bildirgec.org

soprano hakkında tüm yazılar

yma sumac : 9 oktav ses aralığına sahip olduğu rivayet edilen ses sanatçısı…

biSGen | 03 November 2008 12:37

yma sumac
yma sumac

dünyada sesi 9 oktav olan tek ses sanatçısı kim biliyor musunuz? 1922 yılında Peru’da dünyaya gelen ve halen abd’de California’da yaşayan ünlü diva ; yma sumac….

yma sumac
yma sumac

bu yukarıda yazan yazı, geçenlerde benim posta kutuma düştü. Biraz araştırdım ve çeşitli çelişik ifadelere rastladım. Sözgelimi şurada( vikipedia ) yazan bilgiye göre yma sumac’ın ses aralığı 9 oktav değil de 5 oktavmış…

bu arada bilmeyenler için bir küçük bilgi…
oktav nedir?
kabaca şöyle anlatabilir; piano klavyesindeki do notasından hemen sonraki do’ya kadar olan bölüme biz 1 oktav diyoruz. alttaki resimdeki org 6 oktav sese sahip mesela…

OKTAV
OKTAV

Yalnızlığın Sesi…

linet | 05 November 2007 10:26

Dünya dışından bir ses dedi filmdeki adam, dinlemiştim sanırım daha önce bu sesi öylesine tanıdıktı ki, evet bu oydu Callas dünyaca ünlü ses..

Dün akşam izlediğim filmde hayatın son dönemi kısaca anlatılıyordu, sadece son döneme değinilerek tüm hayatını etkileyen olaylar öyle bir sadelikle verilmişti ama bir o kadar da etkileyici, insanı vuruyordu, acıtıyordu. Yaşadığı aşk, terkedilişi, terk edilmesine rağmen hala tutkuyla sevmesi..

Sıradan hayatlar yaşadığımızı düşünürüz değil mi? Sadece kendimizin acı çektiğini, kimsenin derdinin bizden fazla olamayacağını düşündüğümüz o çaresiz anlarımızda böyle muhteşem hayat yaşadığını düşündüklerimize bakmamız insanı gerçekten şaşırtıyor. Düşünseniz muhteşem bir ses, takdir edilmiş bir sanat, karşılığını para olarak almış bir yetenek, güzel bir kadın, ama hayat hiç kolay değil.. Operayı bıraktıracak kadar büyük bir aşk ve bu aşkı tarafından terkediliş..

Flüt (yan)

biSGen | 25 June 2007 15:45

Özür dilerim bazıları kızıyor ancak böyle (Yan) yazmak zorunda kaldım. Anlayışınız için teşekkürler. Bu konu özellikle müzikle ilgili forumlarda çok tartışıldı ve ben çok yoruldum. En nihayetinde “Kelimeler : gerçeğin beceriksiz avcıları” sözünden yol alarak anlayış talebimi yineliyorum. Genel olarak flüt denilince hele ki müzikle uğraşmayan insanların aklına hemen okullarda öğretilen “Blokflüt” geliyor. Oysa o tanımlama da yanlış bir tanımlamadır. Zira “Blokflüt” bir topluluk adıdır ve Soprano, tenor,alto, bass gibi çeşitli türleri vardır. Okullarda kullanılan flütler –çoğunlukla- bu topluluğa ait soprano flüt’tür. Neyse uzatmadan gireyim konuya; daha önce keman ve çello eğitimi için nota paylaşımı yapmıştım. Bu seriye Flüt için nota bulabileceğiniz bazı sayfalarla devam etmek istiyorum.