bildirgec.org

settar tanrıöğen hakkında tüm yazılar

Nokta (2008)

hija de la luna | 07 August 2011 10:49

Tabutta Rövoşata, Cenneti Beklerken, Çamur, Filler ve Çimen gibi filmlerden tanıdığımız Derviş Zaim‘den soluksuz izleyebileceğiniz bir film daha: Nokta !

Gelenksel sanatı sinemasında kullanan Zaim, hat sanatını filmin merkezine oturtarak tıpkı hat sanatındaki kusursuz hatları yakalamak ister gibi kusursuz görüntüleri yakalamaya çalışmıştır. Fim Tuz Gölü’nde geçmektedir.
Tek plan ile çekilmiş filmde uzun zaman önce işlemiş olduğu suçtan ötürü acı çeken, vicdanı ile yüzleşip, vicdanından kaçamayan bir adamın sürüklendiği “nokta” anlatılıyor.

Kekilli’den anne-oğul dramı; Die Fremde (2010)

queennothing | 15 December 2010 17:35

Aktris Feo Aladag‘ın ilk yönetmenlik deneyimi olan Türk-Alman ortak yapımı “Die Fremde” (When We Leave/ Ayrılık), 2010 senesinde vizyona girdi. Berlin ve İstanbul’da çekilen film, çeşitli film festivallerinde 20’ye yakın ödül kazanırken, Oscar Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film Oscar’ına aday adayı oldu. Filmde Sibel Kekilli, Nizam Schiller, Derya Alabrora, Settar Tanrıöğen, Tamer Yiğit, Almila Bağrıaçık, Florian Lukas, Serhad Can, Nursel Köse ve Ufuk Bayraktar rol alıyor.

Berlin’de yaşayan Umay, evlenir ve kocasıyla birlikte İstanbul’a yerleşir. Mutsuz bir birliktelik yaşayan genç kadın, gördüğü şiddete dayanamaz ve oğlu Cem’i de yanına alarak tekrar ailesinin yanına, Berlin’e döner. Kocasını terkederek yeni hayat umuduyla babaevine dönen Umay ne yazık ki hayal kırıklığına uğrayacak, başta ailesi olmak üzere yakın çevresi tarafından ‘namus’ gerekçesiyle kocasına geri dönmesi için baskı görecektir.

Kader (2006)

queennothing | 09 November 2010 18:20

Ülkemizin değerli sinemacılarından Zeki Demirkubuz‘un hem senaristliğini, hem yönetmenliğini yaptığı 2006 çıkışlı sinema filmi “Kader“, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri’ne, İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü’ne ve En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri’ne, Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülleri’ne ve Almanya’da gerçekleşen Nuremberg Film Festivali’nde hem jüri, hem de seyirciler tarafından En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görüldü. Filmde Ufuk Bayraktar, Vildan Atasever, Engin Akyürek, Erkan Can, Müge Ulusoy, Ozan Bilen ve Settar Tanrıöğen gibi isimler rol alıyor. Kader’in devamı için bkz. “Masumiyet“.

Turkish History X: Çoğunluk (2010)

| 01 November 2010 12:39

Çoğunluk, “Yeni Sinemacılar” ekibinden olan Seren Yüce’nin ilk yönetmenliği. Başrollerindeyse Settar Tanrıöğen (ekibin önceki işleri “Takva”da da rol almıştı), Bartu Küçükçağlayan, Esme Madra mevcut. Kısacık bir rolde Erkan Can’ı görmek de mümkün (ki o da ekibin, yani “Yeni Sinemacılar”ın bir üyesi; ekibin önceki işleri Takva, D.A.Kısa Paslaşmalar ve Gemide’de başroldeydi).

Önce ekip hakkında biraz bilgi verelim. Zira Seren Yüce, bu ekipte. Yeni Sinemacılık Serdar Akar, Önder Çakar ve Sevil Demirci tarafından kurulmuş bir film yapım şirketi. Sonraları ekibe Seren Yüce gibi bağımsız sinemaya ilgi duyan yönetmen adayları katıldı. Serdar Akar ekipten ayrılalı epey oldu. Fatih Akın, Erkan Can gibi isimler kağıt üstünde olmasa da desteklerini sürdürüyorlar. Ekip, 90’larda toplandı ve “Yeni Sinemacılık” hareketini oluşturdu. Amaçları tıkanan sinemaya özgün bir şekil vermek ve bakir konuları alıp beyazperdeye yansıtmak. Temel hedefleri Türkiye’nin sosyal, ekonomik, politik, kültürel durumundan bir kesit alıp perdeye aktarmak. Ekip bu hedefle “Laleli’de Bir Azize”, “Gemide”, “Maruf”, “Takva”, “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” ve en son “Çoğunluk” filmlerini kotardı. “Çoğunluk” dışındaki filmler ekibin yazıp bir kişinin çektiği filmlerdi. “Çoğunluk” gene hareketin kurucularından değilse de üyelerinden olan Seren Yüce tarafından yazıldı ve yönetildi.

Çoğunluk, Türkiye’de yaşayan ort sınıf-üst sınıf arasında bir yerlerde olan bir ailenin yaşamına odaklanıyor. Filmin Venedik’te ödül alması (Seren Yüce- Geleceğin Aslanı) ve Altın Portakal’dan 3 büyük ödülü (Erkek Oyuncu, Film, Yönetmen) almasının haklı bir nedeni var: Hareketin amacına uygun olarak pek dokunulmayan (gerçi dizilerde sık sık irdelenen) ayrıntıları alıp sosyolojik gözlemle başarılı bir şekilde yansıtmasında yatıyor.

