bildirgec.org

erkan can hakkında tüm yazılar

Çakal (2010)

queennothing | 22 October 2011 23:55

Yönetmen Erkan Kozan’ın yönetmenliğini yaptığı sinema filmi “Çakal“, 2010 senesinde gösterime girdi. Senaryosu Sertan Telli tarafından yazılan filmde 1985 doğumlu aktör İsmail Hacıoğlu, sinemamızın değerli isimlerinden Erkan Can, Uğur Polat, Cüneyt Türel, Naci Taşdöğen, Damla Sönmez, Haldun Boysan, Turgay Tanülkü, Çetin Altay, Ümit Çırak, Ufuk Bayrak ve Ayhan Eroğlu gibi isimler rol alıyor. Hafiften “Trainspotting” havası veren film, son dönem Türk Sineması’na verilmiş değerli eserlerden biri.

Kader (2006)

queennothing | 09 November 2010 18:20

Ülkemizin değerli sinemacılarından Zeki Demirkubuz‘un hem senaristliğini, hem yönetmenliğini yaptığı 2006 çıkışlı sinema filmi “Kader“, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri’ne, İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü’ne ve En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri’ne, Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülleri’ne ve Almanya’da gerçekleşen Nuremberg Film Festivali’nde hem jüri, hem de seyirciler tarafından En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görüldü. Filmde Ufuk Bayraktar, Vildan Atasever, Engin Akyürek, Erkan Can, Müge Ulusoy, Ozan Bilen ve Settar Tanrıöğen gibi isimler rol alıyor. Kader’in devamı için bkz. “Masumiyet“.

Çakal Filmi Sosyal Medyada!

Sisi | 02 November 2010 10:00

Başrollerini İsmail Hacıoğlu, Uğur Polat ve Erkan Can’ın paylaştığı, Türkiye’de kara film akımını temsil eden, 17 Aralık’ta gösterime girecek olan Çakal Filmi, İsmail Hacıoğlu tarafından canlandırılan “Akın” karakterinin karanlık dünyalarda var olmaya çalışmasını anlatıyor. Naci Taşdöğen, Çetin Altay, Damla Sönmez, Cüneyt Türel’in de yer aldığı filmin oyuncu ekibi oldukça güzel. Üstelik gazetede okuduğum habere göre filmin prodüksiyon şirketi Filmaltı da “sosyal medya” ile oldukça içli dışlı. Facebook sayfalarından galaya davetiye verecek olmaları dışında açılış sayfasından repliklerin dinlenebiliyor olması beni acayip cezbetti. Çakal Filmi Facebook sayfası

Turkish History X: Çoğunluk (2010)

| 01 November 2010 12:39

Çoğunluk, “Yeni Sinemacılar” ekibinden olan Seren Yüce’nin ilk yönetmenliği. Başrollerindeyse Settar Tanrıöğen (ekibin önceki işleri “Takva”da da rol almıştı), Bartu Küçükçağlayan, Esme Madra mevcut. Kısacık bir rolde Erkan Can’ı görmek de mümkün (ki o da ekibin, yani “Yeni Sinemacılar”ın bir üyesi; ekibin önceki işleri Takva, D.A.Kısa Paslaşmalar ve Gemide’de başroldeydi).

Önce ekip hakkında biraz bilgi verelim. Zira Seren Yüce, bu ekipte. Yeni Sinemacılık Serdar Akar, Önder Çakar ve Sevil Demirci tarafından kurulmuş bir film yapım şirketi. Sonraları ekibe Seren Yüce gibi bağımsız sinemaya ilgi duyan yönetmen adayları katıldı. Serdar Akar ekipten ayrılalı epey oldu. Fatih Akın, Erkan Can gibi isimler kağıt üstünde olmasa da desteklerini sürdürüyorlar. Ekip, 90’larda toplandı ve “Yeni Sinemacılık” hareketini oluşturdu. Amaçları tıkanan sinemaya özgün bir şekil vermek ve bakir konuları alıp beyazperdeye yansıtmak. Temel hedefleri Türkiye’nin sosyal, ekonomik, politik, kültürel durumundan bir kesit alıp perdeye aktarmak. Ekip bu hedefle “Laleli’de Bir Azize”, “Gemide”, “Maruf”, “Takva”, “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” ve en son “Çoğunluk” filmlerini kotardı. “Çoğunluk” dışındaki filmler ekibin yazıp bir kişinin çektiği filmlerdi. “Çoğunluk” gene hareketin kurucularından değilse de üyelerinden olan Seren Yüce tarafından yazıldı ve yönetildi.

