bildirgec.org

ton hakkında tüm yazılar

Dünyanın en yeni enstrümanı!

Beacool | 18 May 2010 12:24

Geleneksel Japon Müziği
Geleneksel Japon Müziği

Kaç tane enstrüman çalabiliyorsunuz? Peki biraz daha kolaylaştıralım kaç enstrüman ismi biliyorsunuz? Peki bu bildiğiniz enstrümanların arasında en yenisinin bile çok yaşlı olduğunu biliyor muydunuz? Her nedense artık yeni bir enstrüman çıkmıyor piyasaya. Sanırım piyasa elektronik müzik furyasıyla gerçek tınıların güzelliğini unuttu. Teknolojik bir çağda bu kaçınılmazdı…

Otomatone!
Otomatone!

Teknoloji demişken teknolojiyi ve el becerisini birleştiren yeni bir enstrümanla karşı karşıyayız. Kendisi ilk bakışta ciddi anlamda espri konusu olabilecek bir yapıya sahip. Ayrıca çok da güzel tınılar çıkarabilecek bir şeye de benzemiyor. Hatta bireysel olarak izlediğim tanıtımında üreticisinin elinde bile kötü sesler çıkarmış bir ürün. Ama… (bkz yazı sonu notu)
Novmichi Tosa tarafından yaratılmış ve Otamatone olarak isimlendirilmiş bu yeni enstrüman (demek ne kadar doğrudur oda ayrı bir konu) aynı bir kemençe gibi tutuluyor. Yapı olarak üst kısmında bir nevi klavyesi, alt tarafında ise insan ağzına benzeyen yapısıyla onu çalan Otomatonist (ben uydurdum) in maharetine göre şekillere bürünebilen bir yapıya sahip. Bu şekilde onda ustalaşanlar arttıkça ciddi anlamda farklı tatlar duyabileceğimizi düşünüyorum.

ton balığının nesli göz göre göre tükeniyor

xerre | 20 April 2009 19:33

ton balığını sever misiniz?
bu soruya sanmıyorum ki “evet” diyenlerden daha fazla kişi “hayır nefret ederim” desin.
orkinos ya da diğer adıyla ton balığı, balık çeşitleri arasında en çok sevilen ve tercih edilen türler arasındadır. ve pratik kullanıma uygun konservelerde satılmasının ardından suşi yapımında da kullanılması ton balıklarını, tüketimi en fazla olan balık konumuna getirdi. bu aşırı tüketimin doğal sonucu olarak Fransa ve diğer AB üyesi ülkelerdeki yasadışı ve aşırı avlanmadan ötürü 2012 yılına kadar ton balıklarının nesli tükenecek.

dondurulmuş ithal orkinoslar
dondurulmuş ithal orkinoslar

joponya’daki suşi tüketiminin giderek artmasından dolayı balıkçılar, artan talebi karşılayabilmek için yeni yöntemlere başvuruyor. bunlardan en yaygını ise av esnasında yasadışı olarak keşif uçakları kullanmak.
doğal hayatı koruma vakfı‘nın (wwf) yayınladığı raporda güncel avlanma teknikleri değiştirilmez ve aşırı avlanmanın önüne geçilmezse 2012 yılına kadar ton balıklarının soylarının tükeneceğini dile getiriliyor.

kullanışlı bir birim çevirici

beyrek | 30 April 2007 21:17

DAMLAYAN MUSLUK LÜTFEN! ONARIN

admin | 29 March 2007 10:17

Susuzluğun henüz ne demek olduğunun aslında pek farkında değiliz.Ama gelecekte susuz ve kurak günlerin bizleri beklediği kesin.Acaba sususluğa çözüm olarak şimdiden birşeyler yapsak gelecek nesillere veya bizlere ilerki günlerde ne kadar katkısı olur bilemiyorum.Ama mutlaka evlerimizde de çok basit tasarruflarla geleceğimize katkıda bulunacağımıza inanıyorum.Hiç değilse yeni nesillere örnek olalım ilk önce damlatan muslukların onarımı ile başlayalım ne dersiniz,çünkü damlayan bir musluk ayda 1.5 ton su tüketir.