Öncelikle bir olumsuz eleştiri… Açıkçası ekibin 90’ların (aslında sinemamızın) önemli işleriyle bu filmi karşılaştırdığımızda diğerleri karşısında sönük kalıyor Çoğunluk. Gene de S.Yüce, Y.Sinemacılık hareketinin özünü kavramış ve buna paralel şekilde çekmiş filmi. Görüntü yönetmenliği, sanat yönetmenlikleri idare eder bir biçimde. Bu tür filmlerde görüntü yönetmenliği hep daha kaliteli ve başarılı olur. Bu kez tam öyle olmamış. S.Yüce’yi ise yönetmenlikten çok senaristlikte başarılı buldum. Aslından hepsinden de öte gözlemde ve sosyolojide çok başarılı. Emile Zola’nın kurucusu olduğu naturalizm akımının izlerini görmek mümkün bu filmde.

Vavien

exorientelux | 12 April 2010 10:09

Başroldeki isimlere bakınca komedi izlenimi veren ama özünde güldürmek dışında çok başka dertleri olan Vavien, Yağmur ve Durul Taylan biraderlerin yönettiği 2009 yılı yapımı Türk sinemasının yüz akı filmlerinden biri.

Tokat Erbaa’da abisiyle beraber kendi elektrikçi dükkanlarında çalışan Celal (Engin Günaydın), yaşamının tek düzeliğinden sıkılmış, bol para ve başka gönül maceralarıyla hayatın tatlı taraflarını yaşama isteğinde olan sıradan bir adamdır. Bu arzusunda karısını en büyük engel olarak görmektedir. Almanya’da yaşayan babasının gönderdiği paraları kocasından habersiz saklayan Sevilay ise (Binnur Kaya), yurdum topraklarında fazlasıyla rast gelinebilecek evi ve ailesi dışında bir hayatı olmayan ve dahasını da düşünemeyen basit bir ev hanımıdır. İkilinin tek yaprak sallanmayan hayatında Celal’in bu gidişe bir son verecek planıyla ufaktan esintiler gelmeye başlar.

Takva (2006)

queennothing | 02 January 2010 10:34

Senaryosunu Önder Çakar‘ın yazdığı, yönetmenliğini Özer Kızıltan‘ın üstlendiği 2006 çıkışlı sinema filmi “Takva“, Türk Sineması‘nın son zamanlarda verdiği en değerli yapımlardan biri. Erkan Can‘ın başrolünde yer aldığı filmde Güven Kıraç, Meray Ülgen, Engin Günaydın, Öznur Kula gibi isimler rol almakta. Film, Antalya’da gerçekleşen 43. Altın Portakal Film Festivali’nde tam 8 dalda ödül kazandı.

Muharrem, mütevazı bir mahallenin gösterişsiz bir evinde yaşayan kendi halinde bir adamdır. Mahalle sakinlerince güzel ahlakıyla bilinen Muharrem, dinine çok bağlı bir Müslüman’dır. İbadetini aksatmadan yerine getiren ve her türlü kötülükten sakınan genç adam dürüstlüğü sayesinde bağlı bulunduğu tarikat liderinin ilgisini çeker ve onun özel işlerini yapmaya başlar. İşi gereği elinde sürekli başkalarının parasını bulunduran Muharrem, bu para hakkında en küçük bir art niyet sahibi olmazken, rüyaları bambaşka bir yol almaktadır.

Polis (2007)

yunus93 | 31 July 2009 18:06

Filmin yönetmenliğini Onur Ünlü yapmaktadır.

Musa Rami, teşkilatın en başarılı polislerinden biridir. Ancak Musa Rami’nin hayatı, İzmitli bir mafya ile başı belaya girince aniden değişir. Kendisine ve ailesine yönelik sürekli tehdit altındadır. Bu arada Musa, yanına üniversite tezi için gelen Funda’ya aşık olur. Bütün bunlar yetmezmiş gibi Musa bir de beyin tümörüne yakalanmıştır ve sadece 2 aylık ömrü kalmıştır.

NOKTA fragmanı yayınlandı

ewrenjfm | 16 May 2009 14:50

Başrollerini Mehmet Ali Nuroğlu, Serhat Kılıç, Mustafa Uzunyılmaz ve Settar Tanrıöğen’in yaptığı, Derviş Zaim’in yönettiği NOKTA filminin fragmanı gösterime girdi. Film 5 Haziran 2009 da gösterime girecek. Ayrıca filmde Osmanlı hat sanatına büyük ölçüde yer verilmiş. Filmin fragmanı için buraya tıklayınız. Ayrıntılı bilgi için buraya veya buraya tıklayabilirsiniz. iyi seyirler…

Eşkıya

Nosy | 23 August 2008 11:55

Eşkıya 1996 yapımı bir Türk filmidir. Yönetmenliğini Yavuz Turgul yapmıştır. Başrollerinde ise Şener Şen ve Uğur Yücel oynamakta. Filmin konusu ise şöyle: Türkiye’nin doğusunda bir hapishanede 35 yıl hapis cezasını çektikten sonra Baran (Şener Şen), köyüne döner. Fakat köyü artık baraj suları altında kalmıştır. Baran geçmişinin izini sürerken, en yakın arkadaşının ihaneti yüzünden hapis yattığını öğrenir. Bu kişi aynı zamanda Baran’ın çocukluk aşkı olan Keje’yi de İstanbul’a kaçırmıştır. Baran bu olay üzerine hiç bilmediği İstanbul’a doğru yola çıkar. Yolculuğu sırasında, trende Cumali (Uğur Yücel) ile tanışır. Cumali ise beyoğlunun arka sokaklarında büyümüş,pavyon, kumarhane, uyuşturucu ortamı içinde yaşayan, mafyanın bir üyesi olmaya çalışan biridir .