Çoğunluk, Türkiye’de yaşayan ort sınıf-üst sınıf arasında bir yerlerde olan bir ailenin yaşamına odaklanıyor. Filmin Venedik’te ödül alması (Seren Yüce- Geleceğin Aslanı) ve Altın Portakal’dan 3 büyük ödülü (Erkek Oyuncu, Film, Yönetmen) almasının haklı bir nedeni var: Hareketin amacına uygun olarak pek dokunulmayan (gerçi dizilerde sık sık irdelenen) ayrıntıları alıp sosyolojik gözlemle başarılı bir şekilde yansıtmasında yatıyor.

Öncelikle bir olumsuz eleştiri… Açıkçası ekibin 90’ların (aslında sinemamızın) önemli işleriyle bu filmi karşılaştırdığımızda diğerleri karşısında sönük kalıyor Çoğunluk. Gene de S.Yüce, Y.Sinemacılık hareketinin özünü kavramış ve buna paralel şekilde çekmiş filmi. Görüntü yönetmenliği, sanat yönetmenlikleri idare eder bir biçimde. Bu tür filmlerde görüntü yönetmenliği hep daha kaliteli ve başarılı olur. Bu kez tam öyle olmamış. S.Yüce’yi ise yönetmenlikten çok senaristlikte başarılı buldum. Aslından hepsinden de öte gözlemde ve sosyolojide çok başarılı. Emile Zola’nın kurucusu olduğu naturalizm akımının izlerini görmek mümkün bu filmde.

Takva (2006)

queennothing | 02 January 2010 10:34

Senaryosunu Önder Çakar‘ın yazdığı, yönetmenliğini Özer Kızıltan‘ın üstlendiği 2006 çıkışlı sinema filmi “Takva“, Türk Sineması‘nın son zamanlarda verdiği en değerli yapımlardan biri. Erkan Can‘ın başrolünde yer aldığı filmde Güven Kıraç, Meray Ülgen, Engin Günaydın, Öznur Kula gibi isimler rol almakta. Film, Antalya’da gerçekleşen 43. Altın Portakal Film Festivali’nde tam 8 dalda ödül kazandı.

Muharrem, mütevazı bir mahallenin gösterişsiz bir evinde yaşayan kendi halinde bir adamdır. Mahalle sakinlerince güzel ahlakıyla bilinen Muharrem, dinine çok bağlı bir Müslüman’dır. İbadetini aksatmadan yerine getiren ve her türlü kötülükten sakınan genç adam dürüstlüğü sayesinde bağlı bulunduğu tarikat liderinin ilgisini çeker ve onun özel işlerini yapmaya başlar. İşi gereği elinde sürekli başkalarının parasını bulunduran Muharrem, bu para hakkında en küçük bir art niyet sahibi olmazken, rüyaları bambaşka bir yol almaktadır.

yedi kocalı hürmüz

nazokiraze | 08 December 2009 17:26

Az evvel döndüğüm Yedi Kocalı Hürmüz filminin burada olmadığını farkettim ve yazmak istedim.

Üç haftada bitirilmiş 2,5 milyon dolarlık bir yapım olan Yedi Kocalı Hürmüz gerek dansları gerek dekorlar ve kıyafetleriyle tam bir görsel şölen havasında masalsı bir yapım. 5. Boyut Stüdyoları tarafından yapımı üstlenilen filmde bilinen hikaye işleniyor, Hürmüz, kocaları ve gelişen olaylar.

Filmi izleyenler Haluk Bilginer’den Erkan Can’a, Erol Günaydın’dan Betül Arım’a, Müjdat Gezen’e, Gülse Birsel’e kadar pek çok yıldızı görme şansı yakalayacaklar. Ayrıca genç oyunculardan Sarp Apak, Mehmet Ali Alabora ve Öner Erkan da filmde yer alıyor. Yönetmen:Ezel Akay

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar (2000)

queennothing | 24 November 2009 12:25

Serdar Akar‘ın yönetmenliğini yaptığı, Önder Çakar‘ın senaryosunu yazdığı, Fahir Atakoğlu‘nun müziklerini yaptığı başarılı bir Türk Sineması örneği olan 2000 çıkışlı “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar“da 2007 senesinde hayatını kaybeden aktör Savaş Dinçel, Erkan Can, Müjde Ar, Uğur Polat, Şahnaz Çakıralp, şarkıcı Rafet El Roman, Sezai Aydın, İsmail İncekara, Bülent İnal, Fatih Akyol, Emrah Elçiboğa gibi isimler rol alıyor.

