bildirgec.org

takunya hakkında tüm yazılar

MİZAH & KARİKATÜR

akoni | 03 September 2012 11:00

İlk karikatür İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Fakat kelimenin İtalyanca caricatura sözcüğünden türeme olduğunu ve mecazi anlamda abartmak, alay etmek anlamına geldiği bilinmektedir.
Yani karikatürcü ancak yeterince tanınmış kişilerle veya olaylarla alay edebilir. Bunun için, bir yüz karikatürü, tıpkı vücudu büyülten ya da daraltan panayır aynaları gibi, insanı biçimsizleştirir. Tıpkı karnaval maskeleri gibi bazı ayrıntıları da iyice abartır. Hayvanlarla bazı benzeyişler de insanları güldürebilir; zaten bu gözde politikacılarla alay etmek için sık sık kullanılan bir yöntemdir. Karikatür sadece davranışları değil, anlatılan sahneyi canlandırarak bizi güldüren ve biri ötekinin değişik biçiminden ibaret iki desen arasında neler olup bittiğini anlamamızı sağlayan, hayal gücümüzdür. Buna şaka, alay, latife veya nükte denilebilir.

Şükran Sana Turkish Airlines…

uykusuz kutup ayisi | 20 January 2010 13:05

Geçen gün bir ilk gerçekleşti ve ayrılıkçı pek Katalan Barça‘nın sponsorluğunu Turkish Airlines resmen aldı. İmzalar atıldı ve hep birlikte dünya evine girildi. (en nefret ettiğim deyim)

Bundan haftalar önce değerli Barselona futbolcularını taşıyan pek Airlines – “Turkish” onların şerefine ayrılıkçı anonslar yaparak ispanyol halkının gözünde zaten eğriti bir imaj bırakmıştı. (1)

takunyamın tıkırtısı

nazokiraze | 05 December 2008 09:45

Hamam kültürü olanlar herkesten daha iyi bilir takunyayı. Biz ev yerine hamamlarda banyo yaparak büyüdügümüz için takunya gayet iyi bildigim bir şeydir, tıkır tıkır azmı giydik özledim vallahi…

Çiçekli elbiseli, sudan elleri ayakları buruşmuş mis kokan orta yaşlı keseci teyzelerden, ortaya kurulan nasıl yaptıklarını anlayamadıgım biçimde metrelerce uzayan borularıyla kış günü deli gibi yanan sobadan,hamam tasından, tabiki gazozdan daha çok ünlüdür takunyalar hamam aleminde..

Ancak hamam takunyaları öyle gösterişli, güzel deildir ve hep ayaga büyük gelir. Çok çirkindir ve kimbilir kaç ayaga giyilmiştir ancak hamamda giyilmesi mecburi bir şeydir .

Tabi Osmanlı döneminde kullanılan sedek kakmalı, altınlı, elmaslı, gümüşlü takunyaları kullanmak kısmet olmadı bana. Ancak gelin hamamlarında gösterişli takunyalar gördüm gelinlere giydirilen, çeyizleri için özel yaptırılmış olan..

Takunyacı halit paşa…

| 19 December 2006 23:08

sanatsal bir muhabbet esnasında muhabbet konu takunyacı halit paşaya geldi ordan bir arkadaş şöyle bir olay anlattı bir zamanlar çok eski zamanlar bir adam varmış ayakkabıcı bununda bir oğlu varmış halit diye adam ayakkabı satarak kazandığı paralarla çocuğunu medreseye yollamış bu çocuk medresede bir gün abdest almak için gusulhaneden çıkarken takunyalarından birinin ipi kopmuş ve hemen orda takunyayı tamir etmeye koyulmuş kendisinin babasının ayakkabıcı olduğunu bilen talebeler buna gülüp takunyacı demişler ve ondan sonra bizim halit in adı takunyacı halit olmuş sonra kendisi ilim yoluna baş koyarak paşalığa yükselmiş arkadaş bu şekilde olayı anlattıktan sonra bu hikayeyi bilmeyen varmıydı diye sordu ben biliyorum dedim zaten yıllardır hep böyle hikayeler dinliyordum…