ve isimlerden etkilenip saygı duyarsınız.