bildirgec.org

sahlep hakkında tüm yazılar

içmek gerek

nazokiraze | 05 November 2008 13:37

Önüne geçemediğim bir kola bağımlılığım var, kola demiyeyim de yemekte muhakkak asitli içecek olmalı aksi halde yemekten birşey anlamıyorum. Meyve suyu ve türevlerini asla sevmiyorum. Allah muhtaç etmesin çok susuz kalmadıkça içmem heralde meyvesuyunu.Ayranda pek susatır beni.

Milkshake gibi şeylere hiç ısınamadım ama bizim evdekiler pek severler benide bu işe alet ederler ben hazırlarım çünkü.

Bu sene Uludağ limonata imdadıma yetişti. O olunca bir nebze içiyorum ama asitli içecek olsa daha makbul tabi..

Şu limonata ne güzel bir içecektir( bana kalsa kola daha güzel bir içecektir) . Ortaçagda yahudi toplulugunun mutfagından qatarmizat adıyla önceleri tedavi, büyü amaçlı kullanılan limonata günümüzde kafelerde, büfelerde satılıyor. Saolsun Uludağ bize evlerimize tekrar limonatayı hatırlattı.

Evde limonata yapmak ta keyiflidir nane yaprakları çok ayrı lezzet verir. Benim kızım sürekli limonata yaptıgını zanneder kaşla göz arası sürekli limonata yapar ruhum duymaz nasıl yapar bilmem tadı rengi pek kötü söylese ben yaparım ama onu yapmayı iş edinmiş galiba kendine.

İçeceklerden bahsetmişken bozadan da bahsetmeden geçemem.Çok severim bozayı ben, inanılmaz bir içecektir.İçinde ki alkol oranı hakkındaki konulara girmek istemiyorum ama inşallah içmemiz sakıncalı degildir ben çok severek içiyorum. Gerçi kola içmek belki de bozadan daha zararlı ama elimde degil işte.(neyse yine bozaya dönelim). Boza yı gece bagıra bagıra geçen bozacıdan içmenin zevki hiçbirşeyde yoktur. Ama artık boza satan yerlerden plastik şişelerle alıp getirip içiyoruz yine buna da şükür hiç olmazsa bozasız kalmıyoruz.

Bu kış salep içerken iki kez düşünün

caglaror2 | 14 September 2007 15:57

Dünyada 40.000 kadar türü bulunan orkideler (Orchidaceae) renk, koku ve özel yaşam standartları ile hayranlık duyulan bitkiler. Orkideler Türkiye’de de 160 kadar türle temsil edilen çok büyük bir aile. Tropik yağmur ormanlarından Batı Avrupa’ya kadar heryerde onlara rastlamak mümkün. Tüm dünya bu özel bitkileri tanıyor ve koruyor. Ancak ülkemizde durum biraz farklı. Osmanlı’dan bu yana bir gelenek olarak elde edilen salep sütle hazırlanan sıcak bir içecek. Kış günlerinde özel bir yeri oluyor damaklarda. Peki bu çok sevdiğiniz salebin orkidelerin kurutulup toz edilmiş yumrularından yapıldığını biliyor muydunuz?

Salep (sahlep) orkide yumrularının toz halinden hazırlanır

Evet bu amaçla ülkemizde her yıl 80 milyon orkide yumrusu topraktan sökülerek yok ediliyor. Sökülen yumrulardan başka geride bitkiyi yaşatacak bir parçası kalmadığı için o birey tamamen çekiliyor sahneden. Toplanan yumrular kaynatılıp güneşte kurutularak özel değirmenlerde öğütülüyor.

Kuruması için güneşe serilen yumrular
Kuruması için güneşe serilen yumrular

Yüksek miktarlarda paralara satılan bu salep tozu dondurmacılar ve salep içeceği üreticileri tarafından satın alınırken büyük bir kısmı da toz olarak ihraç ediliyor.
Ülkemizin de taraf olduğu CITES isimli uluslarası bir anlaşmaya göre yumruların toplanması ve satılması yasak.

Ophrys bremiferra, toplanıyor ve tehlike altında türlerimizden sadece birisi
Ophrys bremiferra , toplanıyor ve tehlike altında

Zira diğer Avrupa ülkelerinde yumruları kazanlara çok ciddi cezaları öngörüyor. Ancak buna karşın ülkemizde salep ticaretinin herhangi bir basamağında herhangi bir müeyyide sözkonusu değil. Ülkemizdeki orkidelerin yıldan yıla yok oldukları bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuş durumda olmasına rağmen yetkili merciiler önlem almıyorlar. Umarız çok geç olmadan, Türkiye bir değerini daha kaybetmeden bir an önce gerekli önlemler alınır ve türlerimiz korunur.
Türlerimiz hakkında detaylı bilgi için: http://www.orkidelerimiz.com/orkidelerimiz/ ve pek yakında OrkideTR.org