bildirgec.org

uçma hakkında tüm yazılar

Uçmanın yeni adı Hovercraft !!!

Beacool | 09 March 2010 10:10

Kemerlerinizi bağlayın, uçuyoruz!
Kemerlerinizi bağlayın, uçuyoruz!

Hovercraft’ların tarihine hiç göz atma fırsatınız oldu mu? İlk hovercraft patenti, 1955 yılında İngiliz mucit Christopher Cockerell tarafından alınmış. Zamanının cidden çok ilerisinde bir dizaynın sonucu üretilmiş bir icattır kendileri. Amfibik yapısı ile bir ilk olmasının yanında o devirde toplu taşıma aracı olarak da gayet başarılı bir şekilde insana hizmet etmiş. Ta ki toplu ulaşımda rakipleri çok daha az yakıt tüketene ve tek dalda daha başarılı olmaya hedefleninceye kadar…

Birgün herkes uçacak demişmiydim?
Birgün herkes uçacak demişmiydim?

İsminden midir ya da kaderinden mi bilinmez ama yine bir ilk hovercraft’larda yaşanıyor. Bu karada ve suda giden ürünümüz artık uçabiliyor da! Rudy Heeman tarafından Yeni Zelanda’da tasarlanan bu icat Flying Hovercraft (bkz yazı sonu notu) gibi çok yaratıcı (!) bir isme sahip. Flying Hovercraft W.I.G. (wing in ground) adı verilen bir yapı sayesinde 70km hıza ulaşıldığında yerden üç metre havalanabiliyor. Bu noktada bir uçak gibi flap’larını kullanarak süzülebilen alet uçmayı son derece kişiselleştirmiş durumda. Hem de kaptanlık lisansı gerektirmeden…

Jetpack ile Geleceğe Hoşgeldiniz

sercani | 21 June 2007 12:14

GTA:San Andreas’ta bir askeri üsten çaldıktan sonra kahramanımızın kullanımına açılan jetpack’i oyunu oynayanlar bilirler, hatta normal zamanlarda hileye başvurarak klavyeden “rocketman” yazarak bu süper alete kavuşma şansımız vardı. “Ulan bu aletten olacaktı ki neler yapardık” gibilerinden dileklerimiz artık gerçek çünkü buradaki fotoğraflardan ve buradaki videolardan göreceğiniz üzere bu alet artık gerçek. JetPack International firmasının hazırladığı hidrojen peroksit ile çalışan bu aletlerin bazıları henüz deneme ve tanıtım aşamasında, ama bu zamazingolardan bir tanesini bu sene 11 aralıktan sonra sıkı bir eğitim kursu da içeren bir paketle birlikte toplamda $200.000’a alabilmek mümkün.

Bu satın alabileceğiniz aletin maksimum uçuş süresi 19 dakika, azami hızı saatte 83 mil, yani bu 19 dakika içerisinde 27 mil uzaklığa gidebiliyorsunuz. Halen geliştirme aşamasında olduklarını hatırlatalım, yani aletler geliştirildikçe bu süreler de uzayabilirler. İşin güzel tarafı bu aletler oldukça ucuz olan jet yakıtlarıyla çalışıyorlar. 11 aralıktan sonra benzinliğe bu aletlerle inip “abi depoyu fulle” diyen kişilerle karşılaşırsanız şaşırmayın 🙂 Ayrıca 60’lı yıllarda Bell Aerosystems’in geliştirdiği $250.000’lık Rocket Belt‘e de bir göz atmanızda fayda var.Ancak bu alet sadece 30 saniye havada kalabiliyormuş, yakıtı çok pahalıymış ve tehlikeliymiş, yani $250.000’ınız varsa Rocket Belt yerine JetPack’i tercih edin artan $50.000’ınızı da bu aleti sizlere tanıtan bana gönderin 🙂