Başarılı olacağına gönülden inandıkları Esnafspor’un, eski sporculardan Hacı ve takımın başantrenörü olan Çetin, Amatör Takımlar Ligi’nde şampiyonluk elde edebilmek için çalışmalara başlamıştır.
Takım çalışmalarını yakından takip eden Hacı, yaşını almış bir hayat kadını olan Aynur’la yıllardır paylaştığı yalnızlığına katlanamaz hale gelmiş, Aynur için kabul etmesi imkansız olan evlilik teklifi üzerinde ısrar etmektedir.

Sinema Emekçilerinin “Hareket Noktası”

queennothing | 18 November 2009 09:43

1978 senesinde onbir sinema emekçisi tarafından kurulan Sinema Emekçileri Derneği SİNE-SEN, bugüne kadar düzenlediği atölye çalışmaları olsun, sinema sektöründe bulunan insanların haklarını korumak ve Türkiye’de sinema sanatına gerektiği övgüyü gösterebilmek adına yüzlerce projeye evsahipliği yaptı.
Özellikle sinema sektöründe görev alan kimselere (oyuncular, yönetmenler, set işçileri gibi) gösterdiği özenle tanına SİNE-SEN, 16 Kasım 2009, Salı günü gerçekleştirdiği açılışla misyonunu bir kez daha göstermiş oldu.
Şişhane’de ikamet eden Mozaik ve Çini Altgeçidi’ni sinema sektörü çalışanları için düzenleyen SİNE-SEN, ‘Hareket Noktası‘ adını verdiği bu geçitte provalardan, internet bağlantısına, toplantı salonlarından, film izleme sistemine kadar türlü imkanlar sağlamakta.

Ana teması ‘sinema emekçilerinin buluşma, tanışma, uzun vadede paylaşım noktası’ olan merkez, 16 Kasım Salı günü, saat 16:00’da Mustafa Alabora‘nın konuşmasıyla açıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan ve bir çok sinema emekçisinin (Erkan Can, İlyas Salman, Ezel Akay) katılııyla gerçekleşen açılıştan sonra geçit, aktif olarak hizmet veriyor.

Yaşamın Kıyısında (2007)

queennothing | 11 September 2009 09:51

25 Ağustos 1973, Almanya doğumlu Türk asıllı senarist / yönetmen Fatih Akın‘ın 2007 yılında vizyona giren sinema filmi “Yaşamın Kıyısında” (Auf Der Anderen Seite), Türkiye ve Almanya’da çekildi. Nurgül Yeşilçay, Baki Davrak, Nursel Köse, Tuncel Kurtiz, Hanna Schygulla, Patrycia Ziolkowska, Erkan Can, Yelda Reynaud‘un rol aldığı film, Cannes Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ dalında ödül kazandı.
Ayten, Almanya’da yaşayan parasız bir genç kızdır. Annesinin Türkiye’de bir ayakkabı mağazasında çalıştığını düşünen genç kız, bir gün tesadüf sonucu Alman asıllı Charlotte ile tanışır. Kalacak yeri olmadığı için Lotte’nin davetini kabul eden Ayten, Lotte’nin evinde yaşamaya başlar.
Sol terbiyeyle büyüyen ve sıkı bir eylemci olan Ayten, patavatsız ve Lotte’nin annesine göre ‘görgüsüz’ biridir. Kızı Lotte’nin Ayten’le arkadaşlık etmesini istemeyen yaşlı kadın, iki kızın daha da yakınlaştığını ve duygusal bir ilişkiye girdiklerini farkeder.Bir süre sonra işler, Ayten için tersine dönecektir; sahte pasaport kullandığı anlaşılan Ayten, Türkiye’ye gönderilir. Arkadaşının peşinden Türkiye’ye giden Lotte, Ayten’in bir çeşit sol örgüte mensup ve bir takım olaylar sonucunda, Ayten’in hapiste olduğunu öğrenir.

Ayten’in örgütü tarafından kullanılan silahla, bir polis öldürülmüştür ve bu silah, Ayten tarafından saklanmıştır. Silahı bulup, Ayten’i hapisten çıkarmayı planlayan Lotte, İstanbul’un tekin olmayan sokaklarında trajik bir olay yaşanmasına sebep olacaktır.