bildirgec.org

sendrom hakkında tüm yazılar

stendhal sendromu (sanat zehirlenmesi)

nazokiraze | 21 April 2009 13:56

Stendhal Sendromu hekimlerce kabul görmüş bir rahatsızlıktır,kişinin sanat eserlerinin aşırı ihtişamı ve güzelliği karşısında kendinden geçme halidir. Bu sendroma yakalanan kişilerde bayılma, halisülasyon görme,fenalaşma,kalp çarpıntısı halidir.

Kaynaklara göre bu tarz durumlar en fazla Floransa, Vatilan yada Louvre Müzesi gibi yerlere giden kişilerde görülüyor.

Bilgisayar Görme Sendromu (CVS)

admin | 02 March 2009 09:41

Bilgisayar başında günde 2 saatten fazla kalıyorsanız büyük olasılıkla siz de bilgisayar görme sendromu (cvs) yaşıyorsunuz.
Gözleriniz kızarıyor, yanma, batma ve sulanma oluyor, çift ve bulanık görmeye başlıyor, yorgunluk hissi taşıyor, boyun ve omuz ağrısı çekiyor, odaklanma güçlüğü çekiyorsanız panik yapmayın. Öncelikle dik oturun, gözlerinizi bilgisayardan çekip biraz uzaklara bakın. Bu arada uzun süredir gözlerinizi az kırpmış olduğunuzdan yeterli miktarda kırpmaya başladığınızdan emin olun. Çünkü bu sendrom göz kuruluğuna da neden olmakta.
Ekran ile aranızda 30-40 cm mesafeyi koruyun. Işıklandırma da önemli. Pencereden ekranınıza yansıyan gün ışığını da hemen engelleyin.
Mümkünse bilgisayar ekranınız göz hizanızdan daha aşağıda olsun. Böylece ekrana odaklanma esnasında göz kapaklarınız fazla açılmayacak (kitap okuma pozisyonu) ve göz sıvınız daha az buharlaşacak.

Doğru bilgisayar kullanma pozisyonu
Doğru bilgisayar kullanma pozisyonu

En az yılda bir kez de göz doktoruna gitmeyi ihmal etmeyin.

delilerde talim var

mansonilized | 21 October 2008 23:49

Belirli bir toplumda ya da kültürde görülen ve psikiyatrik ve somatik semptomlar taşıyan hastalıkların tümüne kültüre özgü sendrom adı veriliyor. Organlarda biyokimyasal ve yapısal değişiklikler görülmüyor ve bir bölgede rastlanan hastalık başka bir bölgede görülmüyor. Kültüre özgü sendrom hala bazı hekimlerce kabul görmüyor. Kısa kısa göz atalım:

Koro

“Koro”nun tıp dilindeki adı GRS; yani genital organların geri çekilmesi sendromu. Bu hastalıkta hasta dış genital organlarının vücudun içine doğru geri çekildiğine, yok olmaya yüz tuttuğuna yahut yerinden kopacağına inanıyor. Koro en çok Güneydoğu Asya’da görülmekle birlikte Afrika’da da görülüyor. Hasta sürekli yukardaki düşünceler içinde olmaktan mütevellit panik hissine ve histeriye kapılıyor. Bazı vakalarada xenophobia ile birlikte seyrediyor. Xenophobia yabancılardan korkma, çekinme durumu. Koro hastaları bu panik hallerinin ve hastalık halinin yabancılardan kaynaklandığına inanıyor. Koro Malezya dilinde kaplumbağa kafası demek. Kaplumbağanın kafasını kabuğunun içine çekebilmesi haline benzediği için yöresel adı koro olarak kalmış. Koro en çok erkeklerde görülüyor ve özellikle penis üzerine yoğunlaşıyor ancak memelerinin geri çekilmesi korkusu ile yaşayan kadın vakalar da bildirilmiş. 1967 yılında Singapur’da bir koro salgını bile yaşanmış.

çevirim dışına çıkın

ex choice | 09 September 2008 14:57

internete bağlı olmadığınızda mutsuz musunuz?
sorularınıza yanıt bulamıyor musunuz?
işte sizin hastalığınız ‘discomgoogolation’ diğer bir ifadeyle dis-.com-google-atiton sendromu.
ingiltere’de yapılan araştırma nufusun çoğunda internete bağlı olunmadığı zamanlara mutsuz olunduğu sitresin arttığına dair belirtilerin ortaya çıktığı yönde.işte araştırmanın ilginç ve önemli ayrıntıları

Pazartesi sendromu

nuppie | 06 February 2008 16:45

pazartesi sendromu çekenleri bir nebzede olsa rahatlatacak bir site, belki tam o gün, tamda aradığınız şeyi, tam fiyatında bulursunuz, belli mi olur.